Постанова
від 21.09.2015 по справі 906/783/15
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2015 р. Справа № 906/783/15

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддя Мельник О.В.

суддя Філіпова Т.Л.

суддя Грязнов В.В.

при секретарі судового засідання Клімук Л.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу повного товариства монтажників "Зернобуд" на рішення господарського суду Житомирської області від 24.07.2015 р. у справі № 906/783/15 (суддя Кудряшова Ю.В.)

за позовом малого приватного підприємства "ФУРОР"

до Житомирської товарної агропромислової біржі

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - повного товариства монтажників "Зернобуд"

про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів засновників від 19.05.2015р. протокол №1

За участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - Зарицького М.А.,

третьої особи - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Мале приватне підприємство "Фурор" (надалі - позивач) звернулось з позовом до Житомирської товарної агропромислової біржі (надалі - відповідач) про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів засновників від 19.05.2015р., оформлене протоколом №1.

Рішенням господарського суду Житомирської області (суддя - Кудряшова Ю.В.) від 24.07.2015 року у справі №906/783/15 позов задоволено. Визнано недійсним рішення позачергових загальних зборів засновників (членів) Житомирської товарної агропромислової біржі від 19.05.2015 року, що оформлено протоколом №1 від 19.05.2015 року.

Своє рішення суд першої інстанції обґрунтував тим, що на позачергових загальних зборах 19.05.2015 року брали участь лише 21,21% від загальної кількості засновників Житомирської товарної агропромислової біржі, які не припинили свою діяльність, що свідчить про відсутність кворуму. Окрім того, відповідачем було порушено порядок скликання та проведення позачергових загальних зборів засновників (членів) Житомирської товарної агропромислової біржі, що призвело до неможливості реалізації засновниками своїх прав.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, повне товариство монтажників "Зернобуд" звернулось із апеляційною скаргою, в якій просить залучити його до участі у справі №906/783/15 в статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, скасувати рішення господарського суду Житомирської області у справі №906/783/15 від 24.07.2015 року та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

Апелянт, зокрема, зазначає, що він не був допущений судом першої інстанції до участі у справі в якості третьої особи та позбавлений процесуальних прав сторони у справі. Також скаржник вказує, що на загальних зборах 19.05.2015 року були присутні ще шість засновників Житомирської товарної агропромислової біржі, чиї права були порушені при прийняті рішення від 24.07.2015 року у справі № 906/783/15. Окрім того, на думку апелянта, судом знехтувано факт визнання позову особою, що є одночасно представником позивача та відповідача, а відтак, порушено ч.5 ст. 78 Господарського процесуального кодексу України, де зазначено, що у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Представником Житомирської товарної агропромислової біржі подано відзив, в якому відповідач просить апеляційну скаргу повного товариства монтажників "Зернобуд" відхилити, а рішення господарського суду Житомирської області від 24.07.2015р. у справі №906/783/15 залишити без змін посилаючись на те, що рішення суду є законним та обґрунтованим, оскільки винесено в повній відповідності з нормами матеріального та процесуального права, при цьому були належним чином з'ясовані та доведені всі обставини, що мають значення для справи.

Позивач своїм правом подати письмові пояснення щодо апеляційної скарги не скористався.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 07.09.2015 року залучено до участі у справі №906/783/15 повне товариство монтажників "Зернобуд" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Розглянувши апеляційну скаргу та відзив на неї, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, заслухавши пояснення представника відповідача, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення місцевим господарським судом, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції при винесенні оскаржуваного рішення норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду вважає, що рішення господарського суду Житомирської області від 24.07.2015 року у справі № 906/783/15 слід залишити без змін, апеляційну скаргу повного товариства монтажників "Зернобуд" без задоволення, виходячи з наступного.

Згідно з ч.2 ст. 83 та ч.1. ст. 85 Цивільного кодексу України товариством є організація, створена шляхом об'єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі. Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом.

Статтею 1 Закону України "Про товарну біржу" визначено, що товарна біржа є організацією, яка об'єднує юридичних і фізичних осіб, що здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій. Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власні поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках та може мати печатки. Товарна біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку.

10.02.2000 року створена Житомирська товарна агропромислова біржа та загальними зборами засновників затверджено її статут, пунктом 5 якого визначено перелік юридичних осіб, що є засновниками та членами біржі. Відповідно до змін та доповнень до статуту, що затверджені загальними зборами засновників від 04.04.2002 року, мале приватне підприємство "Фурор" прийнято до складу засновників біржі.

Згідно з положеннями ст. 97 Цивільного кодексу України управління товариством здійснюють його органи, до яких віднесені загальні збори його учасників.

Порядок створення органів управління товарної біржі та її організаційну структуру визначають положення ст.ст. 11, 12 Закону України "Про товарну біржі". Відповідно до вказаних норм вищим органом управління товарної біржі є загальні збори її членів. У період між загальними зборами членів товарної біржі управління нею здійснює біржовий комітет (рада біржі). Контролюючим органом товарної біржі є контрольна (ревізійна) комісія. Біржовий комітет (рада біржі) і контрольна (ревізійна) комісія обираються загальними зборами членів товарної біржі, компетенція та повноваження комітету і комісії визначаються статутом товарної біржі.

19.05.2015 року було проведено позачергові загальні збори засновників (членів) Житомирської товарної агропромислової біржі. Згідно з протоколом №1 від 19.05.2015р. у вказаних загальних зборах приймали участь 7 представників з правом голосу, а саме: повне товариство монтажників "Зернобуд", спільне Українсько-Іспанське підприємство "Іскор", приватне акціонерне товариство "Агропостач", сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Агроторговий дім Червоноармійськ", публічне акціонерне товариство "Житомирголовпостач", публічне акціонерне товариство "Коростишівський Райагропостач" та сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Агроторговий дім Коростишівський". За результатом голосування були прийняті наступні рішення:

1.Визнано фактичну наявність засновників в кількості 10 юридичних осіб, які реально існують, зареєстровані відповідно до закону, відомості про які підтверджено, визнано кворум засновників у складі 7 представників засновників Житомирської товарної агропромислової біржі, тобто 70%, як такими, що кворум наявний.

2. Питання про звіт Генерального директора Біржі залишено без розгляду у зв'язку з відсутністю директора, вирішено винести дане питання на наступні загальні збори засновників.

3. Питання про звіт Ревізійної комісії залишено без розгляду у зв'язку з відсутністю Голови Ревізійної Комісії, вирішено винести дане питання на наступні загальні збори засновників

4.Питання про звіт голови Біржового комітету залишено без розгляду у зв'язку з відсутністю Голови Біржового комітету, вирішено винести дане питання на наступні загальні збори засновників.

5. Сформовано Біржовий комітет у кількості трьох осіб виходячи з числа існуючих і діючих фактично засновників. До складу біржового комітету обрано Дітківського Євгенія Анатолійовича, Яцківа Віталія Степановича, Степаненко Наталію Іванівну. Головою Біржового Комітету обрано Дітківського Є.А.

6. Сформовано ревізійну комісію у кількості трьох осіб виходячи з числа існуючих і діючих фактично засновників. До складу ревізійної комісії обрано: Хоменка Сергія Олександровича, Янчевського Віктора Леонідовича, Сокирко Максима Петровича. Головою ревізійної комісії обрано Хоменка Сергія Олександровича.

7. Відсторонено Іванченка Я.С. від виконання обов'язків генерального директора Біржі, уповноважено голову загальних зборів виготовити та підписати наказ на відсторонення Іванченка Я.С. від займаної посади, призначено виконуючого обов'язки генерального директора Біржі Дітківського Євгена Анатолійовича, та уповноважено його подати відповідні відомості державному реєстратору для проведення внесення змін до відомостей в ЄДР про юридичну особу Житомирську товарну агропромислову біржу (код 30736919).

8. Питання про виключення юридичних осіб, які припинили своє існування, із складу засновників, вирішено розглянути на наступних загальних зборах, після вивчення питання правонаступництва, а також після заслуховування і звітності для вирішення питання перерозподілу часток. Також вирішено дослідити і розглянути питання, для прийняття рішення, про виключення з складу засновників біржі неіснуючих юридичних осіб на засіданні біржового комітету. Вирішено на даних зборах питання зняти з розгляду.

9. Питання 9-те порядку денного зняти з розгляду.

Положенням п. 5.3.2 Статуту Житомирської товарної агропромислової біржі закріплене право члена біржі брати участь у вирішенні питань її діяльності, обирати і бути обраним у її керівні органи. Такі статутні права члена біржі закріплені також в ст. 9 Закону України "Про товарну біржу", яка вказує, що член товарної біржі має право сам або через свого представника брати участь у вирішені питань діяльності біржі, обирати і бути обраним до її керівних органів.

Статутом Житомирської товарної агропромислової біржі, а саме п. 6.6., п.6.7. визначено порядок скликання позачергових зборів, які скликаються головою біржового комітету на вимогу виконавчої дирекції чи ревізійної комісії та 2/3 загальної кількості засновників; дата і місце проведення зборів, їх порядок денний оголошується шляхом письмового повідомлення (рекомендований лист, телекс, факс) членів біржі персонально, не пізніше ніж за 30 днів до дати початку зборів.

Судом встановлено, що 15.05.2015 року, тобто в порушення строку, визначеного в наведених вище положеннях статуту біржі, в газеті "Житомирщина" було надруковано повідомлення про скликання на 19.05.2015 року позачергових зборів засновників (членів) Житомирської товарної агропромислової біржі, визначено їх порядок денний, місце, час та дату проведення.

Доказів персонального повідомлення членів біржі про проведення загальних зборів матеріали справи не містять.

Судом встановлено, що позивач участі в позачергових зборах засновників Житомирської товарної агропромислової біржі 19.05.2015 року не приймав, в порядок та спосіб визначений в вищенаведених положеннях Статуту повідомлений про проведення позачергових загальних зборів не був, що на думку суду призвело до порушення його прав визначених в ст. 9 Закону України "Про товарну біржу" та ст. 100 Цивільного кодексу України, п. 5.3.2 Статуту.

Вказана обставина була вірно встановлена судом першої інстанції й вірно оцінена, як підстава визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів.

Крім того, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду вважає вірним висновок місцевого господарського суду про визнання недійсним спірного рішення загальних зборів ще й з підстави відсутності кворуму. При цьому суд апеляційної інстанції виходив з наступного.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про товарну біржу" членами товарної біржі є засновники, а також прийняті до її складу згідно із статутом біржі вітчизняні та іноземні юридичні і фізичні особи. Порядок прийняття у члени біржі та вибуття із складу її членів визначається статутом товарної біржі.

Витягами з державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, копії яких наявні в матеріалах справи (т.1, а.с. 200-249; т. 2, а.с. 39-179), встановлено, що 15 засновників Житомирської товарної агропромислової біржі припинили свою діяльність, що відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦК України є підставою для припинення правоздатності таких осіб. Діючими засновниками відповідача, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі, є 33 юридичні особи.

Відповідно до ч.2 ст.98 Цивільного кодексу України рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом.

Пунктами 6.3, 6.9 Статуту Житомирської товарної агропромислової біржі визначено, що голосування вважається таким, що відбулося, якщо в ньому взяли участь не менше 60% засновників і 60% членів біржі; кожен член біржі при голосуванні володіє правом одного голосу.

Судом встановлено, що визначений в спірному рішенні, оформленому протоколом №1 від 19.05.2015 року висновок про наявність кворуму через присутність 70% засновників у складі 7 представників засновників Житомирської товарної агропромислової біржі, не відповідає дійсності.

Фактично на позачергових зборах 19.05.2015 року приймали участь 21,21% від загальної кількості існуючих засновників відповідача (7 від 33 існуючих засновників (членів біржі), що свідчить про відсутність кворуму та є безумовною підставою для визнання недійсним рішення позачергових зборів засновників Житомирської товарної агропромислової біржі.

Апелянт стверджує, що судом першої інстанції було порушене його процесуальне право та не залучено його до участі у справі в якості третьої особи, а відтак позбавлено процесуальної можливості подати обґрунтоване заперечення проти позову та подати докази правомірності винесення рішення позачерговими зборами засновників Житомирської товарної агропромислової біржі.

Однак, при розгляді апеляційної скарги скаржником не було доведено правомірності прийнятого загальними зборами засновників (членів) Житомирської товарної агропромислової біржі 19.05.2015 року рішення, оформленого протоколом №1, не додано жодних доказів на підтвердження вказаної обставини. Окрім того, колегія суддів вважає, що незалучення судом першої інстанції повного товариства монтажників "Зернобуд" у якості третьої особи прямо не впливає на його права та обов'язки, оскільки рішення винесене господарським судом Житомирської області у справі №906/783/15 стосується виключно визнання недійсним рішення позачергових зборів засновників відповідача, а не апелянта, який є лише учасником (засновником) біржі.

Доводи скаржника щодо задоволення позову судом першої інстанції на підставі визнання позову відповідачем, не змінює та не спростовує висновку апеляційного суду про порушення порядку скликання та проведення загальних зборів, що призвело до порушення прав позивача. Крім того, визнання позову є процесуальним правом сторони, й таке право не може бути обмежене будь-яким учасником процесу та судом, та не виключає обов'язок суду повно встановити обставини на підставі досліджених доказів.

Судова колегія вважає, що суд першої інстанції повно з'ясував обставини справи і дав їм правильну юридичну оцінку. Порушень чи неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права при розгляді спору судом першої інстанції, судовою колегією встановлено не було, тому мотиви, з яких подана апеляційна скарга не можуть бути підставою для скасування прийнятого у справі рішення, а наведені в ній доводи не спростовують висновків суду.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 99,101,103,105 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарського суду Житомирської області від 24.07.2015р. у справі №906/783/15 залишити без змін, апеляційну скаргу повного товариства монтажників "Зернобуд" - без задоволення.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку.

3. Справу №906/783/15 повернути до господарського суду Житомирської області.

Головуючий суддя Мельник О.В.

Суддя Філіпова Т.Л.

Суддя Грязнов В.В.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51553399
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/783/15

Постанова від 21.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 26.06.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Рішення від 24.07.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 29.05.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні