Постанова
від 24.09.2015 по справі 804/3340/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

24 вересня 2015 рокусправа № 804/3340/15

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді: Лукманової О.М.

суддів: Божко Л.А. Прокопчук Т.С.

при секретарі: Сонник А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07 квітня 2015 року по справі № 804/3340/15 за позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина про припинення юридичної особи,-

в с т а н о в и л а :

У лютому 2015 року Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області (далі по тексту - позивач) звернулась до суду з позовом до Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (далі по тексту - відповідач), в якому просила припинити юридичну особу - Орджонікідзевську міську організацію Всеукраїнське об'єднання Батьківщина (код ЄДРПОУ 25841692, адреса: 53300, Дніпропетровська обл., м. Орджонікідзе, вул. Шатохіна, буд. 3-А).

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07.04.2015 року позовні вимоги задоволено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції Орджонікідзевська міська організація Всеукраїнське об'єднання Батьківщина , подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати постанову та прийняти нову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити. Свої вимоги обґрунтовувала тим, що судом не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, висновки суду не відповідають обставинам справи, що призвело до прийняття невірного рішення. Апелянт зазначив, що суд при прийнятті рішення не врахував, що на організації, утворені відповідно до Закону України Про об'єднання громадян розповсюджується дія Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , відповідно до норм якого, юридична особа припиняється у разі неподання податкової звітності більше року, натомість у випадку відповідача, ним вчасно подавалась податкова звітність як неприбуткової організації до податкового органу, що не дає підстав для припинення юридичної особи. В обґрунтування своєї позиції апелянт вказував, що він перебуває на обліку в податковій інспекції, при цьому останній податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2014 рік подавався відповідачем 17.02.2015 року, тобто у строк відведений для подання податкових звітів неприбутковими організаціями. Апелянт наголошував, що строком подання податкових звітів для неприбуткових організацій є 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, таким чином останнім днем подання податкової звітності відповідачем є 01.03.2015 року, натомість податкова інспекція звернулась до суду з відповідним позовом про припинення юридичної особи через неподання більше року податкової звітності 27.02.2015 року, що є грубим порушенням законодавства та прав юридичної особи. Апелянт вказував, що підтвердженням належного виконання всіх умов щодо обліку юридичних осіб є роздруківка з Єдиного державного реєстру організацій і підприємств, де відсутня інформація про незнаходження відповідача за місцем реєстрації, відповідач щороку подавав до відповідної служби реєстраційну картку про підтвердження відомостей про себе як про юридичну особу. Апелянт вказував, що у разі порушення юридичною особою строку подання податкової звітності до такої особи застосовується штрафна санкція, натомість податковою інспекцією не надано докази порушення Орджонікідзевською міською організацією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина строків подання податкової звітності та доказів, що на організацію було накладено штрафну санкцію за таке порушення. Окремо апелянт вказував, що позивачу відомо про активну участь Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина у статутній та політичній діяльності.

Справа розглянута відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС України, за відсутності осіб, що беруть участь у її розгляді.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга в межах її доводів підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що позивачем доведено факт неподання відповідачем податкової звітності більше одного року, останню податкову звітність до контролюючого органу відповідачем було подано 19.01.2012 року, що дає підстави припинити юридичну особу відповідача. Суд першої інстанції вказував на вичерпні підстави для припинення юридичних осіб, у тому числі і юридичних осіб, що є об'єднаннями громадян, однією з таких підстав є неподання юридичною особою до контролюючого органу податкової звітності більше року. Суд першої інстанції вказував на необхідність при прийнятті рішення про припинення юридичної особи неприбуткової організації керуватись нормами Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , який є спеціальним для вирішення питання щодо реєстрації та припинення юридичних осіб, та є пріоритетним з огляду на час його ухвалення.

Матеріалами справи встановлено, що 14.11.2000 року Орджонікідзевська міська організація Всеукраїнське об'єднання Батьківщина зареєстрована як юридична особа Виконавчим комітетом Орджонікідзевської міської ради Дніпропетровської області та включена до відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, ідентифікаційний код юридичної особи 25841692. Відповідно до довідки про взяття на облік від 04.07.2008 року № 1289, Орджонікідзевська міська організація Всеукраїнське об'єднання Батьківщина з 16.02.2007 року перебуває на обліку у податкових органах України.

Нікопольською ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області надано до суду довідку № 100/2 від 07.10.2014 року про встановлення місцезнаходження платника податків, відповідно до якої, Орджонікідзевська міська організація Всеукраїнське об'єднання Батьківщина , що зареєстрована за адресою 53300, Дніпропетровська обл., м. Орджонікідзе, вул. Шатохіна, буд. 3-А, за місцезнаходженням не знаходиться.

Згідно з актом Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області від 08.10.2014 року № 8/151 Орджонікідзевська міська організація Всеукраїнське об'єднання Батьківщина з 19.01.2012 року не подає податкові декларації та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів.

В матеріалах справи наявне розпорядженням начальника Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області від 04.11.2014 року № 43-р про звернення з позовом до суду відносно припинення Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина .

Орджонікідзевською міською організацією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина надано до суду копію звіту про суми податкових пільг за 4 квартал 2013 року, який подавався до Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області 19.11.2014 року, що підтверджуються відміткою про отримання на примірнику звіту; копію звіту про суми податкових пільг за 4 квартал 2014 року, який подавався до Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, що підтверджуються відміткою про отримання на примірнику звіту 17.02.2015 року; копію податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2014 рік, що подавався до Нікопольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області. що підтверджується відміткою про його отримання 17.02.2015 року.

В матеріалах справи відсутні данні, про наявність або відсутність у Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина заборгованості перед бюджетом.

Відповідно ч. 1 ст. 12, ч. 1, 2 ст. 25 Закону України Про громадські об'єднання громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи, підлягає реєстрації в порядку, визначеному Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , з урахуванням особливостей, установлених цим Законом. Припинення діяльності громадського об'єднання здійснюється: 1) за рішенням громадського об'єднання, прийнятим вищим органом управління громадського об'єднання, шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об'єднання такого самого статусу; 2) за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громадського об'єднання. Припинення діяльності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи має наслідком припинення цієї юридичної особи у порядку, встановленому Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Згідно зі п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно з п. 11.30. Порядку обліку платників податків, зборів затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 року № 1588, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, також у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до п.п. 16.1.3. п. 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п. 120.1 ст. 120 ПК України неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Колегія суддів зазначає, що у разі неподання Орджонікідзевською міською організацією Всеукраїнське об'єднання Батьківщина податкової звітності протягом звітного періоду, податковий орган зобов'язаний застосувати до організації штрафну санкцію передбачену ст. 120 ПК України. Нікопольською ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області на надано доказів виконання нею функції контролю за строками подання податкових звітностей неприбутковими організаціями, разом як і не надано відомостей про застосування до відповідача штрафних санкцій.

Відповідно до ч. 1 п. 67.2 ст. 67 ПК України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або припинення підприємницької діяльності фізичної осіб - підприємців.

Колегія суддів зазначає, що підстави для припинення громадського об'єднання наведені у Законі України Про громадські об'єднання не є вичерпними, Законом України Про громадські об'єднання при визначенні належності припинення громадських організацій, які у свою чергу є юридичними особами, дозволяються використовувати як підстави для припинення юридичних осіб - громадських об'єднань підстави передбачені Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців .

Дійсно, наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність відповідача за місцезнаходженням та не надання юридичною особою до контролюючого органу податкових декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів більше одного року є підставами для припинення юридичної особи. Однак, позивачем недоведено наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність відповідача за місцезнаходженням, довідка, яка складена податковою інспекцією про відсутність Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина за місцезнаходженням не є підставою вважати, що відповідач справді не знаходиться за місцем реєстрації.

Колегія суддів звертає увагу на подання відповідачем до податкової інспекції податкових звітностей, що дає можливість Нікопольській ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області проконтролювати фінансовий стан юридичної особи та зробити висновки про сплату або несплату обов'язкових податків бо бюджету.

Колегія суддів вказує, що умовою припинення юридичної особи є відсутність у платника податків заборгованості перед бюджетом.

Відповідно до ч. 4 ст. 71 КАС України суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Колегія суддів зазначає, що Нікопольською ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області не виконано обов'язку по доказуванню, не надано всі необхідні докази, які можуть бути підставою для припинення юридичної особи Орджонікіздевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина .

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, постанову суду першої інстанції слід скасувати та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити.

Керуючись п. 3 ч. 1 ст. 198, п. 4 ч. 1 ст. 202, ст.ст. 205, 207 КАС України, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина - задовольнити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07 квітня 2015 року по справі № 804/3340/15 - скасувати. Прийняти нову постанову.

В задоволенні позовних вимог Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Орджонікідзевської міської організації Всеукраїнське об'єднання Батьківщина про припинення юридичної особи - відмовити.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: О.М. Лукманова

Суддя: Л.А. Божко

Суддя: Т.С. Прокопчук

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51655892
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3340/15

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Постанова від 24.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 05.06.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Постанова від 07.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні