Рішення
від 17.09.2015 по справі 904/6391/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.09.15р. Справа № 904/6391/15

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Автолюкс", (м. Кривий Ріг)

до Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", (м. Дніпропетровськ)

про стягнення 19 405,26 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Автолюкс" (далі-позивач) звернулося до господарського суду із позовом до Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" (далі-відповідач) про стягнення 19 405,26 грн.

Сума позову складається з наступних сум: 10 668,00 грн. - основний борг, 575,36 грн. - 3% річних, 8 163,90 грн. - інфляційні втрати.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов'язань за договором оренди № 010413 від 01.03.13р. в частині повного та своєчасного розрахунку по орендній платі.

Представником позивача надано витяг з Держреєстру на відповідача. Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 20970984 станом 04.08.2015 року юридичне місцезнаходження відповідача (Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина") - 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, Бабушкінський район, вул. Карла Лібкнехта, б. 8 - куди і направлялись ухвали суду.

Позивач у судове засідання не з'явився, але надіслав до суду клопотання від 16.09.15р., в якому просить розглядати справу № 904/6391/15 без участі уповноваженого представника. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, але 16.09.15р. подав до канцелярії суду відзив на позов, яким позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню, оскільки на час порушення провадження у справі № 904/6391/15 у Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" була відсутня заборгованість з орендної плати в сумі 10 658,00 грн., тому що вказана заборгованість була повністю погашена відповідачем, що підтверджується платіжними дорученнями № 126 від 15.07.15р. та № 133 від 16.07.15р. Дана оплата була здійснена на підставі отриманого відповідачем від позивача акту звірки розрахунків № 24 від 24.06.15р. Отже, відповідач просить суд відмовити позивачу в задоволенні позову та розглядати справу без участі уповноваженого представника.

Господарський суд вважає, що позивач та відповідач не скористались своїм правом на участь представників у судовому засіданні.

Статтею 22 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

При цьому, суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи у відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом було прийнято вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01 березня 2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Автолюкс", як орендодавець, та Дніпропетровською обласною організацією "Батьківщина", як орендар, було укладено договір оренди № 010413.

Строк дії цього договору складає з 01.03.2013р. по 01.03.2014р. включно. Після закінчення терміну дії цього договору, сторони можуть подовжити його дію шляхом укладання додаткової угоди (п. 5.1., п. 5.2. договору).

Згідно п. 1.1. договору, орендодавець передає, а орендар приймає у тимчасове платне користування наступну частину нежитлового приміщення:

- загальна площа приміщення: 18,50 кв. м.;

- номер кімнати: 215;

- поверх: 2;

- адреса будинку, в якому знаходиться приміщення: 50000, м. Кривий Ріг, пр. Карла Маркса, буд. 1.

Відповідно до п. 2.1. договору, розмір орендної плати за один місяць оренди приміщення складає 1 110 грн. 00 коп. у томі числі ПДВ - 185 грн. 00 коп.

Пунктом 2.2. договору передбачено, що орендна плата сплачується в безготівковому порядку на поточний рахунок орендодавця наперед не пізніше 10 числа кожного місяця.

У відповідності до п. 2.5., п. 2.6. договору, орендар має право вносити орендну плату наперед за будь-який строк в розмірі, що визначається на момент оплати. У цьому випадку порядок перегляду орендної плати, визначений у п. 2.3. цього договору не застосовується в межах строку, на який було попередньо сплачено орендну плату. Вартість комунальних послуг входить до орендної плати.

Приміщення передається орендодавцем та приймається орендарем за актом здачі-приймання, підписання якого свідчить про фактичну передачу приміщення в орендне користування та який є невід’ємною частиною даного договору (п. 3.1. договору).

В момент підписання акту здачі-приймання орендодавець передає орендарю ключі від приміщення, що орендується після чого персоналу орендаря має бути забезпечений безперешкодний доступ у приміщення, що орендується (п. 3.2. договору).

Згідно п. 4.2. договору, орендодавець за цим договором бере на себе наступні зобов’язання:

- забезпечувати безперешкодне використання орендарем приміщення, що орендується, на умовах цього договору;

- забезпечити персоналу орендаря безперешкодний вхід до будинку, в якому знаходиться приміщення, що орендується;

- видати орендарю документи, які свідчать про укладення між сторонами договору, а також підтверджують його місцезнаходження;

Відповідно п. 4.3. договору, орендар за цим договором бере на себе наступні зобов’язання:

- використовувати приміщення за його цільовим призначенням у відповідності до п. 1.2. цього договору;

- своєчасно здійснювати орендні платежі;

- самостійно і за власний рахунок здійснювати поточний ремонт приміщення, що орендується, протягом строку орендного користування;

- не здійснювати без письмової згоди орендодавця перебудову, добудову та перепланування приміщення;

- за власний рахунок усувати несправності та поломки комунікацій приміщення, що орендується, які стались з його вини;

- безперешкодно допускати до приміщення, що орендується, представників орендодавця з метою перевірки його використання у відповідності до умов договору;

- утримувати приміщення у належному санітарному стані;

- дотримуватися протипожежних правил, а також правил користування тепловою та електричною енергією, не допускати перевантаження електромереж.

Після закінчення строку орендного користування орендар зобов’язаний передати орендодавцю приміщення та ключі від нього протягом 3 робочих днів за актом здачі-приймання (п. 6.1. договору).

Позивач зазначає, що відповідачеві було виставлені рахунки-фактури для оплати наданих Товариством з обмеженою відповідальністю "Автолюкс" послуг, за якими відповідач дані послуги не оплатив, у зв'язку з чим, у останнього утворилась заборгованість у сумі 10 668,00 грн.

18 грудня 2014 року уповноваженими представниками позивача та відповідача було підписано та скріплено печатками Акт звірки взаєморозрахунків за період з 01.01.2.014 року по 18.12.2014 року, на суму 10 744,80 грн., тобто позивач посилається на те, що відповідачем фактично визнано вищевказану суму заборгованості.

10 липня 2014 року позивач повторно звернувся до відповідача з метою провести взаєморозрахунки та підписати відповідний акт. Але відповідач відмовився підписувати Акт взаєморозрахунків. В подальшому, акти взаєморозрахунків № 24 від 24.06.2015 року були направлені відповідачеві поштою 15.07.2015 року.

Враховуючи викладене, позивач посилається на те, що відповідач ухиляючись від підпису актів здачі-прийняття робіт та акту взаєморозрахунків, фактично не виконує свої зобов'язання належним чином.

З огляду на викладене позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за договором оренди у загальному розмірі 10 668,00 грн.

Згідно ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Аналогічні норми містяться у ст. 283 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.

У відповідності із ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України орендар, зокрема, зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Згідно ч. 1 ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Частина 4 цієї статті визначає, що строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (ст. 174 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, одностороння відмова вiд зобов'язання або одностороння змiна його умов не допускається, якщо iнше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, iнших актiв цивiльного законодавства. Якщо у зобов'язаннi встановлений строк (термiн) його виконання, то воно пiдлягає виконанню у цей строк (термiн).

Згідно п. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Розглянувши матеріали справи судом було з'ясовано, що відповідачем вказана заборгованість по орендній платі у сумі 10 668,00 грн. погашена частково, а саме: 5 658,00 грн. згідно платіжного доручення № 126 від 15.07.15р. - оплачена в день подання позову до суду та 5 000,00 грн. відповідно до платіжного доручення № 133 від 16.07.15р. - після подачі позовної заяви до суду, про що свідчить штамп поштової установи на конверті позивача, яким надіслано позовну заяву до господарського суду Дніпропетровської області.

Оскільки відповідачем частково сплачено суму заборгованості після звернення позивача із позовом до суду, провадження у справі в частині стягнення основного боргу в сумі 10 658,00 грн. підлягає припиненню на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України у зв'язку з відсутністю предмету спору, а борг в розмірі 10,00 грн. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Згідно п. 7.1. договору, у випадку порушення своїх зобов’язань за цим договором сторони несуть відповідальність, визначену чинним в Україні законодавством. Порушення зобов’язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання.

Відповідно до п. 7.2. договору, усі спори, що пов’язані із цим договором, його укладанням або такі, що виникають в процесі виконання умов цього договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками сторін. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку згідно з діючим законодавством України.

На підставі ст. 625 Цивільного кодексу України позивач розрахував та заявив до стягнення з відповідача 3% річних у сумі 575,36 грн. та інфляційні втрати у сумі 8 163,90 грн., згідно розрахунку (а.с. 14 - 15).

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи викладене, та перевіривши розрахунки позивача судом встановлено, що розрахунок інфляційних втрат та 3% річних відповідають вимогам чинного законодавства.

При викладених обставинах вимогу позивача щодо стягнення інфляційних втрат у сумі 8 163,90 грн. та 3% річних у сумі 575,36 грн. слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Викладене є підставою для часткового задоволення позову. Судові витрати по справі слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 610, 612, 625, 759, 762 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 193, 218 Господарського кодексу України, ст.ст. 49, 75, 80, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Припинити провадження у справі в частині стягнення суми 10 658,00 грн.

Стягнути з Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Карла Лібкнехта, буд. 8; ідентифікаційний код 25788756) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Автолюкс" (50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Карла Маркса, буд. 1, офіс 1; ідентифікаційний код 32410736) - 10 (десять) грн. 00 коп. основного боргу, 8 163 (вісім тисяч сто шістдесят три) грн. 90 коп. інфляційних втрат, 575 (п'ятсот сімдесят п'ять) грн. 36 коп. 3% річних, 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

В решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 22.09.15р.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51548040
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6391/15

Рішення від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні