Постанова
від 24.02.2011 по справі 2а-4817/10/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-4817/10/0770

рядок статзвітності 8.1.5

код - 11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 лютого 2011 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючої: судді Маєцької Н.Д.

при секретарі судового засідання Сідей І.І.

та сторін, які беруть участь у справі:

позивача: представник не з'явився;

відповідачі: представники не з'явилися;

представник прокуратури: не з"явився

          розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді адміністративну справу за позовною заявою прокурора Мукачівського району в інтересах держави в особі Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до відкритого акціонерного товариства Львівський керамічний завод", дочірнього підприємства "Мукачівська кераміка" відкритого акціонерного товариства "Львівський керамічний завод", про стягнення заборгованості в сумі 85753, 26 гривень, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 24.02.2011 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови, у зв"язку з перебуванням головуючої судді на лікарняному виготовлено та підписано 04.03.2011 року.                     Позивач –суб'єкт владних повноважень прокурор Мукачівського району в інтересах держави в особі Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до відкритого акціонерного товариства "Львівський керамічний завод", дочірнього підприємства "Мукачівська кераміка" відкритого акціонерного товариства "Львівський керамічний завод" про стягнення заборгованості в сумі 85753, 26 грн., мотивуючи тим, що відповідач будучи зареєстрованим платником податків та зборів, не виконує взяті на себе обов'язки щодо сплати таких, внаслідок чого в нього виникла вищезазначена заборгованість.           

          Представник позивача в судове засідання не з"явився, однак до суду надійшло клопотання, в якому останній просить розглянути справу без його участі за наявними у справі матеріалами.

Представник прокуратури в судове засідання не з"явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду.

Представники відповідачів заперечень на адміністративний позов не подав, у судове засідання не з'явився повторно, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду.

Оскільки сторони в судове засідання не з»явилися, про дату час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином, а відтак у відповідності до ч.1 ст.41 КАС України фіксація судового засідання технічними засобами не здійснювалася.

          Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

          Судом встановлено, що дочірнє підприємство "Мукачівська кераміка" відкритого акціонерного товариства Львівський керамічний завод" - відповідач по даній справі, зареєстроване Мукачівським міськвиконкомом, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію від 23.10.2002р. та зроблено запис в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій під № 04053743100010950; взяте на податковий облік державною податковою інспекцією в Мукачівському районі Закарпатської області 23.01.2004р.. за № 2153.

          Відповідно до частини 1 статті 67 Конституції України та пунктом 3 частини 1 статті 9 Закону України „Про систему оподаткування", кожен зобов'язаний сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі до держбюджету в порядку і розмірах, встановлених законом.                     Відповідно до ст. 4 Закону України «Про систему оподаткування»№ 1251-XII від 25 червня 1991 року платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори.

ДП «Мукачівська кераміка» відкритого акціонерного товариства «Львівський керамічний завод» є платником податків та зборів відповідно до чинного законодавства України, зареєстроване та знаходиться на обліку в Мукачівській об'єднаній державній податковій інспекції.

Статтею 9 Закону України «Про систему оподаткування», передбачено, що платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни. Пунктом 3 вказаної статті передбачено, що обов'язок юридичної особи щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припиняється із сплатою податку, збору (обов'язкового платежу) або його скасуванням.

Однак, в порушення вищевказаних вимог Закону, дочірнє підприємство «Мукачівська кераміка»відкритого акціонерного товариства «Львівський керамічний завод»допущено заборгованість по сплаті податків, а саме орендній платі у розмірі 76150,16 грн.

Заборгованість по податку на додану вартість виникла на підставі поданих ДП «Мукачівська кераміка»ВАТ «Львівський керамічний завод»податкових декларацій орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2009 рік та за 2010 рік, податкового повідомлення-рішення форми «Р»№ 0011471840/0 від 12 листопада 2009 року, податкового повідомлення-рішення форми «Р»№ 0009721840/0 від 5 жовтня 2009 року.

Відповідно до п. 5.1. статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Форма уточнюючих розрахунків визначається у порядку, встановленому для податкових декларацій.

У відповідності до п. 5.4.1. статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки визначені Законом, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у встановлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Мукачівською об'єднаною державною податковою інспекцією, як органом стягнення, вжито передбачених заходів, щодо примусового стягнення суми зобов'язання на підставі положень вищевказаного Закону, зокрема: 23.01.2008 року на адресу підприємства направлена перша податкова вимога за № 1/98, якою визначена сума боргу по податках і зборах в сумі 4315,16 грн., яка підлягала до сплати, та 07.03.2008 року за № 2/210 направлена друга податкова вимога, згідно якої загальна сума податкового боргу за погодженим податковими зобов'язаннями становить 12552,70 грн.

Незважаючи на всі вжиті з боку Мукачівської ОДПІ заходи щодо примусового стягнення сум заборгованості, за відповідачем - дочірнім підприємством «Мукачівська кераміка»відкрите акціонерне товариство «Львівський керамічний завод»станом на 20.09.2010 року рахується заборгованість по сплаті орендної плати за землю на загальну суму 76150,16 грн., які не сплачена до бюджету, що підтверджується довідкою Мукачівської ОДПІ, даними податкових декларацій орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2009 рік та за 2010 рік та податковими вимогами № 1/98 від 23.01.2008 року та № 2/210 від 07.03.2010 року.

Крім того, відповідно п.п. 16.1.1 п. 16.1 ст. 16 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»після закінчення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Згідно п.п 16.1.2 п. 16.1 ст. 16 вказаного Закону нарахування пені розпочинається:

1.          при самостійному нарахуванні суми податкового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного цим Законом;

2.          при нарахуванні суми податкового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні згідно з нормами цього Закону.

Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючого на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

З врахуванням наведеного у підприємства наявна пеня у розмірі 9603,10 грн.

          Несвоєчасна сплата заборгованості завдає істотної шкоди інтересам держави у вигляді ненадходження до державного та місцевого бюджетів значних сум, що, в свою чергу, позбавляє можливості в повній мірі фінансувати видатки державного бюджету визначену Законом України «Про державний бюджет України», позбавляє можливості фінансувати в повній мірі соціально-культурні програми, своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам бюджетної сфери, оскільки суми податків і зборів є одним із джерел наповнення державного та місцевого бюджетів, а тому необхідність захисту покладає на прокурора обов'язок представництва інтересів держави в суді відповідно до ч. 2 ст. 121 Конституції України.

          За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються

          Керуючись ст.ст. 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

П О С Т А Н О В И В:

          Позов прокурора Мукачівського району в інтересах держави в особі Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до відкритого акціонерного товариства Львівський керамічний завод", дочірнього підприємства "Мукачівська кераміка" відкритого акціонерного товариства "Львівський керамічний завод" про стягнення заборгованості в сумі 85753, 260 гривень - задовольнити повністю.

          Стягнути з дочірнього підприємства "Мукачівська кераміка" відкритого акціонерного товариства "Львівський керамічний завод" (89600, вул. Енгельса, б/н., с. Павшино, Мукачівський район, Закарпатської області, ідентифікаційний код 30420348, р/р 260020001004, ВАТ КБ "Хрещатик", м. Ужгород, МФО 312680) на користь місцевого бюджету України заборгованість в сумі 85753, 26 грн. (вісімдесят п'ять тисяч сімсот п'ятдесят три) гривні (двадцять шість) копійок.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Маєцька Н.Д.

Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51515448
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4817/10/0770

Постанова від 24.02.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 24.12.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Постанова від 24.02.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні