Ухвала
від 25.12.2013 по справі 696/337/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/3396/13Головуючий по 1 інстанції Категорія : 45 ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2 УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 грудня 2013 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого ОСОБА_2 суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 при секретаріОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства «Агросвіт» на рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 19 листопада 2013 року по справі за позовом Селянського (фермерського) господарства «Агросвіт» до ОСОБА_6, ОСОБА_7, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача - Кам'янська районна державна адміністрація про переведення прав покупця та визнання права власності, -

в с т а н о в и л а :

25 лютого 2013 року СФГ «Агросвіт» (с. Грушівка Кам'янського району Черкаської області) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_6, ОСОБА_7, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог - Кам'янська районна державна адміністрація Черкаської області про переведення прав покупця та визнання права власності.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що на підставі розпорядження Кам'янської районної державної адміністрації Черкаської області від 31 грудня 2008 року № 380 між позивачем, з однієї сторони, та Кам'янською державної адміністрацією Черкаської області, з іншої, 20 березня 2009 року укладено два договори оренди земельних ділянок площею по 3,25 га кожна, які були не витребуваними земельними паями померлих ОСОБА_8 та ОСОБА_9

29 травня 2009 року ці договори були зареєстровані у Кам'янському відділі регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» при ДК із земельних ресурсів за № 040978500005 та №040978500009.

14 лютого 2013 року позивачу із заяви ОСОБА_6 стало відомо, що останнім за договорами купівлі-продажу від 25 грудня 2012 року № 3328 та № 3331, придбано у власність орендовані позивачем земельні ділянки.

При цьому, позивач вказував, що він має переважне право на купівлю цих земельних ділянок, як таких, що перебували на момент їх купівлі у праві спільної часткової власності. Процедуру продажу земельних ділянок вважає такою, що порушує його переважне право на купівлю, а тому просив перевести на нього судовим рішенням права покупця і визнати за ним право власності на спірне майно.

Рішенням Кам'янського районного суду Черкаської області від 19 листопада 2013 року в задоволенні позовних вимог СФГ «Агросвіт» про переведення прав покупця та визнання права власності на земельні ділянки відмовлено .

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, СФГ «Агросвіт» подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 19 листопада 2013 року, як незаконне та ухвалене з порушенням норм матеріального права, ухваливши нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін по справі, вивчивши матеріали справи та надані сторонами докази, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог в суді першої інстанції та при апеляційному розгляді, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до відхилення.

Розглядаючи спір, судова колегія вважає, що районний суд повно і всебічно дослідив і оцінив обставини по справі, надані сторонами докази, правильно визначив юридичну природу спірних правовідносин і закон, який їх регулює, і як наслідок ухвалив по суті рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Так, за матеріалами справи, колегією суддів установлено, що 20 березня 2009 року між Камянською районною державною адміністрацією та СФГ «Агросвіт» було укладено два договори оренди земельних ділянок із числа не витребуваних паїв ОСОБА_9 площею 3.25 га, яка знаходиться в межах Коханівської сільської ради Камянського району, та ОСОБА_8 площею 3.25 га, яка знаходиться в адміністративних межах Коханівської сільської ради Камянського району (а.с.5-12).

Дані договори пройшли державну реєстрацію встановленим порядком 29 травня 2009 року.

8 серпня 2012 року ОСОБА_7, як спадкоємець, отримав свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_9 у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 7.74 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж в натурі (а.с.62).

В послідуючому, на підставі розпорядження Камянської районної державної адміністрації №225 від 24.09.2012 року, ОСОБА_7 було отримано державні акти на право власності на земельну ділянку №249945 та №249947 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3.25 га кожний, що розташовані в Коханівській сільській раді Камянського району, за межами населеного пункту, з розробленням відповідної технічної документації із землеустрою (а.с.14-15).

Відповідно до паспортних даних ОСОБА_7 є громадянином ОСОБА_10 Федерації (а.с.73) .

Іноземці (особи без громадянства) підпадають під дію національного права, що регулює правовідносини з приводу набуття права власності, з окремими винятками. Зокрема, це обмеження права іноземців на отримання у власність земель сільськогосподарського призначення, передбачені статтями 22, 81 Земельного кодексу України (ЗК). Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам.

Іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки у випадку: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 4 статті 81 ЗК землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

25 грудня 2012 року ОСОБА_7 у нотаріальному порядку було вчинено два договори купівлі-продажу земельних ділянок, відповідно до яких він продав, а ОСОБА_6 купив земельні ділянки площею 3.25 га кожна по 15000 гривень за кожну ділянку (а.с.16-17).

ОСОБА_6 28 січня 2013 року зареєстровано право власності на дані земельні ділянки встановленим порядком у Державному реєстрі прав на нерухоме майно (а.с.20-21).

6 лютого 2013 року ОСОБА_6 звернувся з заявою, як власник земельних ділянок, до голови Камянської районної державної адміністрації з проханням про розірвання договорів оренди земельних ділянок, які були укладені з СФГ «Агросвіт» (а.с.37).

Розпорядженням голови Камянської районної державної адміністрації №77 від 24.04.2013 року було припинено дію договорів оренди землі укладених між Камянською РДА та СФГ «Агросвіт» 20.03.2009 року шляхом їх розірвання (а.с.203).

Відповідно до ст. ст. 651, 653 ЦК України допускається розірвання договору за згодою сторін. У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються.

За змістом статей 599, 651 - 653 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються. Зміна або розірвання договору вчиняється у такій саме формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

За положеннями ст.32 Закону України «Про оренду землі» перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Відповідно до п.37 укладених договорів оренди земельних ділянок, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи є підставою для зміни умов або розірвання договору (а.с.6, 10).

Тобто, на момент постановлення судом першої інстанції рішення у даній справі договори оренди земельних ділянок вже припинили свою дію.

Дана обставина, також, підтверджена постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 17 червня 2013 року по справі за позовом СФГ «Агросвіт» до Камянської районної державної адміністрації, третя особа - ОСОБА_6 про скасування розпорядження, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 5 грудня 2013 року, і якою відмовлено у визнанні незаконним розпорядження Каменської РДА №77 від 24.04.2013 року про припинення договорів оренди шляхом їх розірвання.

При цьому, зі змісту позовної заяви вбачається, що звертаючись до суду з вимогами про переведення прав покупця та визнання права власності на земельні ділянки, позивач посилався на положення ст. 777, 362, 392 ЦК України (а.с.2-4).

Проте, дані обґрунтування позивача є помилковими і застосування до даних правовідносин норм ст. 362, ст. 392 ЦК України є неможливим, оскільки позивач не є учасником спільної з відповідачами власності на спірні земельні ділянки, а тому висновки суду першої інстанції при відмові в задоволенні позовних вимог в цій частині є вірними.

Зважаючи на встановлені обставини, матеріали справи, положення норм матеріального права, колегія суддів приходить до висновку, що при укладенні договорів оренди земельних ділянок (паїв) у 2009 році, які належали померлим ОСОБА_8 та ОСОБА_9, Камянською РДА дотриманий встановлений законом порядок укладення договору оренди земельної ділянки; ділянки, які входять до складу переданої в оренду землі належать до невитребуваної спадщини, а право органу виконавчої влади передавати такі земельні ділянки в оренду передбачене ст. 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", а поява спадкоємця земельної ділянки є підставою для зміни або розірвання договору оренди.

З урахуванням вимог ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, відповідно до яких право власності на землю виникає лише після отримання відповідного документу - акта на право власності на земельну ділянку, та передбаченого статтею 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" права органів виконавчої влади, до яких належать і райдержадміністрації, розпоряджатися не витребуваними земельними ділянками (передавати їх в оренду) до моменту отримання їх власниками чи їх спадкоємцями державних актів на земельну ділянку, а також з огляду на встановлені обставини справи, колегія суддів вважає, що відмова в задоволенні позовних вимог є законною та обґрунтованою.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про оренду землі" орендар, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається. Орендодавець зобов'язаний повідомити в письмовій формі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

Зважаючи на встановлене та аналізуючи положення норм матеріального права в їх сукупності, а також те, що померлі спадкодавці ОСОБА_8 та ОСОБА_9, як і їх спадкоємець ОСОБА_7, не укладали договорів оренди земельних ділянок з СФГ «Агросвіт», а дані договори були укладені органом виконавчої влади, Камянською РДА, за певних умов, до появи спадкоємців та отримання ними державних актів на земельні ділянки, і після прийняття спадщини та отримання державних актів ОСОБА_7, який зобов'язаний був у відповідності до вимог законодавства як іноземець відчужити земельні ділянки сільськогосподарського призначення протягом року після прийняття спадщини, то у відповідача ОСОБА_7, як власника і продавця земельних ділянок, та у Камянської РДА, як орендодавця, не виникало обов'язку щодо повідомлення СФГ «Агросвіт» про продаж земельних ділянок, і відповідно у СФГ «Агросвіт» не виникає переважного права на придбання у власність даних земельних ділянок, так як відповідач ОСОБА_7 не був орендодавцем цих земельних ділянок і як власник мав право розпорядитись своєю власністю на власний розсуд.

Відповідно не виникало будь-яких зобов'язань перед СФК «Агросвіт» і у покупця ОСОБА_6, оскільки він не перебував в жодних договірних відносинах з позивачем.

Згідно до ч. 1 ст. 85 ЦПК України витрати, пов'язані з переїздом до іншого населеного пункту сторін та їх представників, а також найманням житла, несуть сторони.

Стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, та її представникові сплачуються іншою стороною добові (у разі переїзду до іншого населеного пункту), а також компенсація за втрачений заробіток чи відрив від звичайних занять. Компенсація за втрачений заробіток обчислюється пропорційно від розміру середньомісячного заробітку, а компенсація за відрив від звичайних занять - пропорційно від розміру мінімальної заробітної плати (ч. 2 ст. 85 ЦПК України).

У зв'язку з цим, відповідно до положень ст. 79, ст. 85, ст.88 ЦПК України, підлягає до задоволення заява представника відповідачів ОСОБА_7 та ОСОБА_6 - ОСОБА_11 про відшкодування за рахунок СФГ «Агросвіт» витрат представника, пов'язаних з розглядом справи в апеляційній інстанції, на суму 632.24 гривні, які понесені нею та документально підтверджені.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують та не впливають на законність ухваленого судового рішення, і за положеннями ст.308 ЦПК України не може бути скасоване правильне по суті судове рішення з одних лише формальних міркувань, а тому апеляційна скарга підлягає до відхилення, а рішення суду першої інстанції до залишення без змін.

На підставі викладеного та керуючись ст.303, 304, 307, 308, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства «Агросвіт» відхилити.

Рішення Кам'янського районного суду Черкаської області від 19 листопада 2013 року по справі за позовом Селянського (фермерського) господарства «Агросвіт» до ОСОБА_6, ОСОБА_7, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача - Кам'янська районна державна адміністрація про переведення прав покупця та визнання права власності, - залишити без змін.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства «Агросвіт» ( Черкаська область Камянський район с.Грушківка ЄДРПОУ 32687188) на користь ОСОБА_11 (АДРЕСА_1) понесені витрати на суму 632 гривні 24 коп. (шістсот тридцять дві гривні 24 коп.).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення25.12.2013
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51764969
СудочинствоЦивільне
Сутьпереведення прав покупця та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —696/337/13-ц

Ухвала від 25.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Демченко В. А.

Ухвала від 10.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Демченко В. А.

Рішення від 19.11.2013

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Ухвала від 06.08.2013

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Ухвала від 06.08.2013

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

Ухвала від 28.02.2013

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Чебану М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні