Рішення
від 15.09.2015 по справі 922/4058/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" вересня 2015 р.Справа № 922/4058/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жигалкіна І.П.

при секретарі судового засідання Гаврильєву О.В.

розглянувши справу

за позовом Прокуратури Зміївського району Харківської області, м. Зміїв в інтересах держави в особі : 1. Державної екологічної інспекції у Харківській області, м. Харків 2. Зміївської районної державної адміністрації Харківської області, м. Зміїв до Товариства з обмеженою відповідальністю "Молочний світ", с. Соколово про стягнення 98 148,02 грн. за участю представників:

прокурора - Бобрової С.С. (посв. № 026273 від 15.05.2014 р.)

1-го позивача - ОСОБА_1 (дов. №01/01-24/05-14 від 08.01.2014 р.)

2-го позивача - не з'явився

відповідача - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Зміївського району Харківської області звернувся до господарського суду Харківської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Молочний світ" (надалі - Відповідач) збитків в розмірі 98 148,02 грн. завданих забрудненням відходами, а також про зобов'язання Відповідача привести у придатний для використання стан земельну ділянку, на якій здійснюється спуск відходів виробництва у навколишньому середовищі, шляхом утилізації стічної ями від нечистот на земельній ділянці поблизу території підприємства та знятий видимий забруднений шар ґрунту, а саме: відкачати рідину, зняти ґрунтовну фракцію до водо упорних шарів ґрунту, завести поверхневий ґрунт. Витрати по сплаті судового збору покласти на Відповідачів.

Від Прокурора заяв та клопотань не надійшло. У судовому засіданні позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити їх у повному обсязі.

Від першого Позивача заяв та клопотань не не надійшло. У судовому засіданні позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити їх у повному обсязі.

Представник 2-го Позивача у судове засідання не з'явився. Про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник Відповідача у судове засідання не з'явився. Про причини своєї неявки суд не повідомив. Вимоги ухвали суду не виконав. Ухвала, яка була направлена на адресу Відповідача повернулась до суду з довідкою поштового відділення, де зазначена причина повернення поштового відправлення, а саме - "відмова щодо отримання".

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

Державною екологічною інспекцією у Харківській області на виконання листа Зміївського РВ ГУМВС України в Харківській області від 26.05.2014 № 79/3708, керуючись «Положенням про Державну екологічну інспекцію в областях, містах Києва та Севастополі» затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів № 429 від 04.11.2014 року та ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» 06 червня 2014 року здійснено обстеження території по вул. Лісна, 1 в с. Соколово, Зміївського району Харківської області.

За результатами вказаного обстеження Позивачем-1, 06.06.2014 складено акт відбору проб ґрунтів № 3-2014/9-14 згідно якого вбачається, що відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрані проби ґрунтів на території відповідача.

Загальна площа земельної ділянки, де зафіксовано витік рідини невідомого походження із каналізаційної системи відповідача склала 1,9044 м2. Вказана площа використана згідно листа № 79/6783 та результатів кадастрової зйомки земельної ділянки, що зазнала забруднення.

За результатами лабораторного аналізу, Інспекцією складено протокол вимірювань показників складу та властивостей ґрунтів від 26.06.2014 № 3-2014/9-14, згідно якого встановлено забруднення земельної ділянки по вул. Лісна, 1, с. Соколово, Зміївського району Харківської області через перевищення граничнодопустимих концентрації забруднюючих речовин на земельній ділянці, до якої здійснюється скид рідини з території ТОВ «Молочний світ» та де були закладені пробні площадки, з яких відбиралися проби фахівцями Інспекції.

Середній вміст забруднюючих речовин складає: амоній (обмінний), у перерахунку на амоній - 2,3 рази, нітрати, у перерахунку на нітрати - 1,6 рази; органічні речовини, що екстрагуються петролейним ефіром (мінеральні та рослинні олії, рослинні та тваринні жири, мила, смоли, важкі вуглеводні тощо) - 3,8 рази, фосфор (рухомі форми), у перерахунку на п'ятиоксид фосфору Р2О5 - 3,0 рази.

Вказана земельна ділянка надана в оренду ТОВ «Молочний світ» для обслуговування господарських будівель і дворів (без зміни цільового призначення) терміном на 49 років, розпорядженням Зміївської РДА від 22.10.2009 року № 495.

Таким чином, Інспекцією встановлено, що ТОВ «Молочний світ» здійснює свою діяльність всупереч вимог ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та ст. 17 Закону України «Про відходи».

На підставі Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства», затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 04.04.2007 № 149, Інспекція розрахувала шкоду внаслідок забруднення земельної ділянки площею 1,9044 м2, яка становить 98148,02 грн.

23.09.2014 р. перший позивач надіслав відповідачу претензію № 168 про добровільне відшкодування шкоди, заподіяної державі на суму 98148,02 грн. та розрахунок шкоди, які відповідач отримав 28.10.14 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 6102213647376.

Вимоги даної претензії не були добровільно виконані відповідачем.

Відповідно до п. 2 «Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства», затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 04.04.2007 № 149, забруднення земель - це накопичення в ґрунтах і ґрунтових водах внаслідок антропогенного впливу пестицидів і агрохімікатів, важких металів, радіонуклідів та інших речовин, вміст яких перевищує природний фон, що призводить до їх кількісних або якісних змін.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов'язкових екологічних вимог, зокрема, здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Згідно ст. 35 Закону України «Про охорону земель», власники та землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов'язані: дотримуватися вимог земельного та природоохоронного законодавства України; забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням; забезпечувати захист земель від забруднення та засмічення.

Відповідно до ст. 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов'язані забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та дотримуватися вимог законодавства про охорону довкілля.

Відповідно до ст. 167 Земельного кодексу України, господарська та інша діяльність, яка зумовлює забруднення земель і ґрунтів понад встановлених гранично допустимі концентрації небезпечних речовин, забороняється.

Відповідно до ст. 187 Земельного Кодексу України, контроль за використанням та охороною земель полягає в забезпеченні додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами земельного законодавства України.

Виходячи з положень ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала; особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Відповідно до частин 4, 5 ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Згідно ст. 69 даного Закону шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.

Відповідач не надав суду доказів відшкодування заподіяної шкоди.

Зважаючи на вищевикладене та враховуючи доведеність факту порушення відповідачем чинного законодавства, прямого причинного зв'язку та розміру шкоди, суд знаходить позов обґрунтованим і підлягаючим задоволенню в повному обсязі.

Статтею 49 ГПК України передбачено, що судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 20, 40, 55, 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 17 Закону України «Про відходи», ст. 1166 ЦК України, ст.ст. 25, 32-34, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Молочний світ» (63404, Харківська область, Зміївський район, с. Соколово, вул. Лісна, 1, код ЄДРПОУ 31672390) шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства в сумі 98148,02 грн. на р/р 33117331700239 УДКСУ у Зміївському районі Харківської області, код ЄДРПОУ 37754227, МФО 851011, для зарахування надходжень по коду бюджетної класифікації 24062100 «Грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності», символ звітності 331 в установі банку - Головне управління Державної казначейської служби України у Харківській області.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Молочний світ» (63404, Харківська область, Зміївський район, с. Соколово, вул. Лісна, 1, код ЄДРПОУ 31672390) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - Управління державної казначейської служби у Дзержинському районі м. Харкова, вул. Бакуліна 18, м. Харків, 61166, код ЄДРПОУ 37999654, рахунок 31215206783003, банк одержувача - Головне управління державної казначейської служби України у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22030001) 1 962,96 грн. судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 21.09.2015 р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51380438
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4058/15

Рішення від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 06.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 15.07.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні