Ухвала
від 06.08.2015 по справі 569/11188/15-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/11188/15-к

06 серпня 2015 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах СУ УМВС України в Рівненській області підполковника міліції ОСОБА_2 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах СУ УМВС України в Рівненській області підполковник міліції ОСОБА_2 за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування органами внутрішніх справ та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області юрист 2 класу ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку в обшукі об`єкту нерухомого майна, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в якому розташовані приміщення, що використовуються Волинською геологічною експедицією ДП «Українська геологічна компанія» код ЄДРПОУ 38833990, та належать Державі Україні в особі Волинської обласної державної адміністрації, з метою відшукання і вилучення документів про надання дозволів на геологічне вивчення окремих земельних ділянок ДП «Укрбурштин», документів що вказують про факти виконані роботи з геологічного вивчення, замовником яких виступало ДП «Укрбурштин», кількість отриманого при цьому бурштину-сирцю, а також інші документи, які стосуються даних робіт, а також незаконно придбану сировину (бурштин-сирець); виробів з нього, знаряддя для придбання, виготовлення та зберігання майна, здобутого завідомо злочинним шляхом; чорнові записи, в яких міститься інформація щодо вчинення кримінального правопорушення; бухгалтерські документи, що можуть мати значення до незаконно придбаної сировини; грошові кошти здобуті внаслідок реалізації майна, здобутого завідомо злочинним шляхом та інших предметів та документів, що мають відношення до незаконного видобутку, придбання, зберігання, обробки та збуту бурштину-сирцю, які матимуть значення для швидкого, повного, всебічного розслідування кримінального провадження.

В обґрунтування клопотання вказав, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015180000000223 03 серпня 2015 року внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.198 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що 03.08.2015 працівниками Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Рівненській області у ході оперативного супроводу кримінального провадження № 12015180180000645 від 12.05.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, в м. Рівне, по вул. Студентська, 14Б, було виявлено транспортний засіб Mersedes-Benz Sprinter, д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_4 , проживаючому АДРЕСА_2 , який вилучено в УМВС України в Рівненській області.

03.08.2014 вказаний факт зареєстрований в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області.

В подальшому, під час огляду вказаного транспортного засобу було виявлено каміння, зовні схоже на бурштин-сирець, упаковане в білі мішки у кількості 104 штук, загальною вагою близько 2600 кг., яке має ознаки того, що воно одержане злочинним шляхом. Вказані мішки з камінням вилучені в УМВС України в Рівненській області.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення 03.08.2015 слідчим управлінням УМВС України в Рівненській області внесено до Єдиного реєстрі досудових розслідувань за № 12015180000000223, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 198 КК України.

У ході розслідування даного кримінального провадження, 06.08.2015 на адресу СУ УМВС надійшов рапорт Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Рівненській області про те, що у ході супроводження вказаного кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_4 спільно з іншими невстановленими особами вчиняють дії, спрямовані на підроблення ряду документів ДП «Укрбурштин» та інших установ для показання законного походження вилученого бурштину-сирцю.

Зокрема, ДП «Укрбурштин» проходить процедуру ліквідації та не має спеціального дозволу на видобування корисних копалин. Однак даному підприємству було надано дозвіл на геологічне вивчення окремих земельних ділянок, роботи щодо геологічного вивчення згідно підписаного договору виконувала Волинська геологічна експедиція ДП «Українська геологічна компанія» код ЄДРПОУ 38833990, юридична адреса: Волинська область, м. Ковель, вул. Шевченка, 115. На вказаному підприємстві знаходяться документи, що вказують про факти виконані роботи з геологічного вивчення, замовником яких виступало ДП «Укрбурштин», кількість отриманого при цьому бурштину-сирцю, а також інші документи, які стосуються даних робіт.

Крім того, згідно даного рапорту, на даний час ОСОБА_4 , шукає можливості замінити вказані документи підробленими, якими б можна було б підтвердити, що вилучений бурштин видобутий при проведенні геологічного вивчення вказаної земельної ділянки.

У зв`язку з викладеним, з метою відшукання документів та знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, виникла необхідність провести обшук приміщень, за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно від 06.08.2015, об`єкт нерухомого майна, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в якому розташовані приміщення, що використовуються Волинською геологічною експедицією ДП «Українська геологічна компанія» код ЄДРПОУ 38833990, належить Державі Україні в особі Волинської обласної державної адміністрації.

За таких обставин, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, у ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у приміщеннях, що знаходяться по АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, оскільки за місцем знаходження вказаного приміщення можуть знаходитись документи, засоби вчинення злочину, грошові кошти, речі та цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети, які можуть мати значення для досудового розслідування.

Заслухавши пояснення слідчого та дослідивши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя прийшов до висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити із наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх недостатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі та документи (інформація) можуть знаходиться в об`єкті нерухомого майна, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в якому розташовані приміщення, що використовуються Волинською геологічною експедицією ДП «Українська геологічна компанія» код ЄДРПОУ 38833990, та належать Державі Україні в особі Волинської обласної державної адміністрації та мають значення для досудового розслідування.

Разом із тим, ініціатор клопотання виходить за межі доказування кримінального правопорушення, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах СУ УМВС України в Рівненській області підполковника міліції ОСОБА_2 про проведення обшуку в об`єкті нерухомого майна, що знаходиться по вул. Шевченка, будинок 115, в м. Ковель, Волинської області, в якому розташовані приміщення, що використовуються Волинською геологічною експедицією ДП «Українська геологічна компанія» код ЄДРПОУ 38833990, та належать Державі Україні в особі Волинської обласної державної адміністрації, відмовити.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя підпис

З оригіналом згідно:

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.08.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу51746637
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/11188/15-к

Ухвала від 06.08.2015

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні