Ухвала
від 04.09.2012 по справі 5009/3001/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 16/108/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

04.09.2012 Справа № 5009/3001/12

м.Запоріжжя

Кредитор - Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м.Запоріжжя, м.Запоріжжя

до боржника -товариства з обмеженою відповідальністю В«Транспортні системи ТавридиВ» , 69068, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 32407931

Банки, здійснюючі розрахунково-касове обслуговування боржника: філія «ЗРУ»АТ»Банк»Фінанси та Кредит», м.Запоріжжя

про банкрутство

Суддя Ніколаєнко Р.А.

Представники сторін:

від кредитора: ОСОБА_1Г.( дов. №6295/10-024 від 15.05.2012)

від боржника: не з'явився

ВСТАНОВЛЕНО:

ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя відповідно до ст.52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» подано заяву про порушення справи про банкрутство ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» , м.Запоріжжя.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 09.08.2012 заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 5009/3001/12 з присвоєнням номеру провадження 16/108/12, призначенням судового засідання на 21.08.2012, відкладалося до 30.08.2012, оголошувалась перерва до 04.09.2012. В судовому засіданні 04.09.2012 винесено ухвалу підготовчого засідання.

На обґрунтування заяви кредитор вказав на те, що боржник відсутній за місцезнаходженням, що фактично припинив підприємницьку діяльність, у зв'язку з чим не спроможний задовольнити кредиторські вимоги, розмір яких складає 369354,25 грн. заборгованості з ПДВ.

Кредитор 03.09.2012 заявив клопотання про застосування до справи про банкрутство ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» загальних процедур банкрутства, посилаючись на з'ясовану під час розгляду справи інформацію про те, що боржник подає податкову звітність, до ЄДРПОУ внесено запис про підтвердження відомостей про юридичну особу, а тому його не можна вважати відсутнім.

Боржник уповноваженого представника в судове засідання не направив, відзив на заяву кредитора суду не представив, що згідно з ч.12 ст. 11 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» не зупиняє розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши фактичні обставини, вислухавши представника кредитора, суд встановив наступне.

ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя довідкою станом на 20.08.2012, клопотанням від 30.08.2012 заявило про заборгованість у розмірі 369354, 25 грн.

Матеріалами справи та поясненнями кредитора встановлено, що постановою господарського суду Запорізької області від 14.09.2010 року по справі № 9/770/07-АП-23/93/08-АП-3/168/09-АП-13/194/10-АП задоволені позовні вимоги ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя про стягнення з ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» податкового боргу у розмірі 366250,71 грн.

Виконавчий лист кредитору було видано 04.05.2011 року та предВ»явлено до виконання.

Шевченківським ВДВС Запорізького МУЮ 25.08.2011 винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачеві на підставі ст.50, п.5 ч.1 ст.47 Закону України «Про виконавче провадження».

В постанові про повернення виконавчого документа стягувачеві від 25.08.2011 зазначено, що за даними БТІ обВ»єктів нерухомості за боржником не зареєстровано, за даними ДАІ, ДТН транспортних засобів та сільгосптехніки за боржником не зареєстровано. Згідно повідомлення ДПІ боржник має відкриті розрахункові рахунки, на яких, згідно направлених платіжних вимог, що повернулись з установ банків, відсутні кошти. ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» зареєстровано за адресою вказаною у виконавчому документі, виходом державного виконавця за місцем реєстрації боржника встановлено, що товариство за адресою АДРЕСА_2 не знаходиться.

Як зазначалося вище, заява кредитора подана на підставі ст.52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» (далі -Закон В«Про відновлення платоспроможності…В» ), яка передбачає спрощену процедуру банкрутства відсутнього боржника.

В судовому засіданні кредитором заявлено клопотання про розгляд справи за загальною процедурою.

Суд знаходить клопотання кредитора обґрунтованим, таким, що не суперечить законодавству про банкрутство та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 52 Закону В«Про відновлення платоспроможності...В» відсутність суб'єкта підприємницької діяльності за місцезнаходженням, ненадання протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій та документів бухгалтерської звітності, наявність інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, є підставами для визнання боржника банкрутом незалежно від розміру вимог кредитора.

Отже, умовою здійснення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника за спрощеною процедурою є існування передбачених вищеназваною статтею обставин чи будь-яких інших обставин, які б засвідчували факт нездійснення боржником підприємницької діяльності у зв`язку з його відсутністю.

У якості доказів відсутності боржника за місцезнаходженням кредитором представлені складені державним виконавцем ним з цього приводу акт від 25.08.2011, матеріали виконавчого провадження, довідка з ЄДР станом на 17.11.2011, відповідно до якої боржник відсутній за вказаною у ЄДР адресою, про що 04.11.2011 року внесено запис.

Проте, під час розгляду справи встановлено, що станом на 20.08.2012 в ЄДР наявні внесені 14.02.2012 записи про підтвердження відомостей про юридичну особу та про подання фінансової звітності юридичною особою-боржником.

Відповідно до витягу з ЄДР станом на 20.08.2012 відносно ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» статус відомостей про юридичну особу -підтверджено.

Таким чином, боржник знаходиться за юридичною адресою, звітує до органів податкової служби, про що внесено записи до Єдиного державного реєстру.

Згідно з вимогами Закону України В«Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівВ» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у визначеному порядку вносяться відомості про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Згідно з приписами ч.ч.1, 3 ст.18 вказаного Закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Виходячи з вимог ч.2 ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Доказ відсутності боржника за місцезнаходженням, яким згідно із наведеними нормами є запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, здійснений державним реєстратором, станом на дату судового засідання кредитором не представлений.

Натомість, витребуваною судом довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 20.08.2012 встановлено, що запису щодо відсутності ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» за юридичною адресою Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не містить.

Витребуваною судом довідкою Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя від 21.08.2012 встановлено, що боржник своєчасно подає податкову звітність, востаннє за податкова декларація з податку на прибуток підприємства надана у липні 2012 за 1 півріччя 2012 року.

ДПІ у Шевченківському районі також повідомила про існуючу у боржника податкову заборгованість в розмірі 369354, 25 грн. з ПДВ, з яких 245397,28 грн. основного боргу та 123956,97 грн. штрафна санкція.

Наведеними обставинами спростовується факт відсутності боржника та його діяльності.

Таким чином, матеріали справи містять такі докази, які унеможливлюють визнати ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» відсутнім боржником у розумінні ст.52 Закону В«Про відновлення платоспроможності...В» , а тому підстави для здійснення провадження у справі про банкрутство ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» за спрощеною процедурою згідно з вказаною нормою не мають місця.

Сума вимог кредитора до боржника перевищує 300 мінімальних розмірів заробітних плат, ці вимоги не задоволені боржником протягом більш як три місяці, а тому, враховуючи вказане вище клопотання кредитора, є підстави для здійснення провадження у справі про банкрутство ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» із застосуванням загальних процедур банкрутства.

Згідно зі ст.13 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутомВ» необхідно ввести процедуру розпорядження майном боржника.

За клопотанням кредитора розпорядником майна боржника слід призначити арбітражного керуючого ОСОБА_2 (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії АВ № 566967 від 05.10.2011; ідент.№ НОМЕР_1; адреса: 71100, Запорізька область, м.Бердянськ, вул.Мічуріна, 116), яким подано відповідну заяву на участь у даній справі.

Інші арбітражні керуючі до суду про участь у даній справі не заявлялися, будь-яких інших пропозицій, заперечень щодо кандидатури арбітражного керуючого ОСОБА_2 не надходило.

З метою виявлення усіх кредиторів і осіб, що бажають взяти участь у санації боржника, необхідно зобов'язати заявника за його рахунок у 10-ти денний строк подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство боржника.

Газетне оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна.

З метою упорядкування процесу призначаються дати:

- складення розпорядником майна боржника реєстру вимог кредиторів;

- проведення попереднього засідання суду;

- скликання перших загальних зборів кредиторів;

- засідання суду, на якому буде вирішено питання про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство.

Керуючись ст.ст.5, 11, 13 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , суд

У Х В А Л И В:

Провадження у справі здійснювати за загальною процедурою.

Визнати грошові вимоги ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя до ТОВ В«Транспортні системи ТавридиВ» в розмірі 369354, 25 грн., з яких 245397,28 грн. основного боргу та 123956,97 грн. штрафна санкція.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна боржника призначити арбітражного керуючого ОСОБА_2 (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії АВ № 566967 від 05.10.2011; ідент.№ НОМЕР_1; адреса: 71100, Запорізька область, м.Бердянськ, вул.Мічуріна, 116).

Зобов'язати кредитора у десятиденний строк подати до офіційного друкованого органу за свій рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство боржника згідно з вимогами ч.5 ст.11 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» . Докази опублікування оголошення подати до суду у строк до 18.09.2012.

Зобов'язати розпорядника майна скласти реєстр вимог кредиторів, який представити суду до 23.10.2012.

Попереднє засідання суду призначити 06.11.2012 об 11-00.

Зобов'язати розпорядника майна боржника скликати перші загальні збори кредиторів, на яких обрати комітет кредиторів. Рішення зборів та комітету представити до 19.11.2012.

Засідання суду, на якому буде вирішено питання про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство призначити на 21.11.2012 об 11-45.

Примірники даної ухвали надіслати кредитору, боржнику, розпоряднику майна, відділу з питань банкрутства ГУЮ у Запорізькій області.

Суддя Р.А.Ніколаєнко

Попереднє засідання на 06.11.2012в 11:00.

дата призначення розпорядника майна 04.09.12

розпорядник майна ОСОБА_2

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення04.09.2012
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51380540
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/3001/12

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 21.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 09.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні