Ухвала
від 08.01.2013 по справі 554/66/13- к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.01.2013 Справа № 554/66/13- к

Провадження № 1-кс/554/27/2013

УХВАЛА

Іменем України

08.01.2013 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави Тімошенко Н.В.

при секретарі судового засідання - Битко О.М.,

за участю слідчого СВ ДПІ у м. Полтаві Полтавської області ДПС ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання старшого слідчого СВ ДПІ у м. Полтаві Полтавської області ДПС, старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ та вилучення документів,

встановила:

Старший слідчий СВ ДПІ у м. Полтаві Полтавської області ДПС, старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_2 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ та вилучення документів, посилаючись на те, що службові особи ТОВ В«Полтавський хлібокомбінатВ» (код ЄДРПОУ 00376923), шляхом відображення фактично неіснуючих взаємовідносин з ПП В«НКФ В«АгрохімсервісВ» (код ЄДРПОУ 34279826), ТОВ В«Олімпія БудсервісВ» (код ЄДРПОУ 34427991), ПП В«Рігоріо-ТейлВ» (код ЄДРПОУ 33571423) в бухгалтерському та податковому обліку підприємства за 2008-2011 роки, ухилилися від сплати податку на додану вартість в загальній сумі 6 933 172 грн., що в 20535 разів перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян та призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великому розмірі, тим самим вчинив злочин, передбачений ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що 09.10.2012 року ДПІ у м. Полтаві проведено позапланову невиїзну перевірку ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаємовідносинах з ТОВ В«Олімпія БудсервісВ» (код ЄДРПОУ 34427991), ПП В«НКФ В«АгрохімсервісВ» (код ЄДРПОУ 34279826), ТОВ "Автобудсервіс-плюс" ( код ЄДРПОУ 36991256) за період з 01.01.2008р. по 10.06.2011р., за результатами проведення якої складено акт №3112/22-5/00376923 від 09.10.2012р., згідно висновку якого ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" в порушення пп.7.4.1. 7.4.2, пп.7.4.5 п. 7.4. пп.7.5.1 п.7.5 ст.7 Закону України В«Про податок на додану вартістьВ» від 03.04.97 №168/97-ВР (із змінами та доповненнями) завищено податковий кредит за період жовтень 2008 - травень 2010р. на загальну суму 6 933 172 грн., внаслідок відображення в податковому обліку підприємства фактично неіснуючих взаємовідносин з ПП В«НКФ В«АгрохімсервісВ» (код ЄДРПОУ 34279826), ТОВ В«Олімпія БудсервісВ» (код ЄДРПОУ 34427991), ПП В«Рігоріо-ТейлВ» (код ЄДРПОУ 33571423).

Крім цього, 31.10.2012р. Ленінським районним судом м. Луганська винесено вирок, згідно якого ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ст. 28, ч. 2 ст. 205 за фактом створення останніми в складі злочинної групи фіктивних суб'єктів господарської діяльності ТОВ "Олімпія будсервіс", ТОВ "Автобудсервіс-плюс" та ПП "НКФ"Агрохімсервіс", з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

У ході проведення досудового розслідування вказаного правопорушення виникла необхідність отримання документів, які підтверджують здійснення розрахунків ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" з фіктивними суб'єктами підприємницької діяльності - ПП В«НКФ В«АгрохімсервісВ» (код ЄДРПОУ 34279826), ТОВ В«Олімпія БудсервісВ» (код ЄДРПОУ 34427991), ПП В«Рігоріо-ТейлВ» (код ЄДРПОУ 33571423), що дасть можливість встановити повний об'єм перерахованих з ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" коштів та на які цілі були перераховані дані кошти, що неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості являються банківською таємницею і їх отримання та вилучення(з переліком контрагентів, дати, часу та призначення платежу) можливе лише на підставі ухвали суду та те, що у матеріалах кримінального провадження такі відомості відсутні.

Крім цього, у ході проведення досудового розслідування виникла необхідність отримати документи банківської(юридичної, реєстраційної) справи ПАТ "Полтавський хлібокомбінат", в матеріалах якої знаходяться документи з відомостями про відкриття рахунків, відомості про повноважних осіб, які здійснювали перерахування коштів, зразки підписів службових осіб підприємства, що необхідно для встановлення осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення, а також для проведення експертиз.

Вищевказані відомості знаходяться в Полтавському регіональному відділенні ПАТ Комерційний банк "Хрещатик" (МФО 300670), де ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" (код ЄДРПОУ 00376923) відкриті рахунки №2600100010824, №2600800020824, що підтверджується витягом з центральної бази даних платників податків.

Також, існує необхідність у вилученні вищевказаних документів для забезпечення повного, всебічного та об'єктивного проведення досудового розслідування та дослідження всіх матеріалів кримінального провадження у повному, необхідному для прийняття рішення по суті провадження обсязі.

У судове засідання представник Полтавського регіонального відділення ПАТ Комерційний банк "Хрещатик" не зВ»явився, будучи належним чином повідомленим про час і місце слухання справи, причини своєї неявки суду не повідомив.

Згідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

У клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у звВ»язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадження; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ст.163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володіння якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе про наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, бо таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, являються джерелом доказів, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

ухвалила:

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів, а у разі їх відсутності копій документів по рахунках № 2600100010824, №2600800020824 ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" (код ЄДРПОУ 00376923), що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні Полтавського регіонального відділення ПАТ Комерційний банк "Хрещатик" (МФО 300670), які містять інформацію про рух грошових коштів, що надходили на рахунки та списувались з них, а також інших документів, які мають значення для встановлення істини по справі, а саме:

- документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) вказаного клієнта банку, в т.ч. про відкриття вказаних рахунків, карток із зразками підписів та відбитку печатки, свідоцтв, договорів, щодо користування вказаними рахунками та використання електронної системи "Клієнт-Банк", довіреностей та доручень, на підставі яких особи отримували та перераховували кошти, наказів, заяв, листів та інших документів, що містять підписи службових осіб, грошових чеків на отримання готівки, платіжних доручень, опис документів про організаційно-правову структуру юридичної особи (юридичну справу) вказаного клієнта банку;

- документів (контрактів (договорів) та додатків до них, додаткових угод, специфікацій, угод про залік, актів, платіжних та інших документів), які містять відомості про здійснення фінансово-господарської діяльності ПАТ "Полтавський хлібокомбінат";

- інформації (регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписок з них) про рух коштів по даному рахунку, у роздрукованому вигляді на паперових носіях та в електронному вигляді, в якій зазначити:

• з якого або на який рахунок проводилось перерахування (зазначити назву та організаційну форму відповідних підприємств);

• підстава перерахування (вказати відповідний платіжний документ, а також дату та номер відповідного договору, угоди);

• призначення платежу (за що проводилось дане перерахування грошових коштів);

• дату та час перерахування;

• залишок грошових коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції;

• а також інші дані, які необхідні для повного отримання інформації по руху коштів на рахунках,

за період з 01.01.2008 року по 25.12.2012 року.

Надати дозвіл на вилучення вищезазначених оригіналів документів, а у разі відсутності оригіналів їх копій, а також інших документів по рахунках № 2600100010824, №2600800020824 ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" (код ЄДРПОУ 00376923) за період з 01.01.2008 року по 25.12.2012 року, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні Полтавського регіонального відділення ПАТ Комерційний банк "Хрещатик" (МФО 300670).

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_6

Дата ухвалення рішення08.01.2013
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51309206
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ та вилучення документів

Судовий реєстр по справі —554/66/13- к

Ухвала від 08.01.2013

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні