Рішення
від 19.03.2007 по справі 4/79-974
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/79-974

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" березня 2007 р.Справа № 4/79-974

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Борщівського району м. Борщів, Борщівський район, Тернопільська область, 48700, в особі Тернопільського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, вул. Шпитальна, 7, м.Тернопіль,46000  

                

до   Відкритого акціонерного товариства "Скала-Подільське", вул. Заводська, 2, смт.Скала-Подільська, Борщівський район, Тернопільська область,48720         

                

про стягнення 340 грн.

Представник від:

позивача:  Сампара Г.М.,  доручення   № 05-ТЕ  від 12.01.2007 р.

відповідача:

прокурора:  Свачій Марія Іванівна,  посвідчення №58.

Суть справи:

Учасникам судового процесу в засіданні  роз'яснено права і обов'язки, передбачені ст.ст. 22, 29, 81-1 ГПК України.

Прокурор Борщівського району м. Борщів звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовом в інтересах держави, в особі Тернопільського територіального управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль про стягнення з Відкритого акціонерного товариства "Скала-Подільське", вул. Заводська, 2, смт.Скала-Подільська, Борщівський район, Тернопільська область 340 грн. 00 коп. штрафних санкцій.

Представник відповідача у поясненні від 14.03.2007р. позовні вимоги визнав.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу, у відповідності до ст. 81-1 ГПК України, не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника прокуратури та представника позивача.

Справа розглядається за наявними матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку  представника прокуратури, пояснення та доводи представника позивача, господарський суд встановив слідуюче:

Державне регулювання  ринку  цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

 Державна комісія  з  цінних  паперів  та  фондового  ринку  є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України. До системи цього органу входять Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, її центральний апарат і територіальні органи.

Державна комісія  з  цінних  паперів  та  фондового ринку має право, зокрема, проводити   самостійно  чи  разом  з  іншими  відповідними органами перевірки та ревізії фінансово-господарської діяльності емітентів, осіб, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондових бірж; накладати адміністративні  стягнення, штрафні  та  інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників.

Відповідно до п.б ст. 25 Закону України „Про  цінні папери і фондову біржу” №1201-ХІІ від 18.06.1991р., п. 2.2., п.3.1., п.3.3. „Положення про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами –емітентами облігацій”, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 09.06.1998р. № 72 ( в редакції рішення від 10.02.2000 р. №5), емітент протягом двох робочих днів після дати виникнення відповідної події зобов'язаний подати (кур'єром  або  поштою) повідомлення до Комісії з інформацією про зміни, зокрема в персональному складі службових осіб емітента - інформацію про звільнення та призначення посадових осіб емітента, які вважаються такими відповідно до ст.23 Закону України "Про господарські товариства" (голова та члени виконавчого органу (правління), голова ревізійної комісії, голова та члени ради товариства (спостережної ради), про звільнення та призначення головного бухгалтера емітента, якщо він  не входить до складу виконавчого органу (правління) емітента.

Таке повідомлення надається (надсилається) в електронній та паперовій  формах. При цьому датою виникнення події вважається дата прийняття рішення щодо змін.

На запит Тернопільського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку ВАТ «Скала-Подільке» надало інформацію про те, що наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області, №67 від 18.03.2005р. звільнено з посади голови правління товариства Сакундяка В.М. та тимчасове виконання обов'язків покладено на Шеремету О.В.

Проте, в порушення вимог вищезазначених норм законодавства відповідачем не подано особливу інформацію про зміни в персональному складі службових осіб емітента (згідно з журналом реєстрації вхідної кореспонденції теруправління).

26.05.2005р. Тернопільським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було складено Акт №24-ТЕ про правопорушення на ринку цінних паперів ВАТ «Скала-Подільке».

Постановою №24-ТЕ від 06.06.2005р. за ненадання інформації про зміни в персональному складі службових осіб –емітента в електронній та паперовій формах до ВАТ «Сала-Подільське»застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 340 грн. 00 коп.

- відповідно до вищезазначеної постанови Тернопільське територіальне управління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку зобов'язало відповідача - Відкрите акціонерне товариство «Скала-Подільське»протягом 15 днів з дня її (постанови) отримання  останнім, сплатити суму штрафу та направити на адресу управління розрахунковий документ.

Станом на 20.02.2007р. відповідач вказану суму штрафу не сплатив, претензія №461/04 від 06.06.2005р. залишена без розгляду.

Згідно ч. 3 ст. 11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів України” штрафи,  накладені Державною комісією  з  цінних  паперів  та фондового ринку, стягуються у  судовому  порядку.

Представник відповідача у своєму поясненні від 14.03.2007р. позовні вимоги визнав.

Відповідач на день розгляду спору будь-яких відомостей про виконання постанови Тернопільського Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів №24-ТЕ від 06.06.2005р., не подав ні позивачу, ні господарському суду, а тому слід вважати, що позивачем доведено ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог, належними і допустимими доказами, у відповідності із ст.ст. 33-34 ГПК України, а відтак позов підлягає до задоволення як обґрунтовано заявлений і неоспорений відповідачем.

Державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення господарського процесу , згідно ст. 49 ГПК України , покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 43, 44, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Скала-Подільське", вул. Заводська, 2, смт.Скала-Подільська, Борщівський район, Тернопільська область,48720, ідентифікаційний код 30811697:

          - в дохід державного бюджету України 340(триста сорок) грн. 00 коп. штрафу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита;

 - на користь Державного підприємства "Судовий інформаційний центр", м. Київ, пр. Перемоги,44, р/р 26002014180001 у ВАТ "Банк Універсальний", м. Львів, МФО 325707, код 30045370 –118(сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Видати накази.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "27"березня 2007 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          

Дата ухвалення рішення19.03.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу512759
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/79-974

Рішення від 19.03.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні