Постанова
від 24.09.2015 по справі 819/3083/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/3083/15

24 вересня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючої судді Ходачкевич Н.І.

розглянувши у письмовому провадженні в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі до Пайового товариства імені ОСОБА_1 про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі, надалі позивач, звернулося до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Пайового товариства імені ОСОБА_1 надалі відповідач, про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених відповідно до пунктів В«бВ» -В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» , які підлягають відшкодуванню згідно чинного законодавства в сумі 2050,46 грн.

Представником позивача подано заяву про розгляд справи без участі Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі. Позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв чи клопотань про розгляд справи за його відсутності заперечень проти позову суду не надав.

Таким чином, з огляду на вжиття судом всіх залежних від нього заходів щодо повідомлення належним чином сторін про наявність судової справи з їх участю та можливість реалізації ними права захисту у судовому порядку їх прав та інтересів, зважаючи на відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, а також враховуючи неявку в судове засідання відповідача, та відповідну заяву позивача про розгляд справи в письмовому провадженні, - суд, у відповідності до положень частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав за доцільне проводити розгляд справи в порядку письмового провадження.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши доводи, викладені в позові, та надавши їм належну правову оцінку, проаналізувавши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, - з огляду на наступне.

Пайове товариство імені ОСОБА_1 зареєстровано в управління Пенсійного фонду України в Шумському районі як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Судом встановлено, що у пайовому товаристві імені ОСОБА_1 працювали громадяни, яким призначено пенсії на пільгових умовах, відповідно до п.п «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

У відповідності до вимог ст.1 Закону України В«Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов’язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду у розмірі та строки, визначені чинним законодавством.

Об’єктом оподаткування, згідно ст. 2 вказаного Закону, є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. «а», п.п «б» - «з» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» до досягнення працівниками пенсійного віку.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Згідно п. 3 ст. 20 Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного фонду України здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт,професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.

Згідно ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

За нормами п. п. 6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою управління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» .

Згідно п. п. 6.8 п. 6 вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомлені місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п.п. "а" В«бВ» - В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» .

Заборгованість за пайовим товариством імені ОСОБА_1 відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п «б» - «з» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» за серпень 2015 року складає 2050,46 грн.: що підтверджується: розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» в частині пенсій, призначених відповідно до пункту В«бВ» -В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» з 2015 року, з травня 2015, карткою особового рахунку боржника.

При таких обставинах за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій на суму 2050,46 грн.

Борг з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах визначено на підставі розрахунків, що направлялись відповідачу, відповідно до п.п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою управління Пенсійного фонду України №21-1.

Доказів добровільного погашення вказаної заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій перед Пенсійним фондом відповідачем не надано.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задоволити повністю.

2.Стягнути з пайового товариства імені ОСОБА_1 (с. Людвище, Шумський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 00955265) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі (вул. І.Франка, 34, м. Шумськ, Тернопільська область, код 21156315) заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених пільгових умовах в сумі 2050,46 грн. на рахунок № 25608341102199 в філії - Тернопільське обласне упраавління АТ "Ощадбанк", МФО 338545, код ЄДРПОУ одержувача 21156315, одержувач Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Ходачкевич Н.І.

копія вірна

Суддя Ходачкевич Н.І.

Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51643874
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/3083/15

Постанова від 24.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні