Постанова
від 25.05.2014 по справі 669/594/14-а
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогр’я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444 Справа № 669/594/14-а

Провадження № 2-а/669/29/14

П О С Т А Н О В А

25 травня 2014 року смт.Білогір'я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючого судді Герасимчук Н.П.,

при секретарі Дмитришиній В.В.,

за участі довіреної особи позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Білогір’я адміністративну справу за позовом кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_4, в інтересах якої діє довірена особа ОСОБА_1, до редактора газети Білогірської районної ради та районної державної адміністрації «Життя і слово» про визнання дій суб’єктів оскарження такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори ОСОБА_3 України, порушують права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1, як довірена особа кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_4, звернувся до суду з позовом, в якому зазначив, що 23 травня 2014 року відповідачем на першій сторінці газети «Життя і слово» №43-44 було опубліковано статтю під заголовком «Асоціація фермерів району «ЗА» Петра Порошенка», підписану керівниками сільськогосподарських підприємств ОСОБА_5, В Матвійцем, М.Рожиком, ОСОБА_6, ОСОБА_7, В.Рачунем, ОСОБА_8 та іншими, а на третій сторінці - статтю О.ОСОБА_9 «Якщо голосувати то за найдостойнішого». Зазначена в статтях інформація носить ознаки передвиборчої агітації, якою згідно ст. 58 Закону України «Про вибори ОСОБА_3 України» є здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост ОСОБА_3 України. У вказаних статтях автори закликають виборців голосувати за кандидата у ОСОБА_3 ОСОБА_10.

Редакція Білогірської районної газети (інд. код 02475664) за організаційною правовою формою є комунальним підприємством, засновником якої є Білогірська райдержадміністрації та Білогірська районна рада. Відповідно до ч. ч. 4-5 ст. 64 Закону України «Про вибори ОСОБА_3 України «комунальним засобам масової інформації , їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини 9 ст. 61 і частини 6 ст. 63 цього Закону, забороняється агітувати за або проти кандидатів на пост ОСОБА_3 України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу у будь-якій формі". Редакція газети порушила вказані норми та допустила публікацію матеріалів агітаційного характеру від осіб, які не є суб’єктами виборчого процесу або угоди із якими не можуть бути підставою для публікацій передвиборної агітації, порушено право ОСОБА_4 брати участь у виборах на рівних засадах, порушено встановлену законом заборону агітувати за або проти кандидатів на пост ОСОБА_3 України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу в будь-якій формі.

Просив визнати дії відповідача такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори ОСОБА_3 України, порушують права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу - кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_4

В ході судового розгляду ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав та пояснив, що Законом України «Про вибори ОСОБА_3 України» державним та комунальним засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини шостої статті 63 цього Закону, забороняється агітувати за або проти кандидатів на пост ОСОБА_3 України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу в будь-якій формі, тому опублікувавши в газеті агітацію за одного із кандидатів виборчого процесу редакція діяла в супереч вимог Закону. Вважає, що дії відповідачів не відповідають вимогам законодавства про вибори ОСОБА_3 України та порушують виборчі права кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_4.

Представник відповідача проти позову заперечила, суду пояснила, що редакція газети не проводила агітацію за жодного кандидата у ОСОБА_3 України, проте коли фермери району на засіданні асоціації висловили свою думку щодо підтримки одного із кандидатів на посаду ОСОБА_3 України, редакція газети не могла їм відмовити, оскільки частина із них є депутатами районної ради і, як депутати, вони мають право на безкоштовну публікацію у газеті. Крім того, як читачі газети, мають право на висловлення своїх поглядів через газету. Публікація звернення як асоціації фермерів так і гр. О. ОСОБА_9 не є публікацією агітаційних матеріалів кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_10 При цьому редакція газети не відмовила жодному іншому кандидатові на пост ОСОБА_3 України у публікації його агітаційних матеріалів, а також не відмовила у публікації громадянам на їхню підтримку. Просила у позові відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов переконання про відсутність підстав для задоволення позову.

Так, судом встановлено і не заперечується відповідачем у судовому засіданні, що 23 травня 2014 року на першій сторінці газети «Життя і слово» №43-44 було опубліковано статтю під заголовком «Асоціація фермерів району «ЗА» Петра Порошенка», підписану керівниками сільськогосподарських підприємств ОСОБА_5, В Матвійцем, М.Рожиком, ОСОБА_6, ОСОБА_7, В.Рачунем, ОСОБА_8, а на третій сторінці - статтю О.ОСОБА_9 «Якщо голосувати то за найдостойнішого» в яких вказані особи висловили свої роздуми про вибори ОСОБА_3 України та закликали голосувати за ОСОБА_10, як за найдостойнішого із кандидатів.

Правовідносини щодо предмета спору регулюються Конституцією України, виборчим законодавством, законодавством про засоби масової інформації, іншими законами.

Так ч.5 ст. 63 Закону України "Про вибори ОСОБА_3 України" передбачено, що кандидат на пост ОСОБА_3 України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності.

Згідно ч. 6 цієї ж статті агітаційні матеріали, зазначені у частині п'ятій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост ОСОБА_3 України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Таким чином виборчим законом право на публікацію агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації кандидата на пост ОСОБА_3 України надано лише на підставі укладеної угоди .

Разом з тим відповідно до вимог ч.2 ст. 58 Закону України «Про вибори ОСОБА_3 України» громадяни України мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів на пост ОСОБА_3 України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти кандидатів.

Конституція України також гарантує громадянам України право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів та переконань, що передбачено ст. 34 Конституції України.

Статтею 2 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні"передбачено, що свобода слова і вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань гарантуються Конституцією України і відповідно до цього Закону означають право кожного вільно і незалежно шукати, одержувати, фіксувати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку інформацію за допомогою друкованих засобів масової інформації, крім випадків, визначених законом, коли обмеження цього права необхідно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Таким чином суд вважає, що висловлювання громадянами своєї думки щодо одного із кандидатів на пост ОСОБА_3 України не є агітаційними матеріалами саме кандидата на пост ОСОБА_3 України, необхідною умовою для публікацією яких було укладення угоди.

Крім того, редакцією газети не було відмовлено у публікації виступів громадян на підтримку кандидата на пост ОСОБА_3 України ОСОБА_4, тому суд не вбачає у публікаціях звернень асоціації фермерів району та гр. ОСОБА_9 порушення її прав та законних інтересів.

Керуючись ст. 34 Конституції України, ст. 63, 64 Закону України «Про вибори ОСОБА_3 України», ст.ст. 61, 172, 174, 176, 177 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні позову ОСОБА_4, в інтересах якої діє довірена особа ОСОБА_1, до редактора газети Білогірської районної ради та районної державної адміністрації «Життя і слово» про визнання дій суб’єктів оскарження такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори ОСОБА_3 України, порушують права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу, відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду не пізніше як за чотири години до початку голосування.

Суддя:ОСОБА_11

СудБілогірський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.05.2014
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51342816
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —669/594/14-а

Постанова від 25.05.2014

Адміністративне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Герасимчук Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні