Постанова
від 10.02.2010 по справі 2а-13661/08/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2a-13661/08/1570

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2010 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Іванова Е.А.,

при секретарі судового засідання Мезнер О.Е.,

за участю представника третьої особи - ОСОБА_1 (довіреність від 14.09.2009)

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області до Прокуратури Кілійського району Одеської області за участю третіх осіб ДП «Ізмаїльське лісове господарство», Товариство з обмеженою відповідальністю «Аваллон-2005» про скасування припису, -

В С Т А Н О В И В:

Приморська сільська рада Кілійського району Одеської області звернулась до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Прокуратури Кілійського району Одеської області, в якому просить скасувати припис прокуратури Кілійського району Одеської області від 15.06.2008 року № 2041 «про усунення порушень закону», зазначивши що в червні 2008 року Приморська сільська рада Кілійського району отримала припис прокурора Кілійського району старшого радника юстиції ОСОБА_2 № 2041 «про усунення порушень закону» від 15.06.2008 року № 2041. В зазначеному приписі вказується, що згідно планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування ДП «Ізмаїльське лісове господарство» землі, надані Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області ТОВ «Аваллон-2005» для розміщення бази відпочинку є землями лісового фонду і знаходяться у постійному користуванні ДП «Ізмаїльське лісове господарство». Припис підлягає невідкладному розгляду та виконанню, про що необхідно письмово повідомити прокурора. Позовні вимоги позивачем обгрунтовані тим, що Прокуратурою Кілійського району Одеської області було помилково здійснено висновок щодо незаконності передачі Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області ТОВ «Аваллон-2005» земельної ділянки у оренду.

Відповідач про дату, місце та час судових засідань повідомлявся належним чином та своєчасно, про що свідчать наявні в матеріалах справи розписки про отримання судових повісток відповідачем (а.с. 35, 63, 88) та поштове повідомлення про вручення виклику відповідачу (а.с. 106), проте в судові засідання неодноразово не з'являвся. Справу розглянуто у відповідності до вимог ч. 4 ст.128 КАС України. Заперечень до позову від відповідача до суду не надходило.

Представник третьої особи в судовому засідання вважав, що адміністративний позов підлягає задоволенню та пояснив наступне. ТОВ «Аваллон 2005» було розроблено та погоджено у встановленому законом порядку містобудівне обгрунтування будівництва бази відпочинку на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області та погоджено акт вибору земельної ділянки. Рішенням № 292 від 28.02.2005 року Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області вказаний акт вибору земельної ділянки ТОВ «Аваллон 2005» було затверджено та надано дозвіл на розробку проекту землоустрою щодо відведення земельної ділянки, загальною площею 1 га, з цільовим призначенням для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу будівель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області. На підставі вищевказаного рішення Приморської сільської ради ТОВ «Аваллон 2005» було виготовлено проект землеустрою, цей проект було погоджено з Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області, відділом земельних ресурсів Кілійського району Одеської області, управлінням екології та природних ресурсів в Одеській області, Придунайською регіональною інспекцією, Кілійською районною санітарно - епідеміологічною станцією Одеської області, відділом містобудування та архітектури Кілійського району Одеської області, управлінням охорони об'єктів культурної спадщини в Одеської області. 29 серпня 2005р. отримано позитивний висновок по проекту землеустрою державної землевпорядної експертизи № 1187-05. Рішенням № 360 від 21.10.2005р. Приморської сільської радої Кілійського району Одеської області вищезазначений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду, з цільовим призначенням земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу будівель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області, було затверджено, та земельна ділянка загальною площею 1 га., була надана у оренду ТОВ «Аваллон 2005» терміном на 49 років. 08 листопада 2005 року між Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області та товариством з обмеженою відповідальністю «Аваллон 2005» було укладено довгостроковий договір оренди земельної ділянки. Договір було зареєстровано Кілійським районним відділом Одеської регіональної філії центру державного земельного кадастру у книги записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005р., кадастровий номер земельної ділянки 5122383000:02:001:0002. Тобто, проект відведення земельної ділянки виготовлено, погоджено та затверджено, належним чином, відповідно до законодавства, договір оренди земельної ділянки укладено та зареєстровано теж відповідно до законодавства.

Від третьої особи - ДП «Ізмаїльське лісове господарство» до суду надійшли письмові пояснення до адміністративного позову (а.с. 39-40), в яких зазначено, що прокуратурою Кілійського району правомірно винесено припис, оскільки детальний план території рекреаційної зони с. Приморське Кілійського району Одеської області, погоджений з відповідними державними інстанціями, не був погоджений з ДП «Ізмаїльське лісове господарство». В своїх поясненнях директор ДП«Ізмаїльське лісове господарство» посилається також на Указ Президента України № 861/98 від 10.08.1998р. «Про створення Дунайського біосферного заповідника», згідно якого частина території Вилківського лісництва Ізмаїльського держлісгоспу площею 11 575 га переходить до Дунайського біосферного заповідника без вилучення та територія Ізмаїльського держлісгоспу площею 7 143 га передані в постійне користування заповідника.

Заслухавши пояснення представника третьої особи ТОВ «Аваллон-2005», дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно п.5 ст. 121 Конституції України передбачено, що на прокуратуру покладається також і нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Відповідно до п.1 ст. 5 Закону України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року

N 1789-XII прокуратура України становить єдину систему, на яку відповідно до Конституції України та цього Закону покладаються такі функції: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 20 Закону України "Про прокуратуру" при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції мають право, зокрема, давати приписи про усунення очевидних порушень закону.

Статтею 22 Закону України "Про прокуратуру" передбачено, що письмовий припис про усунення порушень закону вноситься прокурором, його заступником органу чи посадовій особі, які допустили порушення, або вищестоящому у порядку підпорядкованості органу чи посадовій особі, які правомочні усунути порушення. Письмовий припис вноситься у випадках, коли порушення закону має очевидний характер і може завдати істотної шкоди інтересам держави, підприємства, установи, організації, а також громадянам, якщо не буде негайно усунуто. Припис підлягає негайному виконанню, про що повідомляється прокурору. Орган чи посадова особа можуть оскаржити припис вищестоящому прокурору, який зобов'язаний розглянути скаргу протягом десяти днів, або до суду.

Прокуратурою Кілійського району було проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства Приморською сільською радою при наданні в довгострокову оренду земельної ділянки рекреаційного призначення «ТОВ Аваллон 2005».

15.06.2008 року прокурором Кілійського району старшим радником юстиції ОСОБА_2 був винесений припис № 2041 до Приморської сільської ради про усунення порушення закону, яким вимагалося усунити порушення чинного земельного законодавства (а.с.19-20).

Зазначений припис було винесено у зв'язку з тим, що на думку прокурора, Приморська сільська рада Кілійського району Одеської області не вилучивши належним чином земельну ділянку лісового фонду та не отримавши погодження необхідних державних органів, надала земельну ділянку лісового фонду площею 1 га ТОВ «Аваллон 2005» у довгострокове користування строком на 49 років .

Відповідно до ч. 1 ст.72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа щодо якої встановлено ці обставини.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 18.11.2009 р. по справі № 2а-13665/08/1570 (а.с.109-113) за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Аваллон 2005» до Одеського обласного управління лісового та мисливського господарства про визнання протиправними дій було задоволено позов та визнано протиправними дії Одеського обласного управління лісового та мисливського господарства щодо включення земель, які знаходяться в оренді ТОВ «Аваллон 2005» на території рекреаційної зони с. Приморське, Кілійського району Одеської області на підставі договору оренди землі від 08.11.2005 року, зареєстрованого Кілійським районним відділом Одеської регіональної філії центру державного земельного кадастру у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 року, кадастровий номер земельної ділянки 5122383000:02:001:0002 до планово-картографічних матеріалів лісовпорядкування ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та даних державного лісового кадастру. Зобов'язано Одеське обласне управління лісового та мисливського господарства виключити дані, щодо знаходження земель, які знаходяться в оренді ТОВ «Аваллон 2005» на території рекреаційної зони с. Приморське, Кілійського району Одеської області з плано-картографічнгих матеріалів лісовпорядкування ДП «Ізмаїльське лісове господарство». Зобов'язано Одеське обласне управління лісового та мисливського господарства виключити дані, щодо знаходження земель, які знаходяться в оренді ТОВ «Аваллон 2005» на території рекреаційної зони с. Приморське, Кілійського району Одеської області з державного лісового кадастру.

Вказане судове рішення не було оскаржене та набрало законної сили.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 18.11.2009 р. було встановлено,

що ТОВ «Аваллон 2005» було розроблено та погоджено у встановленому законом порядку містобудівне обґрунтування будівництва бази відпочинку на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області та погоджено акт вибору земельної ділянки.

Судом встановлено, що рішенням № 292 від 28.02.2005 року Приморської сільської ради, Кілійського району Одеської області (а.с. 83), вказаний акт вибору земельної ділянки ТОВ «Аваллон 2005» було затверджено та надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, загальною площею 1,00 га, з цільовим призначенням для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу будівель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області.

На підставі зазначеного рішення Приморської сільської ради ТОВ «Аваллон 2005» було виготовлено проект землеустрою, цей проект було погоджено з Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області, що підтверджується висновком № 292-1 від 28.02.2005р. (а.с. 4); відділом земельних ресурсів Кілійського району Одеської області, підтверджується висновком № 505 від 01.08.2005р. (а.с.5); управлінням екології та природних ресурсів в Одеської області, придунайської регіональної інспекції, що підтверджується висновком № 399 від 02.08.2005р. (а.с.6); Кілійською районною санітарно - епідеміологічною станцією Одеської області, що підтверджується висновком № 2217 від 01.07.2005р. (а.с.7); відділом містобудування та архітектури Кілійського району Одеської області, що підтверджується висновком № 422 від 01.08.2005р. (а.с.8); управлінням охорони об'єктів культурної спадщини в Одеської області, що підтверджується висновком № 2237 від 11.05.2005р. (а.с9), а також висновком Державного комітету України по земельних ресурсах по проекту землеустрою державної землевпорядної експертизи № 1187-05 від

29 серпня 2005 року (а.с. 10).

Рішенням № 360 від 21.10.2005р. Приморської сільської радої Кілійського району Одеської області (а.с.12) вищезазначений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокову оренду, з цільовим призначенням земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування комплексу будівель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташованої на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області, було затверджено, та земельна ділянка загальною площею 1,00 га., була надана в оренду ТОВ «Аваллон 2005» терміном на 49 років.

08 листопада 2005 року між Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області та товариством з обмеженою відповідальністю «Аваллон 2005» було укладено довгостроковий договір оренди земельної ділянки (аркуші справи 13-16).

Судом встановлено, що зазначений договір було зареєстровано Кілійським районним відділом Одеської регіональної філії центру державного земельного кадастру у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 року кадастровий номер земельної ділянки 5122383000:02:001:0002.

Судовим рішенням від 18.11.2009 р. по справі № 2а-13665/08/1570 встановлено, що позивачем дотримано законодавчо встановлену процедуру передачі земельної ділянки в оренду, розроблено проект, отримано всі необхідні погодження та укладено договір оренди.

Таким чином, вище перелічені факти, спростовують твердження прокурора Кілійського району, зазначене в оскаржуваному приписі, щодо того, що Приморська сільська рада Кілійського району Одеської не отримавши погодження необхідних державних органів надала земельну ділянку лісового фонду площею 1 га ТОВ «Аваллон 2005» у довгострокове користування строком на 49 років. Судом встановлено, що Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області було дотримано вимоги законодавства щодо передачі земельної ділянки в оренду.

Посилання прокурора Кілійського району Одеської області в приписі щодо того, що землі, надані Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області ТОВ «Аваллон 2005» для розміщення бази відпочинку є землями лісового фонду, спростовується рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 18.11.2009 р., яким встановлено, що земельна ділянка, надана Приморською сільською радою Кілійського району Одеської області ТОВ «Аваллон 2005», знаходиться в межах населеного пункту.

Стаття 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 ст. 2 КАС України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та й спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до положень ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Крім того, ст. 25 Закону України «Про прокуратуру» визначає, що у протесті, поданні, приписі або постанові прокурора обов'язково зазначається, ким і яке положення закону порушено, в чому полягає порушення та що і в який строк посадова особа або орган мають вжити до його усунення. Разом з тим, як вбачається з оскаржуваного припису, в ньому не зазначено, що саме сільська рада має вжити до усунення порушення земельного законодавства.

Відповідач - Прокуратура Кілійського району Одеської області, не довів суду правомірність свого припису та не подав до суду заперечень на позов.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані сторонами докази в сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області є обґрунтовані та відповідають вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі, а припис прокуратури Кілійського району Одеської області від 15.06.2008 року № 2041 - скасуванню.

Керуючись ст.ст.158-163,167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області до прокуратури Кілійського району Одеської області задовольнити.

Скасувати припис прокуратури Кілійського району Одеської області від 15.06.2008 року № 2041.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Заяву про апеляційне оскарження постанови може бути подано протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарженя. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського адміністративного апеляційного суду.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний суддею 10.02.2010 року.

Суддя Е.А. Іванов

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.02.2010
Оприлюднено06.10.2015
Номер документу51630259
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13661/08/1570

Ухвала від 19.01.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 10.02.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 10.02.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Едуард Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні