Ухвала
від 26.01.2012 по справі 2а/0270/290/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 січня 2012 р. Справа № 2а/0270/290/12

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Дмитришена Руслана Миколаївна, розглянувши матеріали позовної заяви:

за позовом : заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави - Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Вінницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до: відкритого акціонерного товариства "Фондова компанія "ОРТ"

про: стягнення штрафу

В С Т А Н О В И В :

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави - Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Вінницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонерного товариства "Фондова компанія "ОРТ" про стягнення штрафу.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтею 104 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України передбачено право на звернення до адміністративного суду. Відповідний позов подається до адміністративного суду у формі письмової позовної заяви, яка повинна відповідати загальним вимогам, що встановлені статтею 106 КАС України.

Норми ст. 106 КАС України не містять виключень і поширюються на всі випадки звернення до суду з позовною заявою, у зв'язку з чим недотримання положень статті свідчить про невідповідність позовної заяви вимогам Закону.

За правилами встановленими пунктами 2, 3 частини 1 статті 106 КАС України у позовній заяві зазначаються ім'я (найменування) позивача, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі є, а також ім`я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв`язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі.

Відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.01.2011р. № 5, створена та функціонує Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб'єктів владних повноважень.

Зокрема, згідно пункту шостого даного Положення, створення Єдиної бази даних здійснюється на підставі відомостей, поданих суб'єктом владних повноважень. Відповідний порядок регламентовано приписами пунктів 7-11 цього ж Положення.

Таким чином, зазначення адрес електронної пошти забезпечує реалізацію законодавчих приписів щодо повідомлення суб'єктів владних повноважень про день, місце та час розгляду справи шляхом надсилання тексту повістки електронною поштою.

Однак, прокурором в позовній заяві не зазначено адреси електронної пошти Вінницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України, з метою представництва інтересів громадянина або держави в адміністративному суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з адміністративним позовом, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження в якій відкрито за адміністративним позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення Верховним Судом України, про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами для представництва інтересів громадянина або держави. При цьому прокурор повинен надати адміністративному суду докази, які підтверджують неможливість громадянина самостійно здійснювати представництво своїх інтересів.

Аналогічна позиція висвітлена в Рекомендації 1604 (2003) Парламентської ОСОБА_1 Європи.

Дана норма спрямована на необхідність зазначення прокурором наявності доказів та обґрунтування неможливості Вінницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку самостійно здійснювати представництво своїх інтересів у суді.

Однак в змісті позовної заяви відсутні обґрунтування вказаних обставин та не додані відповідні докази.

Згідно з ч. 4 ст. 106 КАС України, позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її підписання.

Як вбачається із позовної заяви, її підписано заступником прокурора м. Вінниці ОСОБА_2, підпис не скріплений гербовою печаткою прокуратури м. Вінниці. В матеріалах доданих до позовної заяви не міститься жодних доказів в підтвердження повноважень заступника прокурора м. Вінниці ОСОБА_2 на підписання позовної заяви.

Враховуючи вищевикладене, суд позбавлений можливості вирішити питання щодо відкриття провадження.

За правилами визначеними частиною 1 статті 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених в статті 106 КАС України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, про що повідомляє позивача та надає йому строк для усунення недоліків.

Таким чином, суд приходить до висновку, що матеріали позовної заяви слід залишити без руху та надати позивачу строк для виконання всіх вимог перелічених в ст. 106 КАС України.

Керуючись статтею 108 КАС України, -

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави - Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Вінницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонерного товариства "Фондова компанія "ОРТ" про стягнення штрафу залишити без руху.

2. Запропонувати позивачу в п'ятиденний термін із дня отримання даної ухвали усунути зазначені в ній недоліки.

3. Дану ухвалу направити позивачу.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя./підпис/. ОСОБА_3

Копія вірна.

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51513509
СудочинствоАдміністративне
Суть: стягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —2а/0270/290/12

Ухвала від 26.01.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Постанова від 12.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 13.02.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні