Постанова
від 07.03.2007 по справі 03/1102а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03/1102а

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПОСТАНОВА            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

                                                      Справа №  03/1102а

"07" березня 2007 р.                                                                   м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді  Єфіменко В.В.

з секретарем судового засідання   Макарченко Н.П.,

за участю представників сторін:

від позивача : Маселко Т.М. за довіреністю,

від відповідача :  не з”явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси справу за позовом  товариства з обмеженою відповідальністю “Черкасиплемсервіс”, м. Черкаси

до Черкаської міської ради, м. Черкаси

про визнання протиправним рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання протиправним рішення Черкаської міської ради від 27.09.2006 р. в частині віднесення за функціональним використанням земельної ділянки, наданої в оренду сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю “Черкасиплемсервіс” площею 5170 кв. м. по вул. Смілянській, 177 в м. Черкаси до земель комерційного використання.

Представник позивача позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити.

Відповідач у відзиві на позов заявлені вимоги не визнав вважаючи їх необгрунтованими та безпідставними, подав до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Справа розглядається в порядку ч.2 ст.128 КАС України за наявними матеріалами.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Ст. 2 КАС України встановлено, що завданням адміністративного судочинства є захист інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів місцевого самоврядування.  

Відповідно до вимог п. 10 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” акти органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції або Законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Ст.19 Земельного Кодексу України встановлено, що землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення;

ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісогосподарського призначення;

є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, можуть перебувати у запасі.

Рішенням Черкаського міськвиконкому  від 25.02.1997 р. № 86 вилучено із землекористування Черкаського науково-виробничого об”єднання по племінній справ і прогресивних технологіях у тваринництві “Прогрес” земельну ділянку площею 0,5161 га господарських дворів по вул. Смілянській,177 та передати право постійного користування цією ділянкою державному сільськогосподарському підприємству селекції і відтворенню стада “Черкасиплемсервіс” без зміни цільового призначення враховуючи згоду землекористувача.

Рішенням відповідача від 27.09.2006 р. № 2-84 позивачу надано земельну ділянку площею 5170 кв.м по вул.Смілянській,177 в м.Черкаси в оренду на 49 років для експлуатації та обслуговування адміністративної будівлі і виробничих приміщень за рахунок землекористування КСП по селекції і відтворенню стада “Черкасиплемсервіс”.

Ст. 20 Земельного Кодексу України визначено, що зміна цільового призначення земель проводиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного або історико-культурного призначення.

19.01.2006 р. позивачу відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук від 29.12.2005 р. № 766/130 “Про присвоєння відповідних статусів суб”єктам племінної справи у тваринництві за наслідками державної атестації 2005 року” видано Атестат Міністерства Аграрної Політики №  5474 про присвоєння статусу з племінної справи у тваринництві ІІ категорії.

Відповідно до п. 3.5. Наказу державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерства аграрної політики України, Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 року №18/15/21/11 „Про порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки враховує лише відносну прибутковість видів економічної діяльності. Визначення до категорії земель за функціональним передбачено лише Інструкцією з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми NN 6-зем, ба-зем, 6б-зем, 2-зем), затвердженою наказом Держкомстату України від 05.11.98 N 377, зареєстрованою в Мін'юсті України 14.12.98 за N 788/3228, відповідно до видів економічної діяльності, зазначених у довідках, що надають юридичним особам органи державної статистики.

Наказ Міністерства аграрної політики України від 27 січня 2006 року №18/15/21/11 “Про порядок нормативної оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів” не містить критеріїв розмежування земель за функціональним призначенням. Запропоноване відповідачем визначення земель у спірному рішенні не передбачене чинним Земельним Кодексом України.

Органам державної статистики Земельний Кодекс України не надає повноважень щодо порядку погодження, вилучення (викупу), придбання чи надання земельних ділянок землекористувачам або землевласникам.

З довідки Черкаського обласного управління статистики № 15а-54820 про включення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 26.12.2005 р., що вид економічної діяльності , якою займається позивач є:

-          Розведення великої рогатої худоби (код КВЕД 01.21.0):

-          Розведення свиней (код КВЕД 01.23.0);

-          Надання послуг у тваринництві, крім ветеринарних послуг (код КВЕД 01.42.0);

-          Оптова торгівля живими тваринами (код КВЕД 51.23.0);

-          Неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами (код КВЕД 51.70.0).

З інвентаризаційної справи та плану присадибної ділянки № 177 по вул.Смілянській в м.Черкаси вбачається, що, приміщеннями позивача є гаражі, конюшня, вагова, комора, свинарник, корівник тощо.

Згідно додатку № 1, землі, які мають код розділу “А” за КВЕД України, відносяться до земель сільськогосподарського використання під господарськими будівлями і спорудами, а не до земель комерційного використання, що підтверджується довідкою від 18.04.2001 р. про визначення грошової оцінки вищевказаної земельної ділянки, посвідченої Черкаським міським управлінням земельних ресурсів.

П.3.3 Порядку визначає  залежність нормативної грошової оцінки від коефіцієнту, який характеризує функціональне використання земельної ділянки. Визначення  функціонального використання земельної ділянки як комерційного є підставою для збільшення річної орендної плати, що не відповідає прибутковості діяльності підприємства і цим порушує його майнові права.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що за функціональним використанням земельна ділянка площею 5170 кв. м. по вул. Смілянській, 177 в м. Черкаси відповідає категорії земель сільськогосподарського використання під господарськими будівлями і спорудами.

Судом встановлено, що позивач є користувачем спірної земельної ділянки, яку отримав в оренду на 49 років і здійснює господарську діяльність з використанням власного майна відповідно до установчих документів та наданих дозволів.

Суд вважає, що органи влади та місцевого самоврядування в Україні мають діяти лише у визначений законом спосіб відповідно до Конституції України та законів.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позивач належними доказами довів порушення його прав як власника майна та титульного володільця земельної ділянки при визначенні власником землі функціонального використання орендованої ділянки.

З огляду на викладене, позов підлягає до задоволення.  

Оскільки позовні вимоги підлягають до задоволення, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в розмірі 3 грн. 40 коп.

          Керуючись ст. ст.94, 161-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

          Визнати незаконною та скасувати частину 3 п.2 рішення Черкаської міської ради від 27.09.2006 р. № 2-84  “Про надання сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю “Черкасиплемсервіс” земельної ділянки площею 5170 кв. м. в оренду по вул. Смілянській, 177 в м. Черкаси” щодо віднесення за функціональним використанням земельної ділянки до категорії земель комерційного використання.

Стягнути 3 грн. 40 коп. витрат по сплаті судового збору з Черкаської міської ради, м.Черкаси, вул.Б.Вишневецького,36 на користь товариства з обмеженою відповідальністю “Черкасиплемсервіс”, м. Черкаси, вул.Смілянська,177, код 22810656.  

Про апеляційне оскарження постанови може бути подана до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови і апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

                    СУДДЯ                                                                                  В.В. Єфіменко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.03.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу513685
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/1102а

Постанова від 07.03.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні