Рішення
від 17.01.2012 по справі 709/1079/2011
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-93/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.01.2012 року. Рахівський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючої - судді Марусяк М.О.

при секретарі - Беднар О.О.

з участю: позивача -ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

представника відповідача - ОСОБА_3

представника відповідача - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рахів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рахівської міської ради, відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Рахівської районної державної адміністрації, комунального підприємства "Рахівське міське бюро технічної інвентаризації" Рахівської міської ради про визнання права власності на самочинно збудований гараж,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, зазначивши, що він в 2009 році по вул. Вербник, б/н самочинно збудував капітальний гараж на земельній ділянці, яка належить йому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого на підставі рішення Рахівської міської ради від 16 жовтня 2007 року №310, виділену під будівництво індивідуального гаража. В червні 2009 року, на підставі акту складеного інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю, ним було сплачено штраф за самочинне будівництво. У 2009 році комунальним підприємством "Архітектура Плюс" були виготовлені виконавчі обмірні креслення гаража. У жовтні 2010 року він звернувся до комунального підприємства "Рахівське міське бюро технічної інвентаризації" Рахівської міської ради про видачу свідоцтва на право власності на гараж. КП "БТІ" було виготовлено технічний паспорт на гараж, визначено інвентаризаційну його вартість та запропоновано звернутися до суду. Враховуючи вище наведене просив визнати за ним право власності на капітальний гараж, що розташований по вул. Вербник, б/н (біля будівлі ТзОВ "Тисовець") у м. Рахів Закарпатської області. Зобов'язати КП «Рахівське міське бюро технічної інвентаризації»Рахівської міської ради провести за ним реєстрацію вказаного об'єкту.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав з підстав зазначених у позовній заяві, просив позов задовольнити. Не заперечує, що притягався до адміністративної відповідальності, однак не за порушення будівельних норм при будівництві ним гаража, а за самочинне будівництво гаража, за що поніс адміністративну відповідальність у виді грошового штрафу.

Представник Рахівської міської ради, ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнала, не заперечує на задоволенні позову.

Представник відповідача КП В«Рахівське міське БТІВ» Рахівської міської ради - ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги визнала, не заперечує проти задоволення позову.

Представник відповідача, відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Рахівської РДА, ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги щодо визнання права власності за громадянином ОСОБА_1 на самочинно збудований гараж визнав, вважає, що вимога ОСОБА_1 відповідає вимогам Закону, земельна ділянка на якій здійснено самочинне будівництво гаража належить останньому на підставі Державного акту та виділена для будівництва гаража. Однак при винесенні рішення просить врахувати, що ОСОБА_1 притягався до адміністративної відповідальності за порушення будівельних норм при будівницві гаража, і такі мали місце при будівництві зазначеного об'єкту.

Заслухавши сторін та дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

Відповідно з ч.1 ст.376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані без належного дозволу чи належно затвердженого проекту.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №536934 від 21.12.2007 року, виданого на підставі рішення 22 сесії 5 скликання Рахівської міської ради від 16 жовтня 2007 року №310, являється власником земельної ділянки площею 0.03 га, що розташована у м. Рахів по вул. Вербник, б/н (біля будівлі ТзОВ "Тисовець") Закарпатської області, з цільовим призначенням -будівництво індивідуального гаража.

На згаданій земельній ділянці позивачем самовільно, без належного дозволу та затвердженого проекту на забудову, збудовано гараж.

Наразі, на самочинне будівництво вже виготовлено виконавче креслення, акти попереднього погодження, технічна документація.

Довідкою КП В«Рахівське міське БТІВ» Рахівської міської ради №227 від 12 жовтня 2011 року стверджено, що ступінь готовності самочинно збудованого гаража становить 100%, а вартість - 28178 гривень.

Позивачем надано суду позитивні висновки відповідних державних органів щодо погодження розташування об'єктів.

У відповідності до ч.5 ст.376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Таким чином, враховуючи, що позивачу ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка площею 0.003 га, що розташована у м. Рахів по вул. Вербник, б/н (біля будівлі ТзОВ "Тисовець") Закарпатської області, цільове призначення якої - будівництво індивідуального гаража та на якій позивачем, зведено гараж, готовність якого на даний час становить 100 %, дії позивача не порушують прав та інтересів інших осіб, спору стосовно будівлі немає, заперечень від відповідачів щодо визнання права власності на дану будівлю за ОСОБА_1 не надійшло, за таких обставин суд вважає, що позов слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 3, 5, 6, 10, 11, 58, 60, 209, 212- 215, 223 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, мешканцем АДРЕСА_1 право власності на самочинно збудований гараж, розташований по вул. Вербник, б/н (біля будівлі ТзОВ "Тисовець" у м. Рахів Закарпатської області) на земельній ділянці з кадастровим номером 2123610100:08:001:0025.

Зобов'язати комунальне підприємство "Рахівське міське БТІ" Рахівської міської ради провести реєстрацію права власності самочинно збудованої будівлі гаража за громадянином ОСОБА_1.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Закарпатської області через Рахівський районний суд. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуюча: Марусяк М.О.

З оригіналом вірно

Суддя Рахівського районного суду: Марусяк М.О.

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51385883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1079/2011

Рішення від 17.01.2012

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Рішення від 19.01.2012

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

Ухвала від 21.10.2011

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні