Ухвала
від 22.09.2015 по справі 12/208-на
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2015 року м. Київ К/800/16598/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючого: судді Мороза В.Ф.

Суддів: Гончар Л.Я.

Логвиненка А.О.

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Господарського суду Хмельницької області від 11 вересня 2008 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2013 року у справі за позовом Хмельницького міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області до Кам'янець Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області, третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_2, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача Національний природний парк "Подільські Товтри" про скасування розпорядження,

в с т а н о в и л а:

Хмельницький міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області звернувся з позовом про скасування розпорядження Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації № 481/2007 від 09 липня 2007 року «Про надання в оренду земельної ділянки водного фонду гр. ОСОБА_2.», яким ОСОБА_2 надано в оренду строком на 49 років земельну ділянку водного фонду, загальною площею 2,8622 га, в тому числі: під водою 2,2025 га, під прибережними захисними смугами 0,5775 га, під гідротехнічними спорудами (греблями) 0,0822 га, яка розташована на території Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району.

Позов мотивовано тим, що оскаржуване розпорядження Кам'янець-Подільської райдержадміністрації суперечить Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та вимогам чинного законодавства.

Постановою Господарського суду Хмельницької області від 11 вересня 2008 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2013 року, позов задоволено, оскаржуване розпорядження скасовано.

Рішення судів мотивовано тим, що Кам'янець-Подільська райдержадміністрація приймаючи оскаржуване розпорядження вийшла за межі своїх повноважень, оскільки надала спірну земельну ділянку в оренду без врахування того що зазначена ділянка є частиною ботанічного заказника, територія якого вилучена постановою КМУ із земель запасу Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить оскаржувані рішення скасувати, та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що рішенням Хмельницької обласної ради від 03 липня 2001 року, Національному природному парку «Подільські Товтри» надано дозвіл на розробку проекту землеустрою, щодо відведення в постійне користування земельних ділянок природно-заповідного фонду на територіях Городоцького, Кам'янець-Подільського та Чемеровецького районів.

Рішенням Калачковецької сільської ради від 09 квітня 2004 року погоджено проект відведення земельних ділянок природно-заповідного фонду України (Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Чапля», площею 186,4 га, Ботанічний заказник місцевого значення «Надністрянський» площею 844,1 га) у постійне користування НПП «Подільські Товтри».

Рішенням Кам'янець-Подільської районної ради від 16 грудня 2004 року, розпорядженням № 1189/2004р Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації від року, рішенням № 17-17/2005 Хмельницької обласної ради від 27 квітня 2005 року та розпорядженням №244/2005-р Хмельницької обласної державної адміністрації від 26 липня 2005 року, погоджено відведення земельних ділянок природно-заповідного фонду НПП, що розташовані на територіях Калачковецької та Гуменецької сільських рад (за межами населених пунктів) загальною площею 1041,20 га, з них ботанічний заказник загальнодержавного значення «Чапля» площею 186,4 га, ботанічний заказник місцевого значення «Наддністрянський» площею 844,1 га (Калачковецька сільська рада) та ботанічний заказник загальнодержавного значення «Товтра Вербицька» площею 10,7 га (Гуменецька сільська рада).

26 квітня 2007 року Постановою КМУ № 681 «Про вилучення, надання у постійне користування і в оренду земельних ділянок для суспільних та інших потреб, погодження місць розташування об'єктів і зміну цільового призначення земель» ботанічний заказник місцевого значення «Надністрянський» площею 844,1 га, вилучений із земель запасу Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району та наданий у постійне користування НПП «Подільські Товтри».

Судами попередніх інстанцій встановлено, що спірна земельна ділянка водного фонду входить до складу земель ботанічного заказника місцевого значення «Надністрянський», яка була вилучена із земель запасу Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району та надана у постійне користування НПП «Подільські Товтри».

Отже з 26 квітня 2007 року, а саме з дати прийняття вищезазначеної постанови КМУ, відповідач не мав правових підстав для розпорядження спірною земельною ділянкою.

При цьому судами встановлено, що станом на дату прийняття вищезазначеної постанови КМУ спірна земельна ділянка водного фонду не перебувала в законному користуванні ОСОБА_2, так, як договір оренди такої закінчився і дія його була припинена.

Водночас, не зважаючи на вказані обставини, оскаржуваним розпорядження громадянину ОСОБА_2 надано в оренду спірну земельну ділянку водного фонду, яка розташована на території Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 20 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» національні природні парки є природоохоронними, рекреаційними, культурно-освітніми, науково-дослідними установами загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об'єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами та об'єктами вилучаються з господарського використання і надаються національним природним паркам у порядку, встановленому цим Законом та іншими актами законодавства України.

Враховуючи вищезазначене, суди попередніх інстанцій дійшли правомірного висновку, що відповідач, приймаючи оскаржуване розпорядження, вийшов за межі повноважень, визначених п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, оскільки Постановою КМУ № 681 від 26 квітня 2007 року ботанічний заказник місцевого значення «Надністрянський» площею 844,1га, в тому числі спірна земельна ділянка водного фонду, були вилучені із земель запасу Калачковецької сільської ради Кам'янець-Подільського району.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що судами першої та апеляційної інстанції при розгляді справи порушено норми матеріального та процесуального права.

Відповідно до статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без змін, якщо визнає, що суд не допустив порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Керуючись статтею 220, 220-1, 223, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_2 залишити без задоволення, а постанову Господарського суду Хмельницької області від 11 вересня 2008 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2013 року залишити без змін.

Рішення набирає законної сили через 5 днів після направлення його копії особам, які беруть участь у справі і може бути переглянуте Верховним Судом України з підстав передбачених ст.ст. 237-239 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді: В.Ф. Мороз

Л.Я. Гончар

А.О. Логвиненко

Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу51372400
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/208-на

Ухвала від 18.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 22.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Постанова від 11.09.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні