Ухвала
від 28.04.2011 по справі 8/92"нм"
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

"28" квітня 2011 р. Справа № 8/92"НМ"

За позовом Державного управління екології та природних ресурсів в Житомирській області (м. Житомир)

до Приватного малого підприємства "Полісянка" (м.Коростишів)

про спонукання вчинення певних дій

Суддя Давидюк В.К.

Присутні:

- від позивача: ОСОБА_1 - дов. №578/В-1/5 від 01.02.11р.

- від відповідача: ОСОБА_2 - дов. від 14.03.11р.

Ухвалою господарського суду від 05.10.06р. провадження у справі було зупинено, а згідно ухвали суду від 24.03.11р. - поновлено на підставі ст. 156 КАС України.

Позивач звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом до відповідача про спонукання керівника приватного малого підприємства "Полісянка" виконати рішення головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області від 07.12.05р. №18 про тимчасову заборону експлуатації підприємствами на території до повного виконання рекомендацій та прийняття рішення щодо відновлення роботи цеху.

В процесі розгляду даної справи судом помилково застосовано норми Кодексу адміністративного судочинства України.

Разом з тим, оскільки позовна заява подавалась до суду за правилами Господарського процесуального кодексу України, то суд вважає за необхідне розглядати дану справу №8/92"НМ" за правилами ГПК України.

28.04.11р. до господарського суду згідно запиту надійшов лист з ЄДРПОУ, в якому повідомляється, що позивач - Державне управління екології та природних ресурсів в Житомирській області (код 05523961) згідно вчиненої органом державної реєстрації Житомирського міськвиконкому реєстраційної дії від 06.09.06р. перереєстровано у Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області (код 05523961).

Представники сторін в судовому засіданні не заперечували проти заміни позивача його правонаступником.

Відповідно до ст. 25 ГПК України, в разі вибуття однієї з сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні внаслідок реорганізації підприємства чи організації господарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в рішенні або ухвалі. Усі дії, вчинені в процесі до вступу правонаступника, є обов'язковими для нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про заміну позивача - Державне управління екології та природних ресурсів в Житомирській області його правонаступником - Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в засіданні суду заявив клопотання, в якому просить суд припинити провадження у справі, оскільки спір не підвідомчий господарським судам України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд приходить до висновку про припинення провадження у справі на підставі п.1 ст. 80 ГПК України, враховуючи наступне:

Відповідно до ч.1 ст. 12 ГПК України, господарським судам підвідомчі справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім, зокрема, спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів.

Частиною 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.

Юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

З позовної заяви вбачається, що позивачем є суб'єкт владних повноважень - Державне управління екології та природних ресурсів в Житомирській області, правонаступником якого є Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області, а предметом спору - спонукання керівника відповідача - Приватного малого підприємства "Полісянка" виконати рішення головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області від 07.12.05р. №18.

Таким чином, вирішуваний спір є публічно - правовим, та не віднесений до компетенції господарських судів, оскільки виник за участю суб'єкта владних повноважень, який реалізував у спірних правовідносинах надані йому чинним законодавством України владні управлінські функції стосовно винесення рішення №18 від 07.12.05р. про тимчасову заборону експлуатації підприємствами на території до повного виконання рекомендацій та прийняття рішення щодо відновлення роботи цеху.

Згідно п. 1 ч.1 ст. 80 ГПК України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Враховуючи викладене, провадження у справі підлягає припиненню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 12, 25, п.1 ч.1 ст. 80, ст. 86 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі припинити.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в установленому законом порядку.

Суддя Давидюк В.К.

Друк. :

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

Дата ухвалення рішення28.04.2011
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51416308
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання вчинення певних дій
🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні