Постанова
від 13.02.2013 по справі 760/3038/13-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-кс/760/367/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2013 року м. Київ

Слідчий суддя Солом'янського районного суду м. Києва Бурлака О.В., при секретарі: Сіроштан О.В., розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32012110110000110 від 28 грудня 2012 року, старшим слідчим з ОВС ВРОВС СУ ОДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенантом податкової міліції Воронюком С.О. і погоджене старшим прокурором відділу Прокуратури м. Києва Дмитренко В.В. клопотання про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До Солом'янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС ВРОВС СУ Окружної ДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюка С.О., яке погоджене старшим прокурором відділу Прокуратури м. Києва Дмитренко В.В. про надання дозволу на проведення обшуку в офісних приміщеннях, які знаходяться за адресами: м. Львів, вул. Волинська, 10/а, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі свідоцтва про право власності від 31.05.2006 року, та м. Львів, вул. Волинська, 10, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі договору купівлі-продажу №439 від 05.04.2012 року, з метою відшукання і вилучення фінансово-господарських документів, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- документів фінансово-господарської діяльності ТОВ "НВП "Гетьман" з ТОВ "САН Фрут Україна" у квітні 2012 року;

- печаток, реєстраційних документів ТОВ "Сан Фрут Україна";

- чорнових записів та інших документів, що можуть свідчити про планування дій, спрямованих на ухилення від сплати податків;

- документів про перехід у право власності нежилого приміщення та документів юридичного оформлення об'єкту нерухомості;

- комп'ютерну техніку, на якій виготовлялись документи щодо продажу приміщення від ТОВ "Сан Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241897) на ТОВ "НВП "Гетьман".

Дане клопотання обґрунтоване тим, що відділом розслідування особливо важливих справ СУ ОДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС розслідується кримінальне провадження №32012110110000110 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.12.2012 року, щодо вчинення службовими особами ТОВ "НВП "Гетьман" кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що директор ТОВ "НВП "Гетьман" (код ЄДРПОУ 31804036) ОСОБА_5, та головний бухгалтер ОСОБА_6 будучи службовими особами відповідальними за своєчасне і достовірне нарахування податків, надання податкової звітності до органів державної податкової служби, а також сплату податків до бюджету підприємством в квітні 2012 року використовуючи реквізити ТОВ "Сан Фрут Україна", що має ознаки фіктивного, незаконно сформували податковий кредит з ПДВ та валові витрати підприємства в сумі близько 2,7 млн. грн.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження службові особи ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна від 05.04.2012 р. придбали у ТОВ "Сан Фрут Україна" нежитлові приміщення заводоуправління площею 627,7 кв. м. від загальної площі 3454,7 кв. м. розташовані за адресою: м. Львів, вул. Волинська, буд.10. за ціною 8 000 000 грн. (12 745 грн. за 1 кв. м.). Відповідно до висновку експерта ринкова вартість відчужуваної частини нежитлової будівлі станом на 01.03.2012 р. становить 675 000 грн. (1026 грн. за 1 кв. м.), тобто придбання вищезазначеного об'єкту нерухомості було оформлене по значно завищеною ціною.

Крім того, встановлено, що ТОВ "Сан Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241891), зареєстровано за адресою: м. Львів, вул. Чорновола, буд. 67/б, та директором, засновником, головним бухгалтером ТОВ "Сан Фрут Україна" одночасно значиться ОСОБА_7.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій було встановлено, що невстановлені особи з метою прикриття незаконної діяльності створили суб'єкт підприємницької діяльності ТОВ "Сан Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241897).

Встановлено, що ОСОБА_7 ніякого відношення до створення та діяльності ТОВ "Сан Фрут Україна" немає, жодних угод, договорів з керівниками інших підприємств не укладала, зареєструвала дане підприємство за грошову винагороду.

Отже, в результаті проведення вказаних операцій директор ОСОБА_5, та головний бухгалтер ОСОБА_6 ТОВ "НВП "Гетьман" в квітні 2012 року безпідставно завищили податок на додану вартість - 1 333 333 грн. та податку на прибуток - 1 399 999 грн., на загальну суму - 2 733 332 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Солом'янський районний суд м. Києва 16.01.2013 р. видав ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ "НВП "Гетьман" (код ЄДРПОУ 31804036) та підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ "Сан Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241897), яка була оголошена службовим особам ТОВ "НВП "Гетьман".

В свою чергу, службові особи ТОВ "НВП "Гетьман" надали не всі документи, які зазначалися в ухвалі суду про тимчасовий доступ до речей та документів, а саме не надали: платіжних доручень, що підтверджують факт проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ "Сан Фрут Україна", рахунків-фактур, журналів-ордерів, банківських виписок, деякі інші документи були надані в копіях.

Генеральний директор ТОВ "НВП "Гетьман" ОСОБА_5 не надав вмотивованої відповіді про не надання документів, зазначених в ухвалі суду.

Оскільки ОСОБА_7 не мала відношення до діяльності підприємства ТОВ "Сан Фрут Україна", підприємство за юридичною адресою (м. Львів, вул. Чорновола, буд. 67/б) не знаходиться, то існують достатні підстави вважати, що підроблені від імені ОСОБА_7 документи були виготовлені зацікавленими в ухиленні від сплати податків службовими особами ТОВ "НВП "Гетьман" в приміщеннях підприємства за адресами м. Львів, вул. Волинська, 10/а. та м. Львів, вул. Волинська, 10.

Оскільки усі бухгалтерські та податкові документи, угоди, рахунки-фактури, договори, чорнові записи, журнали, електронні документи та накладні ТОВ "Сан Фрут Україна" складенні з використанням комп'ютерної техніки та в інтересах службових осіб ТОВ "НВП "Гетьман", то є достатні підстави вважати, що вони виготовлялися по чорнових записах, складених службовими особами в кабінетах керівництва підприємства та головного бухгалтера за адресами м. Львів, вул. Волинська, 10/а. та м. Львів, вул. Волинська, 10.

Офісні не жилі приміщення ТОВ "НВП "Гетьман" знаходяться за адресами: м. Львів, вул. Волинська, 10/а на підставі свідоцтва про право власності від 31.05.2006 р., та м. Львів, вул. Волинська, 10 на підставі договору купівлі-продажу №439 від 05.04.2012 р.

Точне місцезнаходження документів у офісних приміщеннях не відомо, оскільки доступ стороннім особам на територію ТОВ "НВП "Гетьман" обмежений.

Враховуючи вищевикладене, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального провадження, слідчий просив клопотання задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, прихожу до висновку про необхідність задоволення даного клопотання, виходячи з такого.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Беручи до уваги вищевикладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даним матеріалах, та враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищезазначені документи фінансово-господарської діяльності ТОВ "НВП "Гетьман" з ТОВ "САН Фрут Україна" можуть знаходитися в офісних приміщеннях, які знаходяться за адресами: м. Львів, вул. Волинська, 10/а, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі свідоцтва про право власності від 31.05.2006 року, та м. Львів, вул. Волинська, 10, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі договору купівлі-продажу №439 від 05.04.2012 року, що мають суттєве та важливе значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчим в судовому засіданні наведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення та відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого з ОВС ВРОВС СУ Окружної ДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюка С.О.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 233-236, 309, 369-372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання сторони кримінального провадження, старшого слідчого з ОВС ВРОВС СУ Окружної ДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанта податкової міліції Воронюка С.О. про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС ВРОВС СУ Окружної ДПС - ЦО з обслуговування ВПП ДПС лейтенанту податкової міліції Воронюку С.О. здійснити обшук в офісних приміщеннях, які знаходяться за адресами: м. Львів, вул. Волинська, 10/а, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі свідоцтва про право власності від 31.05.2006 року, та м. Львів, вул. Волинська, 10, належать ТОВ "НВП "Гетьман" на підставі договору купівлі-продажу №439 від 05.04.2012 року, з метою відшукання і вилучення фінансово-господарських документів, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- документів фінансово-господарської діяльності ТОВ "НВП "Гетьман" з ТОВ "САН Фрут Україна" у квітні 2012 року;

- печаток, реєстраційних документів ТОВ "Сан Фрут Україна";

- чорнових записів та інших документів, що можуть свідчити про планування дій, спрямованих на ухилення від сплати податків;

- документів про перехід у право власності нежилого приміщення та документів юридичного оформлення об'єкту нерухомості, а саме нежитлові приміщення заводоуправління площею 627,7 кв. м. від загальної площі 3454,7 кв. м., розташовані за адресою: м. Львів, вул. Волинська, буд. 10 за ціною 8 000 000 грн. (12 745 грн. за 1 кв. м.);

- комп'ютерну техніку, на якій виготовлялись документи щодо продажу приміщення від ТОВ "Сан Фрут Україна" (код ЄДРПОУ 37241897) на ТОВ "НВП "Гетьман".

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.В. Бурлака

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено27.09.2016
Номер документу51321048
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/3038/13-к

Постанова від 13.02.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні