Постанова
від 14.09.2015 по справі 826/14174/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 вересня 2015 року                     № 826/14174/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Мазур А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва

до Приватного підприємства "Компанія Санта"

про стягення заборгованості в розмірі 837,12 грн

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства «Компанія Санта», в якому просить стягнути з відповідача суму заборгованості з виплати штрафної санкції та пені в розмірі 837,12 грн.

Позовні вимоги вмотивовано несвоєчасною сплатою Приватним підприємством «Компанія Санта» страхових внесків.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Приватне підприємство «Компанія Санта» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09 липня 2003 року № 1058-IV, страхувальниками відповідно до цього Закону є, у тому числі, роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Частиною 1 ст. 15 вищевказаного Закону визначено, що платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 19 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, страхові внески до солідарної системи нараховуються: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до частин 4 та 5 ст. 20 Закону № 1058-IV, сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду, а сум страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування - на банківський рахунок Накопичувального фонду або на банківський рахунок обраного застрахованою особою недержавного пенсійного фонду. Страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків.

Частиною 6 ст. 20 Закону № 1058-IV передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, є календарний місяць.

Згідно п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058-IV, виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

29 жовтня 2012 року позивачем прийнято рішення № 1183, яким до відповідача вирішено застосувати фінансові санкції за несплату (несвоєчасну сплату) (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, утому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, а саме: штраф у розмірі 837,12 грн.

Внаслідок несплати до Пенсійного фонду України страхових внесків, у відповідача виникла заборгованість, що підтверджується карткою особового рахунку підприємства.

У зв'язку з несплатою відповідачем фінансових санкцій, Управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва винесено вимогу від 01 березня 2013 року № ю-425/312 у розмірі 837,12 грн.

Вищевказана вимога була надіслана на адресу відповідача, однак не була ним отримана з незалежних від позивача причин.

Таким чином, станом на час розгляду справи за відповідачем обліковується заборгованість у розмірі 837,12 грн., яка до бюджету не сплачена.

Факт наявності заборгованості також підтверджується витягом з картки особового рахунку страхувальника, що міститься в матеріалах справи.

В силу ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Таким чином, враховуючи обґрунтованість позовних вимог та відсутність заперечень відповідача щодо наявності боргу, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення адміністративного позову у повному обсязі.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 71, 158-163, ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Компанія Санта» (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 12, код ЄДРПОУ 32799111) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва (код ЄДРПОУ 26087323) суму заборгованості з виплати штрафної санкції та пені у розмірі 837,12 грн. (вісімсот тридцять сім гривень 12 коп.) на наступні рахунки:

- 783,62 грн. (сімсот вісімдесят три гривні 62 коп.) на р/р 256093012614 у ГУ ОБУ по Києву та Київської області МФО 322669,

- 53 грн.50 коп. (п'ятдесят три гривні 50 коп.) на 256083132614 у ГУ ОБУ по Києву та Київської області області МФО 322669.

Постанова набирає законної сили у відповідності з нормами ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                 А.С. Мазур

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51404438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/14174/15

Постанова від 14.09.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 22.07.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні