Рішення
від 14.09.2015 по справі 668/8797/15-ц
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

Справа №668/8797/15-ц

Пров. №2/668/2435/15

14.09.2015

Суворовський районний суд м. Херсона у складі:

головуючого судді - Гаврилова Д.В.,

при секретарі - Підгрушко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий термінал «УкрКазекспортастик» про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий термінал «УкрКазекспортастик», в якому просив стягнути з відповідача на його користь середній заробіток за час затримки по день фактичного розрахунку в сумі 2931,9 грн.

Позовні вимоги мотивовано тим, що позивач працював в ТОВ Зерновий термінал «УкрКазекспортастик», при звільненні йому не було виплачено заробітну плату за жовтень, листопад та грудень та компенсацію за невикористану відпустку, у зв'язку з чим у нього виникло право на отримання середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Позивач в судове засідання не з'явився, надав суду заяву в якій просив розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити. Проти заочного розгляду справи не заперечував.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не відомі, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлений.

Враховуючи, що позивач не заперечує проти заочного розгляду справи, суд вважає можливим розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач з 21.09.2009 року по 23.12.2014 року працював в ТОВ Зерновий термінал «УкрКазекспортастик» (згідно запису в трудовій книжці).

Судовим наказом Суворовського районного суду м. Херсона від 27.02.2015 року стягнуто з ТОВ Зерновий термінал «УкрКазекспортастик» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в сумі 8421, 07 грн. та судові витрати.

Відповідно до положень ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Згідно вимог ст. 117 КЗпП в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Таким чином, при звільненні ОСОБА_1 відповідач не провів остаточного розрахунку з ним у день звільнення та допустив затримку розрахунку. Отже у позивача виникло право на стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, при цьому в матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили про його вину в затримці розрахунку.

Визначаючи розмір середнього заробітку, суд керувався положеннями п. 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року № 100, та виходив з наступного.

Середньоденна заробітна плата ОСОБА_1 за жовтень та листопад 2014 року складає: 4202,51 грн. / 43 робочих днів = 97,73 грн.

Кількість днів прострочення розрахунку складає 30. Загальний розмір середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку складає 2931,9 грн. (97,73*30)

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню середній заробіток за час затримки остаточного розрахунку в розмірі 2931,9 грн.

Крім того, враховуючи те, що позивача звільнено від сплати судового збору за подачу позову у даній категорії справ, відповідно до положень ст. 88 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягають стягненню судові витрати, які складаються з судового збору в розмірі 243,6 грн.

Керуючись ст.ст. 116, 117 КЗпП, ст.ст. 11, 88, 209, 212-218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий термінал «УкрКазекспортастик» (ідентифікаційний код юридичної особи: 35219580, юридична адреса : м. Херсон, площа Одеська, 6) на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку в розмірі 2931,9 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий термінал «УкрКазекспортастик» (ідентифікаційний код юридичної особи: 35219580, юридична адреса : м. Херсон, площа Одеська, 6) в дохід держави судові витрати, які складаються з судового збору в розмірі 243,6 грн.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Згідно загального порядку оскарження, дане рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України, згідно якого рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СуддяГаврилов Д. В.

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51504766
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Судовий реєстр по справі —668/8797/15-ц

Рішення від 14.09.2015

Цивільне

Суворовський районний суд м.Херсона

Гаврилов Д. В.

Ухвала від 23.07.2015

Цивільне

Суворовський районний суд м.Херсона

Гаврилов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні