Рішення
від 26.09.2015 по справі 904/6621/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.09.15р. Справа № 904/6621/15

За позовом Нікопольського комунального підприємства "Нікопольтеплоенерго", (м. Нікополь)

до Комунального закладу "Нікопольська станція швидкої медичної допомоги" Дніпропетровської обласної ради, (м. Нікополь)

про стягнення 3 670,55 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - представник (дов. № 202 від 25.02.15р.)

від відповідача: ОСОБА_2 - представник (дов. № 578 від 14.09.15р.)

СУТЬ СПОРУ:

Нікопольське комунальне підприємство "Нікопольтеплоенерго" (далі-позивач) звернулося до господарського суду із позовом до Комунального закладу "Нікопольська станція швидкої медичної допомоги" Дніпропетровської обласної ради (далі-відповідач) про стягнення 73 834,51 грн.

Сума позову складається з наступних сум: 59 483,50 грн. - основний борг, 14 351,01 грн. - пеня.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги невиконанням відповідачем зобов'язань за договором на постачання пари та гарячої води № 24 від 07.04.14р., в частині повного та своєчасного розрахунку за надані послуги.

24 вересня 2015 року Нікопольське комунальне підприємство "Нікопольтеплоенерго" подало до суду заяву про зменшення позовних вимог та уточнення до позову про стягнення заборгованості за споживання теплової енергії № 976 від 22.09.15р. Позивач зазначає, що 25.08.15р. споживач частково перерахував на рахунок НКП "Нікопольтеплоенерго" грошові кошти в сумі 55 812,95 грн. основного боргу за послуги з теплопостачання. Залишок боргу станом на 22.09.15р. становить 3 670,55 грн., що підтверджується актом звірки взаєморозрахунків, який додається до заяви.

Таким чином, оскільки розмір суми основного боргу за надані послуги з теплопостачання на момент розгляду справи зменшився, позивач просить суд зменшити позовні вимоги і стягнути з відповідача основний борг у сумі 3 670,55 грн. та судовий збір у сумі 1 827,00 грн.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, але відзив на позов та витребувані судом документи не надав.

Суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи у відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши доводи представників позивача та відповідача, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

07 квітня 2014 року між Нікопольським комунальним підприємством "Нікопольтеплоенерго", як постачальник, та Комунальним закладом "Нікопольська станція швидкої медичної допомоги" Дніпропетровської обласної ради, як замовник, був укладений договір на постачання пари та гарячої води № 24.

Цей договір набирає чинності з моменту підписання і діє до 31 грудня 2014 року, а в частині проведення розрахунків - до повного їх виконання (п. 8.1. договору).

Згідно п. 1.1. договору, постачальник зобов'язується у 2014 році надати послуги зазначені в п. 1.2. договору, а замовник - прийняти і оплатити такі послуги.

Пунктом 1.2. договору передбачено, що предмет цього договору відповідно ДК 016-2010: код 35.30.1 пара та гаряча вода; постачання пари та гарячої води (теплопостачання) для опалення приміщень, згідно планових показників.

У відповідності до п. 2.1. договору, постачальник надає замовнику послуги з постачання пари та гарячої води (теплопостачання) на опалення приміщень та будівель на господарсько-побутові потреби, згідно планових показників.

Ціна одиниці товару, відповідно до тарифів, діючих на момент укладання договору 601,11 грн. без ПДВ за 1 Гкал теплової енергії для бюджетних установ (згідно Постанови НКРЕ від 31.12.2013р. № 353). Щомісячна оплата пари та гарячої води (теплопостачання), що постачається замовнику, нараховується відповідно до тарифів, діючих на момент розрахунку та обсягів наданих послуг (п. 2.2. договору).

Згідно п. 2.3. договору, ціна цього договору відповідає цінової пропозиції переможця процедури закупівлі в одного учасника і становить 260737,09 грн. в т.ч. ПДВ 43456,18 грн. Фактична ціна цього договору визначається як сума коштів, що на протязі дії договору постачальник нараховує замовнику за спожиту пару та гарячу воду (теплопостачання) за тарифами, затвердженим відповідно до чинного законодавства та зазначає у платіжних документах.

Ціна договору коригується згідно п. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу в межах планових асигнувань та складанням додаткових угод. У разі зміни тарифу, розмір плати за пару та гарячу воду, постачання пари та гарячої води (теплопостачання) підлягає коригуванню з моменту прийняття рішення відповідним державним органом (п. 2.4. договору).

Постачальник має право у разі несвоєчасного здійснення платежів за постачання пари та гарячої води (теплопостачання) нараховувати замовнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення (п. 3.2.6. договору).

Відповідно до п. 3.4.4. договору, замовник зобов'язаний оплачувати вартість постачання пари та гарячої води (теплопостачання) у строки, встановлені договором або законом.

Позивач зазначає, що зі своєї сторони Нікопольське комунальне підприємство "Нікопольтеплоенерго" виконало всі взяті на себе умови договору.

У відповідності до п. 4.1. договору, розрахунковим періодом є календарний місяць.

Пунктом 4.2. договору встановлено, що розрахунки за постачання пари та гарячої води (теплопостачання), проводяться виключно в безготівковій грошовій формі на розрахунковий рахунок постачальника відповідно до встановлених тарифів, рахунків, актів виконаних робіт в наступному за розрахунковим місяцем. Розрахунки проводяться у термін 5 банківських днів з дня надходження коштів на відповідні видатки на власний рахунок замовника згідно його рахунку в розмірі місячного нарахування вартості пари та гарячої води (теплопостачання). Оплата товарів і послуг відбувається за діючими на день оплати тарифами (цінами).

З матеріалів справи вбачається, що споживач не виконав зобов'язання згідно вищевказаного договору, тобто не перерахував на розрахунковий рахунок НКП "Нікопольтеплоенерго" оплату за спожиту теплову енергію в сумі 59 483,50 грн.

Заборгованість Комунального закладу "Нікопольська станція швидкої медичної допомоги" Дніпропетровської обласної ради виникла за грудень 2014 року.

Факт спожитої теплової енергії підтверджується актом виконаних робіт за грудень 2014 року 2279, який отриманий та підписаний відповідачем.

За спожиту теплову енергію позивачем відповідачу був виставлений та направлений рахунок № 2279 за грудень 2014 рік на суму 59 483,50 грн. (а.с. 11), однак на день подачі позову до суду відповідачем дана заборгованість так і не була сплачена.

В подальшому 25.08.2015 року відповідачем було частково перераховано грошові кошти на рахунок НКП "Нікопольтеплоенерго" в сумі 55 812,95 грн. за послуги з теплопостачання.

Таким чином, залишок боргу відповідача перед позивачем станом на 22.09.2015 року становить у сумі 3 670,55 грн., що підтверджується актом звірки взаєморозрахунків, який підписаний обома сторонами та скріплений печатками підприємств.

На підставі викладеного позивач просить суд (з урахуванням уточнення) стягнути з відповідача залишок заборгованість за надані послуги з теплопостачання у сумі 3 670,55 грн.

Доказів виконання по оплаті за договором № 24 від 07.04.14р. на суму 3 670,55 грн. на момент розгляду спору відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Приймаючи рішення господарський суд виходить із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (ст. 174 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, одностороння відмова вiд зобов'язання або одностороння змiна його умов не допускається, якщо iнше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, iнших актiв цивiльного законодавства. Якщо у зобов'язаннi встановлений строк (термiн) його виконання, то воно пiдлягає виконанню у цей строк (термiн).

Згідно п. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

При викладених обставинах вимогу позивача щодо стягнення суми боргу за надані послуги з теплопостачання у сумі 3 670,55 грн. слід визнати обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Викладене є підставою для задоволення позовних вимог у повному обсязі. Судові витрати по справі слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 599, 610, 612, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 193, 218 Господарського кодексу України, ст. 49, ст. 75, ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Комунального закладу "Нікопольська станція швидкої медичної допомоги" Дніпропетровської обласної ради" (53219, Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Електрометалургів, буд. 27; код ЄДРПОУ 01987095) на користь Нікопольського комунального підприємства "Нікопольтеплоенерго" (53213, м. Нікополь, пр. Трубників, 12 а; р/р 26032302311591 в ФДОУ АТ "Ощадбанк" м. Дніпропе6тровськ, МФО 305482, код ЄДРПОУ 05472525) - 3 670 (три тисячі шістсот сімдесят) грн. 55 коп. основного боргу, 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 28.09.15р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення26.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51653253
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6621/15

Рішення від 26.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні