Ухвала
від 30.09.2014 по справі 760/21206/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1-кс/760/5958/14

760/21206/14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2014 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого старшим прокурором прокуратури Солом`янського району м. Києва ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014100090000136 від 05.08.2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в нежитловому приміщені за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 51 В., що фактично використовується службовими особами ТОВ «Укр-Клімат» (код ЄДРПОУ 38419570) як складське приміщення, з метою відшукання та вилучення незаконно ввезених на територію України товаро-матеріальних цінностей (електрокамінів, камінокомплектів, біокамінів, чугунних топок, та інше), а також оригіналів фінансово-господарських документів, що свідчать про придбання та реалізацію даних ТМЦ, тобто договори, специфікації та додатки до них, акти приймання-передачі майна, акти виконаних робіт, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, прибуткові накладні, звіти, платіжні доручення, рахунки-фактури, сертифікати якості та відповідності, документи листування та інші бухгалтерські документи; комп`ютерної техніки, електронних та цифрових носіїв інформації, що можуть зберігати відомості щодо вказаних операцій; грошових коштів, здобутих злочинним шляхом; печатки підприємств, які мають ознаки фіктивності, не зареєстровані за даною юридичною адресою та не мають у встановленому законом порядку права користування відповідними приміщеннями, а отже не повинні здійснювати там господарську діяльність.

Дане клопотання обґрунтоване тим, що в провадженні СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014100090000136 від 05.08.2014 року за ч.1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Укр-Клімат» (еод ЄДРПОУ 38419570), а саме директор підприємства ОСОБА_5 протягом 2014 року ухилилась від сплати податку на додану вартість шляхом не відображення у бухгалтерському та податковому обліках підприємства придбання та реалізацію товарно-матеріальних цінностей імпортного виробництва, що призвело до несплати ПДВ в сумі 750 000 грн., що є значним розміром завданої шкоди державі.

Також, в ході здійснення досудового розслідування було встановлено, що ТОВ «Укр-Клімат» здійснювало реалізацію товарно-матеріальних цінностей торгової марки «Dimlex» (Ірландія), а саме: електрокамінів, камінокомплектів, біокамінів, чугунних топок, та аксесуарів до них. Однак, відповідно до інформації, отриманої з Київської митниці Міндоходів, митні оформлення товарів торгової марки «Dimplex» у 2013 - 2014 році даним підприємством не здійснювались, що свідчить про незаконність ввезення на митну територію України зазначених товароматеріальних цінностей.

Згідно рапорту вх. №858/вн від 05.08.2014 року встановлено, що складське приміщення ТОВ «Укр-Клімат», де зберігаються придбані ТМЦ (електрокаміни, камінокомплекти, біокаміни, чавунні топки), знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 51 В.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначив, що згідно інформації отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна, відомості речових прав на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 51 В, за жодним власником не зареєстровано.

Відповідно до інформації отриманої з Державної архітектурно-будівельної інспекції України замовником об`єкта за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 51 В, являється ТОВ «Сплав МВ» (код ЄДРПОУ 21479969).

Також, згідно витягу з бази даних міського земельного кадастру встановлено, що землекористувачем земельної ділянки, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 51, код ділянки: 88:057:043, являється ТОВ «Сплав МВ» (код ЄДРПОУ 14310709). Дані відомості також підтверджується, листом ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві, відповідно до якого за ТОВ «Сплав МВ» (код ЄДРПОУ 14310709) обліковується земельна ділянка № 88:057:043, загальною площею: 2620, 19 кв.м.

Враховуючи те, що є достатні підстави вважати, що за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 51 В, можуть знаходитись товаро-матеріальні цінності (електрокаміни, камінокомплекти, біокаміни, чавунних топок), незаконно ввезені службовими особами ТОВ «Укр-Клімат» на митну територію України, а також оригінали фінансово-господарських документів, що свідчать про придбання та реалізацію даних ТМЦ, які можуть зберігатися як в паперовому вигляді так і в електронному на відповідних комп`ютерних та цифрових носіях інформації, печатки та електронні засоби дистанційного управління рахунками підприємств, які мають ознаки фіктивності, та не зареєстровані за вказаною адресою, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в зазначеному нежитловому приміщенні.

Відповідно до ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив задовольнити з наведених у клопотанні підстав.

Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку що у клопотанні слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Як зазначено в ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього документів, а саме з листа Київського міського БТІ №37786 (И-2014) від 28.07.2014 року, нежилі приміщення/будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності не реєструвалися. Також, з даної відповіді вбачається, що починаючи з 01.01.2013 року функції щодо державної реєстрації прав власності на об`єкти нерухомого майна делеговані Державній реєстраційній службі України, тому з 01.01.2013 року Бюро позбавлено доступу до Реєстру, а інформація про державну реєстрацію прав власності на об`єкти нерухомого майна у Бюро наявна до 01.06.2010 року.

Таким чином, в порушення вимог ч. 3 ст. 234 КПК України, слідчим до клопотання не були додані документи, які підтверджують особу у якої планується провести обшук та документи, які підтверджують право власності на нерухоме майно, а саме право власності на нежилі приміщення/будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , на день розгляду зазначеного клопотання, що позбавляє слідчого суддю можливості прийняти законне та обґрунтоване рішення.

Крім того, з клопотання вбачається, що слідчим фактично ставиться питання про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні та використовуються ТОВ «Укр-Клімат» (код ЄДРПОУ 38419570), з можливістю їх виїмки, що розглядається слідчим суддею в порядку глави 15 КПК України.

Так, згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У разі ж невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Разом з цим, слідчим до клопотання не надано доказів наявності ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Укр-Клімат» (код ЄДРПОУ 38419570), які він планує відшукати в ході проведення даного обшуку, та невиконання ним або підконтрольними йому підприємствами даної ухвали суду, у зв`язку з чим підстав для надання дозволу на проведення обшуку не вбачається, оскільки слідчий звернувся з даним клопотанням передчасно.

Крім того, клопотання не містить відомостей про речі та документи, які планується відшукати.

Враховуючи викладене, та те, що слідчий не надав належних та допустимих доказів, оскільки проведення такої слідчої дії може зашкодити правам та інтересам інших осіб, суд оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов висновку, що дане клопотання слідчого є необґрунтованим, а тому у слідчого судді відсутні підстави для його задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234, 235, 372 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

В задоволенні клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого другого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ДПІ у Солом`янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , погодженого з старшим прокурором прокуратури Солом`янського району м. Києва ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014100090000136 від 05.08.2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.09.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу51598214
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014100090000136 від 05.08.2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/21206/14-к

Ухвала від 30.09.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні