Постанова
від 21.01.2013 по справі 760/1057/13- к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-кс/760/137/13

№ 760/1057/13- к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2013 року слідчий суддя Солом'янського районного суду м. Києва Бурлака О.В., при секретарі: Сіроштан О.В., за участю прокурора прокуратури м. Києва Дмитренко В.В., розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 32012110110000110 від 28 грудня 2012 року, старшим слідчим з ОВС ВРОВС СУ ОДПС -ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенантом податкової міліції Воронюк С.О. і погоджене прокурором прокуратури м. Києва Дмитренко В.В. клопотання про застосування заходів кримінального провадження, а саме тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

До Солом'янського районного суду м. Києва надійшло клопотання ст. слідчого з ОВС ВРОВС СУ ОДПС -ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюк С.О., яке погоджене прокурором прокуратури м. Києва Дмитренко В.В., про застосування заходів кримінального провадження шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів, а також надання розпорядження про вилучення речей і оригіналів документів ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036), які перебувають у володінні ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) та підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897), а саме: договорів, специфікацій до договорів, накладних, товарно-транспортних накладних, документів, що підтверджують перевезення товарів, податкових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів прийому-передачі, виписок банку, документів щодо постановки товарів на складський облік та їх зберігання, довіреностей, сертифікатів якості та інших супровідних документів, що підтверджують якість та відповідність товару, журналів-ордерів, документів аналітичного, складського обліків підприємства, оборотно-сальдових відомостей по рахунках щодо придбання, зберігання та подальшої реалізації (використання) товару, придбаного у ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897), акту взаєморозрахунків між ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) та ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897) та інших документів фінансово-господарської діяльності по взаємовідносинах ТОВ "САН Фрут Україна".

Дане клопотання обґрунтоване тим, що відділом розслідування особливо важливих справ СУ ОДПС -ЦО з обслуговування ВПП ДПС розслідується кримінальне провадження №32012110110000110 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.12.2012 року, щодо вчинення службовими особами ТОВ "НВП "Гетьман"кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК Україна.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що директор ТОВ "НВП "Гетьман"(м. Львів, вул. Волинська, 10/а (код ЄДРПОУ 31804036) ОСОБА_5, та головний бухгалтер ОСОБА_6 будучи службовими особами відповідальними за своєчасне і достовірне нарахування податків, надання податкової звітності до органів державної податкової служби, а також сплату податків до бюджету підприємством, в квітні 2012 року використовуючи реквізити ТОВ "Сан Фрут Україна", що має ознаки фіктивного, шляхом проведення безтоварних операцій сформували податковий кредит з ПДВ та затрати підприємства в сумі близько 2,7 млн. грн.

Отже, в результаті проведення вказаних операцій директор ОСОБА_5, та головний бухгалтер ОСОБА_6 ТОВ "НВП "Гетьман"в квітні 2012 року безпідставно завищили податок на додану вартість - 1 333 333 грн. та податку на прибуток - 1 399 999 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, встановлено, що ТОВ "Сан Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241891), зареєстровано за адресою: м. Львів, вул. Чорновола, буд. 67/б. та директором, засновником, головним бухгалтером ТОВ "Сан Фрут Україна"одночасно являється ОСОБА_7.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій було встановлено, що невстановлені особи з метою прикриття незаконної діяльності створили суб'єкт підприємницької діяльності ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897).

Встановлено, що ОСОБА_7 ТОВ "Сан Фрут Україна"ніякого відношення до створення та діяльності ТОВ "Сан Фрут Україна" немає, жодних угод, договорів з керівниками інших підприємств не укладала, зареєструвала дане підприємство за грошову винагороду.

Документи, що свідчать про документальне оформлення факту фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ "НВП "Гетьман"та ТОВ "Сан Фрут Україна"потребують дослідження в рамках кримінального провадження та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин під час досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Отримати в інший спосіб інформацію щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ "НВП "Гетьман"та ТОВ "Сан Фрут Україна"неможливо.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що:

- існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення ступень тяжкості якого потребує проведення досудового слідства;

- потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, оскільки документи, що цікавлять слідство потребують дослідження в рамках досудового слідства;

- буде виконано завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням, тому вбачається наявність достатніх підстав вважати що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а також вилучити речі і оригінали документів, які перебувають у володінні ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036), які необхідно дослідити, провести почеркознавчі, економічні та інші експертні дослідження, які будуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні та без яких неможливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В судовому засіданні слідчий зазначив підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних речей і документів, а тому розгляд клопотання здійснювався за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, прихожу до висновку про необхідність задоволення даного клопотання, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання сторони кримінального провадження, ст. слідчого з ОВС ВРОВС СУ ОДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюк С.О., про застосування заходів кримінального провадження шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів, а також надання розпорядження про вилучення речей і оригіналів документів ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036), які перебувають у володінні ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) та підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897), оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання сторони кримінального провадження, старшого слідчого з ОВС ВРОВС СУ ОДПС -ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюк С.О. про тимчасовий доступ до речей і документів -задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС ВРОВС СУ ОДПС -ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанту податкової міліції Воронюк С.О. тимчасовий доступ до речей і документів, а також надати розпорядження про вилучення речей і оригіналів документів ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036), які перебувають у володінні ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) та підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897), а саме: договорів, специфікацій до договорів, накладних, товарно-транспортних накладних, документів, що підтверджують перевезення товарів, податкових накладних, рахунків-фактур, платіжних доручень, актів прийому-передачі, виписок банку, документів щодо постановки товарів на складський облік та їх зберігання, довіреностей, сертифікатів якості та інших супровідних документів, що підтверджують якість та відповідність товару, журналів-ордерів, документів аналітичного, складського обліків підприємства, оборотно-сальдових відомостей по рахунках щодо придбання, зберігання та подальшої реалізації (використання) товару, придбаного у ТОВ "САН Фрут Україна"(код ЄДРПОУ 37241897), акту взаєморозрахунків між ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) та ТОВ "САН Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241897) та інших документів фінансово-господарської діяльності по взаємовідносинах ТОВ "САН Фрут Україна".

Зобов'язати ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036), що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Волинська, буд. 10/А, надати доступ до оригіналів вищевказаних документів ТОВ "НВП "Гетьман"(код ЄДРПОУ 31804036) з можливістю їх вилучення.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.В. Бурлака

Дата ухвалення рішення21.01.2013
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51317017
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/1057/13- к

Постанова від 21.01.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні