Постанова
від 21.09.2015 по справі 802/3226/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Вінниця

21 вересня 2015 р. Справа № 802/3226/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Крапівницької Н. Л. , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом: Іллінецької об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Вінницькій області

до товариства з обмеженою відповідальністю "Лар-си н"

про припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В :

Іллінецька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області (далі - Іллінецька ОДПІ) звернулася до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Лар-Си н» (далі ТОВ В«Лар-Си нВ» )

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ В«Лар-Си нВ» більше одного року не подає податкової звітності до державного податкового органу.

Справа розглядається в порядку скороченого провадження, оскільки в силу п. 3 ч. 1 ст. 183-2 КАС України в адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців у випадках, передбачених законом, чи відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців, застосовується скорочене провадження.

Відповідач у строк, передбачений ч. 3 ст. 183-2 КАС України заперечень проти позову не направив. Копія ухвали суду про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі від 02.09.2015 року направлялась відповідачу рекомендованим листом за адресою, вказаною позивачем та внесеною до ЄДРПОУ. Вказана ухвала не отримана відповідачем, на адресу суду повернувся конверт з судовою кореспонденцією з відміткою відділення поштового зв'язку "за зазначеною адресою не проживає" (а.с.12-15).

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Пунктом 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України визначено, що дана адміністративна справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Розглянувши, та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог ст. 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі - суд дійшов висновку про наявність підстав щодо прийняття рішення про задоволення позову в порядку скороченого провадження, з огляду на наступне.

Встановлено, що ТОВ В«Лар-Си нВ» зареєстрована як юридична особа Оратівською районною державною адміністрацією Вінницької області 19 вересня 1994 року (код ЄДРПОУ 22237984) та перебуває на податковому обліку.

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господарського кодексу України (далі - ГК України) суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділенні на окремий баланс, зобов'язанні вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які проводять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Підпунктом 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) передбачено, що платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, зокрема: згідно п.49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період.

Відповідно до п. 49.2 ст. 49 ПК України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

ТОВ В«Лар-Си нВ» до Державної фіскальної служби податкових декларацій, документів фінансової звітності більше року (звітність протягом 1095 днів), про що свідчить довідка Оратівською відділення Іллінецької ОДПІ №1268/10/15-030 від 20 серпня 2015 року (а.с. 7).

Відповідно до довідки Оратівського відділення Іллінецької ОДПІ №1254/10/20-011 від 20 серпня 2015 року, станом на 20.08.2015 року заборгованості по платежах до бюджету у ТОВ В«Лар-Си нВ» відсутня (а.с.6).

Пункт 49.1 ст. 49 ПК України передбачає, що податкова декларація подається платником податків або іншою особою, на яку цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами покладено обов'язки з подання органами державної податкової служби податкової звітності, за звітний період в установлені цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами строки, органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку такий платник податків.

Пунктом 20.1.37 ПК України визначено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до п.67.2 ст. 67 ПК України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Згідно ст. ст. 71, 86 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відносини щодо державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15.05. 2003 № 755-IV (далі - Закон №755-IV).

Відповідно до абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону № 755-IV підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи викладені обставини, зокрема той факт, що відповідач протягом періоду, що перевищує один рік, не звітує до податкових органів (не подає податкові декларації), суд дослідивши матеріали справи та оцінивши докази які є у справі, прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про порядок виконання судового рішення, судом враховуються положення ч. 1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" про те, що суд, суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Крім того, відповідно до положень статті 256 КАС України негайно виконуються постанови, прийняті в порядку скороченого провадження.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити .

Припинити юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю "Лар-Си н" (вул. Леніна, 9, с. м. т.Оратів, Вінницька область, код ЄДРПОУ 22237984).

Копію постанови, після набрання нею законної сили, направити державному реєстратору Реєстраційної служби Оратівського районного управління юстиції Вінницької області для виконання вимог статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України

Суддя /підпис/ ОСОБА_1

Згідно з оригіналом Суддя

Секретар

Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51624109
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/3226/15-а

Постанова від 21.09.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні