Рішення
від 06.05.2010 по справі 39/82-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.05.10р. Справа № 39/82-10

За позовом Прокурора Індустріального району м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Дніпропетровської області, м.Дніпропетровськ

до Дніпропетровської обласної організації "Центр соціальних програм", м. Дніпропетровськ

Третя особа: Комунальне виробниче житлове ремонтне підприємство Індустріального району м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором оренди в сумі 4 990 грн. 53 коп., розірвання договору оренди нежитлового приміщення комунальної власності міста та виселення з нежитлового приміщення

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 11.01.2010р. № 21/3-2

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: ОСОБА_2, дов. від 01.04.2010р. № 924

за участю прокурора: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Індустріального району м. Дніпропетровська звернувся до господарського суду Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Дніпропетровської області (надалі - Позивач) із позовною заявою, в якій з урахуванням поданих уточнень просить суд:

- стягнути з Відповідача заборгованості за договором оренди в сумі 20 907 грн. 39 коп., із яких: 18 825 грн. 62 коп. - заборгованості по оренді, 1 057 грн. 86 коп. - пеня. та 1 023 грн. 91 коп. -неустойка;

- розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста від 15.04.2009 р. № 44-УВК/09;

- виселити відповідача з нежитлових приміщень, загальною площею 71,3 кв.м., розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. Миру, 18, на першому поверсі десяти поверхового будинку на користь Управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради.

Відповідач явку повноважного представника у судові засідання не забезпечив, витребуваних доказів не надав, про розгляд справи повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення (а.с.32).

Відповідно до ст. 75 ГПК України, суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

За згодою присутніх в судовому засіданні 06.05.2010р. представників позивача та третьої особи оголошено вступну та резолютивну частини рішення, згідно ст. 85 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи та прокурора, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :

15.04.2009 між Позивачем (Орендодавцем) та Відповідачем (Орендарем) укладено договір оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста № 44-УКВ/09 (надалі - Договір), згідно п. 1.1. якого, із метою ефективного використання комунального майна Орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.2007р. № 41/11 із змінами та доповненнями передав, а Орендар прийняв у строкове платне користування комунальне нерухоме майно - нежитлові приміщення (надалі - Об'єкт оренди) загальною площею 71,3 кв.м., розміщене за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. Миру, 18 на першому поверсі 10-ти поверхового будинку, вартість якого, згідно з незалежною оцінкою становить 488 070 грн. 00 коп. без ПДВ, що перебуває на балансі КВ ЖРЕП Індустріального району (третьої особи), для використання під розміщення громадської організації, без права здійснення комерційної діяльності.

Факт передачі майна підтверджується актом приймання-передачі від 15.04.2009р. (а.с. 17).

Відповідно до п. 3.1. Договору розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженої міською радою, при цьому орендна ставка за використання комунального нерухомого майна, встановлена згідно з Протоколом № 14/09 від 13.04.09 р. засідання комісії з проведення конкурсів на право оренди об'єктів нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста.

Розмір орендної плати відповідно до розрахунків орендної плати, які є невід'ємною частиною цього договору, становить 1844,92 гривень без ПДВ /базова за березень місяць 2009/.

Орендна плата за перший місяць оренди коригується на індекс інфляції, починаючи з квітня місяця 2009 року.

Пунктом 3.3. Договору передбачено, що за користування об'єктом оренди Орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 50 % від загальної суми орендної плати до загального фонду міського бюджету м. Дніпропетровська на розрахункові рахунки, які відкриті управліннями Державного казначейства за місцем реєстрації орендаря, як платника податків та, зборів, в районних податкових інспекціях м. Дніпропетровська, відповідно з кодом бюджетної класифікації 22080401- у розмірі 922,46 грн.;

- 50 % від загальної суми орендної плати у розмірі 922,46 грн. на рахунок балансоутримувача об'єкта оренди.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць. (п. 3.4. Договору).

Орендна плата сплачується Орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності Орендаря. Орендна плата сплачується Орендарем за весь час фактичного використання об'єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об'єкта оренди включно. (п. 3.5. Договору).

Відповідач свої зобов'язання зі сплати орендних платежів виконував несвоєчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість у розмірі 18 825 грн. 62 коп., в тому числі заборгованість до міського бюджету - 7 844 грн. 03 коп., та балансоутримувачу - 10 981 грн. 59 коп., що підтверджується доданими до позовної заяви розрахунками.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно, ставляться, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Пунктом 9.1. Договору сторони погодили, що за несвоєчасну сплату суми орендної плати Орендар зобов'язаний сплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу у співвідношенні, визначеному у п. 3.3 Договору.

За порушення строків оплати орендних платежів, відповідачеві нарахована пеня в розмірі 1 057 грн. 86 коп.

В зв'язку з виникненням простроченої заборгованості Відповідача по сплаті орендних платежів. Позивач направив на адресу Відповідача лист-претензію №19/9-366 від 11.09.2009 з вимогою з'явитись до Позивача для розірвання договору, у зв'язку з порушення Відповідачем своїх зобов'язань. (а.с. 21-22).

Відповідач відповіді на зазначену претензію не надав.

Згідно ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

З огляду на те, що в наслідок порушення Відповідачем умов договору оренди, Позивач, як орендодавець комунального майна позбавлений можливості отримувати орендні платежі, на які він розраховував під час укладення цього договору, зазначені порушення, які мають місце з боку відповідача, слід вважати є істотними, що є підставою для розірвання договору в судовому порядку.

Частиною 1 ст. 785 ЦК України, передбачено, що у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона булла одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Пунктом 9.4. Договору передбачено, що у разі дострокового припинення договору, у зв'язку з неналежним виконанням Орендарем своїх зобов'язань, несвоєчасного звільнення та повернення Орендарем об'єкта оренди, Орендар сплачує неустойку у розмірі орендної плати за останній місяць оренди, незалежно від сплати інших штрафних санкцій.

Згідно наведеного пункту договору, Відповідачеві нарахована неустойка в розмірі 1 023 грн. 91 коп.

З урахуванням викладеного, на підставі встановлених обставин, господарський суд дійшов висновку щодо ґрунтовності позовних вимог прокурора про стягнення суми основного боргу, пені та неустойки, а також розірвання спірного договору та виселення Відповідача зі спірних приміщень.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати у справі покладаються на відповідача.

З огляду на викладене, керуючись ст. 525, 526, 651, 785 ЦК України, ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Дніпропетровської обласної організації "Центр соціальних програм" (49034, м. Дніпропетровськ, вул. Каспійська, 2, код ЄДРПОУ 26047878) на користь Управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 6, код ЄДРПОУ 25973910) 18 825 грн. 62 коп. основного боргу, 1 057 грн. 86 коп. пені. 1 023 грн. 91 коп. неустойки.

Розірвати укладений між Управлінням комунальної власності Дніпропетровської міської ради та Дніпропетровською обласною організацією "Центр соціальних програм" договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста від 15.04.2009 року № 44-УВК/09.

Виселити Дніпропетровську обласну організацію "Центр соціальних програм" (49034, м. Дніпропетровськ, вул. Каспійська, 2, код ЄДРПОУ 26047878) з нежитлових приміщень, загальною площею 71,3 кв.м., розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, пр. Миру, 18, на першому поверсі десяти поверхового будинку на користь Управління комунальної власності Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 6, код ЄДРПОУ 25973910).

Стягнути з Дніпропетровської обласної організації "Центр соціальних програм" (49034, м. Дніпропетровськ, вул. Каспійська, 2, код ЄДРПОУ 26047878) на користь:

- Управління Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровській області ЄДРПОУ 24246786 МФО 805012 р/р 31118095700005) 294 грн. 07 коп. державного мита;

- Управління Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (Відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровській області р/р 31211259700005 МФО 805012 ЄДРПОУ 24246786) 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази.

Суддя ОСОБА_3

Рішення підписано 11.05.2010

Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51364303
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди в сумі 4 990 грн. 53 коп., розірвання договору оренди нежитлового приміщення комунальної власності міста та виселення з нежитлового приміщення

Судовий реєстр по справі —39/82-10

Рішення від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні