Постанова
від 03.03.2010 по справі 10125/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 10125/09/1570

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2010 року

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Танцюри К.О.,

за участю секретаря Руденко І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області до Приватного підприємства «Іскра» про стягнення заборгованості за витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах в розмірі 88792,49 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області звернулося до Одеського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Приватного підприємства «Іскра» про стягнення суми заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 88792,49 грн., (з урахуванням уточнень позовних вимог від 29.09.2009 №10517/01 та від 29.12.2010 №14829/09) зазначивши в позові, що УПФУ в Білгород-Дністровському районі Одеської області на підставі довідок, що уточнюють особливий характер роботи або умови праці, необхідних для призначення пільгових пенсій, виданих ПП «Іскра», було призначено пенсії на пільгових умовах колишнім працівникам зазначеного підприємства. За період часу з січня 2008 року по грудень 2009 року УПФУ в Білгород-Дністровському районі Одеської області своєчасно і в повному обсязі виплачено вказаним працівникам пенсії на загальну суму 88792,49 грн., однак відповідачем не відшкодовано витрати на виплату та доставку пільгової пенсії, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість у сумі 88792,49 грн.

02.03.2010 представник позивача надав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника управління на підставі матеріалів, що є у справі.

Відповідач в судове засідання не з`явився хоча був відповідно до ст. 39 КАС України належним чином повідомлений про час та місце слухання справи, а тому, на підставі положень ст.128 КАС України справа слухалась за його відсутності за наявними в справі доказами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні у справі письмові докази суд встановив наступне.

ПП «Іскра», перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №400/97-ВР від 26.06.1997 та згіднлиста Білгород-Дністровської ОДПІ №15186/15-01 від 20.10.2009 знаходиться на загальній системі оподаткування (а.с.65).

Згідно з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

Пунктом 1 статті 4 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою КМУ України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди органами Пенсійного Фонду України. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом, а саме відшкодування підприємствами та організаціями витрат ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з коштів, призначених на оплату праці.

Згідно п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003, № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663 (Інструкція) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

п.6.2 зазначеної Інструкції встановлено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згіно п. 6.4. Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 зазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

п.6.9 Інструкції передбачено, що не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 цієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до п.п. «б»- «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» колишнім працівникам ПП «Іскра» ОСОБА_1, ОСОБА_2А, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на підставі довідок, що уточнює особливий характер роботи або умов праці, необхідний для призначення пільгової пенсії, виданої відповідачем, призначено пенсії на пільгових умовах.

На адресу відповідача позивачем було надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначені пільгові пенсії були виплачені, однак, порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, ПП «Іскра» за період часу з 01.01.2008 по 25.12.2009 не відшкодувало Пенсійному фонду, кошти в сумі 88792,49 грн., фактично витрачені на виплату та доставку пільговових пенсій.

Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій було надіслано на адресу ПП «Іскра» за юридичною адресою (Білгород-Дністровський р-н, с.Нова Царичанка, вул. Радянська,36), але згідно поштового повідомлення боржник не отримав розрахунки, оскільки адресат за зазначеною адресою не знаходиться.

Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців адресу ПП «Іскра» не змінювало (а.с.9-10).

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладене, а також те, що позивачем доведено, що ПП «Іскра» має заборгованість перед Управління Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області по відшкодуванню фактично витрачених коштів в сумі 88792,49 грн., на виплату та доставку пільгових пенсій, суд вважає, що позовні вимоги є законними і обґрунтованими, заснованими на діючому законодавстві, підтверджуються доданими до позову документами, та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області до Приватного підприємства «Іскра» задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ПП «Іскра» код ЄДРПОУ 03768641 на користь держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Білгород-Дністровському районі Одеської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 88792,49 (вісімдесят вісім тисяч сімсот дев'яносто дві гривні сорок дев'ять копійок) грн. на р/р 2560330110623, код 24527211, МФО 328845 в Одеському обласному управлінні ВАТ «Ощадбанк».

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення постанови, а в разі складання постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складання в повному обсязі, а також подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя К.О. Танцюра

.

Дата ухвалення рішення03.03.2010
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51400899
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10125/09/1570

Постанова від 03.03.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні