Рішення
від 27.07.2015 по справі 296/1015/15-ц
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1015/15-ц

2/296/1098/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

"27" липня 2015 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого судді Сингаївського О.П.,

за участі секретаря судового засідання Галіцької А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомир цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Тера Центр і К" про захист прав споживача, стягнення матеріальної та моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

До Корольовськго районного суду м. Житомира звернувся ОСОБА_1 із вказаним позовом, в якому просить визнати неправомірною бездіяльність ПП «Тера Центр і К» щодо невиконання умов договору № 311 від 09.07.2012 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та стягнути з відповідача на його користь матеріальну шкоду у розмірі 3 000,00 грн., моральну шкоду у розмірі 5 000,00 грн і витрати, що пов'язані із розглядом справи у суді.

В обґрунтування позову позивач вказував, що 9 липня 2012 року між ним та ПП «Тера Центр і К» було укладено договір на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. Відповідно умов договору, відповідач зобов'язався виконати комплекс робіт по розробці проекту землеустрою щодо відведення йому у власність земельної ділянки площею 0,12 га, розташованої по вул. Березовій, 23 в с. Глибочиця Житомирського району у Житомирській області, в термін до шести місяців з дня укладення договору, а, позивач зобов'язувався оплатити дані послуги та дотримуватись всіх умов договору. Позивач виконав у повному обсязі зобов'язання за вказаним договором, однак відповідач не виконав свої зобов'язання за договором і по теперішній час.

У судове засідання позивач не з'явився, від нього на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, в якій він зазначив, що позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити та не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, не повідомив суд про причини неявки та не надіслав заяви про розгляд справи за його відсутності.

За таких обставин та відповідно до ч.1 ст.224 ЦПК України, суд має можливість ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 9 липня 2012 року між ОСОБА_1 та приватним підприємством "Тера Центр і К" було укладено договір на розроблення проекту землеустрою щодо відведення йому у власність земельної ділянки площею 0,12 га, розташованої по вул. Березовій, 23 в с. Глибочиця Житомирського району у Житомирській області (а. с. 3-4).

За змістом договору ПП «Тера Центр і К», як виконавець, зобов'язувалося надати позивачу, як клієнту послуги, зокрема розробити проект землеустрою щодо відведення йому у власність вказаної земельної ділянки, а позивач зобов'язувався оплатити дані послуги та дотримуватись всіх умов даного договору. Згідно п.4.1 договору ПП «Тера Центр і К» зобов'язалося виготовити проект землеустрою в строки - шість місяців.

Відповідно до ст.10 ЗУ «Про захист прав споживачів», споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

У позовній заяві позивач зазначив, що з моменту укладення договору пройшов значний проміжок часу, проте ПП «Тера Центр і К» не надало передбачені договором послуги.

Відповідно до ст.ст.525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 ЦК України визначено, що якщо в зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

За змістом ст. 610 ЦК України, порушення зобов'язання є його невиконанням або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Встановлені судом обставини та визначені відповідно до них правовідносини, підтверджуються дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи.

Крім того, обґрунтованою є і вимога позивача щодо відшкодування моральної шкоди, оскільки дії відповідача щодо невиконання договірних послуг, призвели до його моральних страждань, які полягали в тому, що він не міг користуватися своїми коштами, вимушений був докладати додаткових зусиль для організації свого життя, витрачати час та зусилля для примушення відповідача виконати договірні зобов'язання або повернути йому сплаченні кошти за невиконанні послуги.

При визначенні розміру відшкодування моральної шкоди на користь позивача, суд враховує характер моральних страждань позивача, їх тривалість та доведеність в суді і визначає відшкодування у сумі 1 000,00 грн. і стягує її з відповідача, згідно ст.23 ЦК України.

Також, відповідно ст.88 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивача понесені останнім і документально підтвердженні судові витрати, а також, в дохід держави судовий збір у розмірі 243,60 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.10 ЗУ «Про захист прав споживачів», ст.ст.23, 525, 526, 530, 610 ЦК України, ст.ст.3, 10, 60, 88, 224-226 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Тера Центр і К" про захист прав споживача, стягнення матеріальної та моральної шкоди - задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "Тера Центр і К" (код ЄДРПОУ 37320777) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) матеріальну шкоду у розмірі 3 000,00 грн., моральну шкоду у розмірі 1 000,00 грн., сплачені витрати на правову допомогу у розмірі 300,00 грн. та судовий збір у розмір 243,60 грн. а всього 4 543 (чотири тисячі п'ятсот сорок три) грн. 60 коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Стягнути з Приватного підприємства "Тера Центр і К" в дохід держави судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) грн 60 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте Корольовським районним судом м. Житомира за письмовою заявою відповідача, яка подається протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення, подавши апеляційну скаргу Апеляційному суду Житомирської області через Корольовський районний суд м. Житомира протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О. П. Сингаївський

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення27.07.2015
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51441414
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/1015/15-ц

Рішення від 27.07.2015

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 06.03.2015

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні