Постанова
від 21.09.2015 по справі 825/3002/15-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                            

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2015 року                              м. Чернігів                    Справа № 825/3002/15-а

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Клопота С.Л., розглянувши в приміщенні суду в порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом Ніжинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області до Дочірнього підприємства "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець" про припинення юридичної особи,-

                     В С Т А Н О В И В:

Ніжинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області (далі - Ніжинська ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець" про припинення юридичної особи відповідача. Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків. Однією з підстав для припинення юридичної особи є неподання юридичною особою протягом року податкових декларацій та документів фінансової звітності до контролюючих органів. Відповідач зареєстрований в якості юридичної особи, але всупереч вимог законодавства не звітує до Ніжинської ОДПІ.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України суд вжив всі належні заходи для повідомлення відповідача рекомендованим листом за адресою, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, про відкриття скороченого провадження.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов належить задовольнити з наступних підстав.

Дочірнє підприємство "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець" (код ЄДРПОУ – 32722740) зареєстровано як юридичну особу рішенням Виконавчого комітету Ніжинської міської ради 28.10.2003, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 20.08.2015 (а.с. 5-6) та взято на облік як платника податків до Ніжинської ОДПІ.

Згідно довідки Ніжинської ОДПІ від 21.08.2015 № 561/25-13-25-012 відповідач не має заборгованості із сплати податків, зборів (а.с. 8).

Дочірнє підприємство "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець" до Ніжинської ОДПІ не звітує більше року, остання звітність подана 25.07.2012, що підтверджується довідкою Ніжинської ОДПІ від 21.08.2015 № 43/15-229 (а.с. 7).

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Відповідно до пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно із ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Відповідно до ч. 1 та ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Частиною 1 ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755 юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Ніжинської ОДПІ є обґрунтованими та позов належить задовольнити в повному обсязі.

За вказаних обставин, відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Згідно з п. 8 ч. 6 ст. 183-2 та ч.1 ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Судові витрати, згідно статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 17, 69, 70, 71, 106, 107, 121, 158-163, 1832 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Ніжинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Чернігівській області, - задовольнити.

Припинити підприємницьку діяльність Дочірнього підприємства "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець" (код ЄДРПОУ – 32722740)

Копію постанови направити до реєстраційної служби Ніжинського міськрайонного управління юстиції Чернігівської області для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення підприємницької діяльності Дочірнього підприємства "Творець плюс" Товариство з обмеженою відповідальністю "Творець".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в порядку та строки, передбачені статтями 1832, 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

          Суддя                                                                                 С.Л. Клопот

                                                                                

Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51531109
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/3002/15-а

Постанова від 21.09.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні