Постанова
від 17.07.2006 по справі 9/2236
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/2236

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "17" липня 2006 р.                                                     Справа № 9/2236

Господарський суд Житомирської області у складі:

Головуючого судді  

                         судді Алексєєва М.В.

 при секретарі Коваленко І. О.

за участю представників сторін

від позивача Кумейко Л. В. - дор. від 25.01.06

від відповідача Лук'янчук П. М. - директор

 

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Бердичеві Житомирської області (м. Бердичів)  

до Спільного підприємства "Сіп - Рем" (м. Бердичів)

про стягнення 170,00 грн.

Подано позов про стягнення з відповідача фінансової санкції у сумі 170 грн. 00 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача проти позову заперечив, з підстав викладених у поясненнях (а.с.12).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд,

                                                      Встановив:

Спільне підприємство "Сіп - Рем" зареєстровано як  платник страхових внсеків   на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду  України в  м. Бердичеві Житомирської області.

Відповідно до п.1 ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі  - Закон № 400/97-ВР), платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне                        пенсійне страхування" від 09.07.03 N 1058-IV (далі - Закон N 1058-IV ), страхувальник (тобто роботодавець та інші особи, які відповідно до цього  Закону  сплачують  страхові  внески  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) зобов'язаний  подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним  фондом.  

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Бердичеві встановлено порушення відповідачем вимог п. 4 п. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: порушено строки подання звітності (додаток 23) за  квітень 2005 року, що підтверджується актом від 13.06.05 (а.с.4). Крім того, в акті перевірки вказано, що термін подання звіту відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено протягом 20 календарних днів із дня закінчення базового звітного періоду.

Однак, відповідачем 13.06.05 подано до Управління Пенсійного Фонду України в м.Бердичеві розрахунок суми страхових  внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за квітень  місяць 2005 року (а.с.8).

Відповідно до п. 5 ч. 9 статті 106  Закону N 1058-IV, виконавчі  органи   Пенсійного   фонду   застосовують  до страхувальників  фінансові санкції:  за   неподання,   несвоєчасне   подання,   подання  не  за встановленою  формою  або  подання  недостовірних відомостей, що використовуються в  системі  персоніфікованого  обліку  та  іншої звітності,  передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного  фонду  накладається  штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків,  які були  сплачені  або  підлягали  сплаті  за відповідний  звітний період,  за кожний повний або неповний місяць затримки  подання  відомостей,  звітності,  але  не  менше  десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі вказаного акта перевірки позивачем прийнято рішення №139 від 13.06.05 (а.с.5) про застосування  фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначені законодавством, відповідно до якого до відповідача застосовано фінансові санкції у сумі  170 грн. 00 коп.

Відповідач проти позову заперечив посилаючись на те, що підприємство не займається підприємницькою діяльністю та не отримує прибутку, у зв'язку з чим не має можливості сплатити суму фінансової санкції у розмірі 170 грн. 00 коп.. Крім того, вказує про подачу звітності з прочерками до органу Пенсійного фонду.

Заперечення відповідача спростовуються наступними нормами законодавства про пенсійне забезпечення.

Відповідно до ч. 1 ст. 105 Закону №1058-IV, страхувальники мають право на оскарження дій (бездіяльності) виконавчих органів Пенсійного фонду та їх посадових осіб у порядку підлеглості до вищого органу або до посадової особи, а також у судовому порядку.

Згідно з п.2 ч. 13 ст. 106 Закону №1058-IV, суми пені  та  штрафів,  передбачених  частинами  дев'ятою  і десятою цієї статті,  підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією,  яка здійснює виплату і  доставку  пенсій,  протягом десяти  робочих  днів  з  дня одержання відповідного рішення.  При цьому в цей же  строк  страхувальник,  банк  чи  організація,  яка здійснює виплату і доставку пенсій,  має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним    обов'язковим    письмовим   повідомленням   про   це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

В матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили про оскарження відповідачем в установленому законом  порядку  рішення Управління Пенсійного Фонду України в м. Бердичеві від 13.06.05 № 132.

Відповідно до ч. 12 ст. 20 вищевказаного Закону, страхові   внески   підлягають   сплаті   незалежно  від фінансового стану платника страхових внесків   

Дані щодо погашення відповідачем вказаної заборгованості на день вирішення спору в матеріалах справи відсутні.

З огляду на викладене, позов обґрунтований, підтверджується належними доказами, що містяться в матеріалах справи, оригінали яких оглянуті в засіданні, та підлягає задоволенню в частині стягнення  фінансової санкції у сумі  170 грн. 00 коп.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Як зазначається у пункті  першому Положення про Пенсійний фонд України (затверджене Указом Президента України № 121/2001 від 01.03.01), Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що, зокрема, здійснює керівництво  та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Згідно п.  10 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21 січня 1993 року  N 7-93, від сплати державного мита звільняються державні і  громадські  органи,  підприємства,  установи, організації та громадяни, які звернулися у випадках,  передбачених чинним  законодавством,  із  заявами  по суду щодо захисту прав та інтересів  інших  осіб,  а  також  споживачі  -  за  позовами,  що  пов'язані  з  порушенням  їх прав.

За таких обставин, судові витрати не стягуються.

На підставі викладеного, відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне  страхування" від 26.06.97р. №400/97-ВР, Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року №1058-IV, керуючись ст.ст. 94, п. 2 ч. 1 ст. 157, 158--163, 167, 254 КАС України, п.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Спільного підприємства "Сіп - Рем", Житомирська область, м.Бердичів, вул. Червона гора, буд. 295, кв. 45, ідентифікаційний код 13562194

на користь  Управління Пенсійного фонду України в м. Бердичеві Житомирської області, 13312, м.Бердичів, вул. Л. Карастоянової, 29, ідентифікаційний код 20405182

- 170 грн. 00 коп. фінансової санкції.

Постанова господарського суду може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення шляхом подачі заяви, а в разі складення постанови суду у повному обсязі відповідно до ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого КАС України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений КАС України, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                       Алексєєв М.В.  

Дата виготовлення постанови у повному обсязі 27 липня 2006р

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

Дата ухвалення рішення17.07.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу51726
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/2236

Постанова від 17.07.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні