Постанова
від 21.09.2015 по справі 816/3851/15
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2015 року м. ПолтаваСправа № 816/3851/15

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Іваненка С.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Колодяжного Д.В.,

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Полтаві Головного управління Державної фіскальної служби України у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ групп " про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

31 серпня 2015 року Державна податкова інспекція у м. Полтаві Головного управління Державної фіскальної служби України у Полтавській області звернулась до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю " Річ групп " про стягнення коштів на погашення податкового борг з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 17 788,30 грн та з податку на додану вартість у розмірі 0,67 грн, посилаючись на несплату відповідачем у встановлений законом строк узгоджених грошових зобов'язань.

Представник позивача вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача проти позову заперечувала, просила суд відмовити у його задоволенні, а у разі задоволенні - просила розстрочити сплату стягнутого грошового зобов'язання.

Заслухавши осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні факти та відповідні до них правовідносини.

ТОВ "Річ групп" у встановленому законом порядку зареєстроване як юридична особа 22.05.2012, код ЄДРПОУ 38238154 /а.с.12-15 /.

Відповідач перебуває на обліку платників податків в ДПІ у м. Полтаві з 24.05.2012 /а.с.11 /.

За особовим рахунком ТОВ "Річ груп " обліковується податковий борг з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 17 788,30 грн, який виник в результаті несплати у встановлений законом строк визначених позивачем штрафних (фінансових) санкцій податковим повідомленням - рішенням №0012301702 від 02.02.2015 на суму 18 643,15 грн, що складене на підставі акту перевірки №234/16-01-17-02/38238154 від 27.01.2015.

Грошове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб було частково зменшено за актом камеральної перевірки №2 від 12.02.2015.

Крім того, за особовим рахунком ТОВ "Річ груп " обліковується податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 0,67 грн, який виник в результаті несплати у встановлений законом строк нарахованої пені на підставі ст.129 Податкового кодексу України.

Оскільки відповідачем грошові зобов'язання у строки, визначені Податковим кодексом України, не сплачено, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення податкового боргу.

Надаючи правову оцінку обґрунтованості позовних вимог та відповідним доводам контролюючого органу, суд виходить з наступного.

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до вимог пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У матеріалах справи відсутні будь - які докази оскарження податкового повідомлення - рішення , яким відповідачу визначено грошове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб за штрафними санкціями. Таким чином вони є чинним, а визначені ним суми - узгодженими.

Разом з тим, в порушення вказаних норм, відповідач свого обов'язку не виконав, суму узгодженого грошового зобов'язання у встановлений законом строк у повному розмірі не сплатив.

Згідно з пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

З огляду на викладене, визначені позивачем грошові зобов'язання набули статусу податкового боргу та підлягають оплаті відповідачем до бюджету.

Як передбачено підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

На суму податкового боргу з податку на додану вартість контролюючим органом нараховано пеню в розмірі 0,67 грн.

В силу пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно пункту 59.3 статті 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання та повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Відповідно ст. 59 Податкового кодексу України, ДПІ у м. Полтаві було сформовано та направлено податкову вимогу від 23.02.2015 №881-25 /а.с.24/.

Відповідач ні в судовому, ні в адміністративному порядку податкову вимогу не оскаржив, таким чином грошове зобов'язання вважається узгодженим, набуло статусу податкового боргу та підлягає сплаті.

Разом з тим, сума грошового зобов'язання платником податків у повному обсязі не сплачена, що підтверджується наявними у матеріалах справи доказами в їх сукупності.

Підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючим органам надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках , обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частин та з інших підстав.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

ДПІ у м.Полтаві до матеріалів справи надано довідку, зі змісту якої судом встановлено, що відповідачем відкрито розрахункові рахунки в установах банків /а.с. 16/.

Стаття 67 Конституції України наголошує, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом.

В терміни, передбачені законодавством, заборгованість відповідачем не була погашена, враховуючи викладене, позивач правомірно звернувся до суду про стягнення податкового боргу.

Відповідно до частини першої статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно із частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач доказів сплати податкового боргу в загальній сумі 17 788,97 грн суду не надав.

З огляду на викладене, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у м. Полтаві Головного управління ДФС у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ групп" про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Річ групп" (код ЄДРПОУ 38238154) на користь кошти в розмірі 17788,97 грн, а саме:

- за податковим боргом з податку на додану вартість у розмірі 0,67 (шістдесят сім) копійок на розрахунковий рахунок 3111702970000, код бюджетної класифікації платежу 14010100, одержувач УДКСУ у місті Полтаві, ЗКІІО 38019510, банк одержувача: ГУДКСУ у Полтавській області МФО 831019;

- за податковим боргом з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 17788 (сімнадцять тисяч сімсот вісімдесят вісім) гривень 30 (тридцять) копійок, на розрахунковий рахунок 33117340700002, код бюджетної класифікації платежу 11010100. одержувач УДКСУ у місті Полтаві, ЗКПО 38019510, банк одержувача: ГУДКСУ у Полтавській області МФО 831019. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено 24 вересня 2015 року.

Суддя С.А. Іваненко

Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51547367
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/3851/15

Ухвала від 19.10.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Ухвала від 19.10.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Ухвала від 12.10.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Постанова від 21.09.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

Постанова від 21.09.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.А. Іваненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні