Ухвала
від 24.09.2015 по справі 663/344/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи: 663/344/15-ц

Справа №22-ц/7912586 /2015 Головуючий в І інстанції: Ведмідська Н.І.

Категорія 35 Доповідач: Борко А.Л.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2015 року вересня місяця 24 дня колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Херсонської області у складі:

Головуючого: Борка А.Л.

Суддів: Бездрабко В.О.

Кузнєцової О.А.

при секретарі: Пляс Н.Н.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2,діючого в інтересах ОСОБА_3 на рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 19 серпня 2015 року у цивільній справі за позовом управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Херсонській області до ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної шкоди, -

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2015 року управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Херсонській області звернулось у суд із позовом до ОСОБА_3 про відшкодування завданої шкоди незаконним виловом об'єктів водних біоресурсів,зазначаючи що 27 вересня 2014 року відповідача затримано за незаконним ловом об'єктів водних біоресурсів. У відповідача вилучено 4957 штук снулої креветки на суму 5898,83 грн. на підставі чого складений протокол про адміністративне правопорушення. Постановою судді Скадовського районного суду Херсонської області від 16.12.2014 року відповідач притягнутий до адміністративної відповідальності за ч.4 ст.85 КУпАП, однак при цьому не вирішено питання про стягнення матеріальної шкоди. Просить стягнути з відповідача завдану шкоду у розмірі - 5898,83 грн.

Рішенням Скадовського районного суду Херсонської області від 19 серпня 2015 року позов управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Херсонській області задоволено. Стягнуто з ОСОБА_3 матеріальну шкоду у розмірі 5898 (п ять тисяч вісімсот дев'яносто вісім) грн. 83 коп. на користь держави, р/р № 31111106700267, код доходу № 21081100, МФО 852010, код ОКПО №24103683 ГУДКУ у Скадовському районі Херсонської області (Державний бюджет). Стягнуто з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі - 243,60 гривень.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 діючого в інтересах ОСОБА_3 просить апеляційну скаргу задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати, ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволені позовних вимог у повному обсязі.

Заслухавши доповідача,перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення в межах, визначених ст.303 ЦПК України,колегія суддів приходить до висновку,що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог та стягнення спричиненої матеріальної шкоди з відповідача,на думку колегії суддів суд першої інстанції обґрунтовано прийняв зазначене рішення з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 27.09.2014 року ОСОБА_3 здійснював вилов креветки, не маючи на це необхідних документів. Відповідача затримано за незаконним ловом об'єктів водних біоресурсів, вилучено 4957 штук,а саме 8 кг. креветки на суму 5898,83 грн., на підставі чого складений протокол про адміністративне правопорушення .

Постановою Скадовського районного суду Херсонської області від 16.12.2014 року ОСОБА_3 притягнутий до адміністративної відповідальності за ч.4 ст.85 КУпАП.

Відповідно до ст.59 Закону України «Про тваринний світ» вбачається, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері мисливського господарства, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства у встановленому законом порядку мають право пред'являти позови про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствами, установами, організаціями та громадянами внаслідок порушення законодавства про охорону, використання і відтворення об'єктів тваринного світу.

Стаття 60 Закону України «Про тваринний світ» зазначає, що посадові особи спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, що здійснюють державний контроль та управління в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, відповідно до закону мають право визначати розмір збитків, завданих об'єктам тваринного світу, за затвердженими таксами та методиками.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»,посадові особи органів рибоохорони центрального органу виконавчої влади у галузі рибного господарства здійснюють державний контроль та управління в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та мають право подавати позови про відшкодування шкоди,заподіяної суб'єктами господарювання та громадянами, внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Стаття 66 Конституції України зазначає, що кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Згідно статті 10 Закону України «Про тваринний світ» громадяни відповідно до закону зобов'язані використовувати об'єкти тваринного світу відповідно до закону; відшкодовувати шкоду, заподіяну ними тваринному світу внаслідок порушення вимог законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу. Частина 1 ст.1166 ЦК України передбачає, що майнова шкода, завдана неправомірними діями фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Як вірно встановлено судом першої інстанції,ОСОБА_3 з протоколом про адміністративне правопорушення від 27 вересня 2014 року ( а.с.6) був своєчасно ознайомлений,в поясненнях до протоколу зазначив ,що з протоколом він згоден,визнавав факт вилову ним 4957 шт. креветки,що складає - 8 кг.,зазначив,що жива креветка була випущено у воду,а кількість снулої креветки становила - 4957 шт.,визнавав факт вилову креветки забороненим знаряддям лову. Розмір заподіяної ОСОБА_3 матеріальної шкоди обгрунтовано становить згідно довідки-розрахунку-5898,93 грн. (а.с.7).

Колегія судів погоджується із висновком суду першої інстанції, що відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення,розмір спричиненої відповідачем шкоди становить - 5 898,83 грн. та відповідачем підлягає відшкодуванню у повному обсязі .

Таким чином,на думку колегії суддів,суд першої інстанції з достатньою повнотою з'ясував дійсні обставини справи,перевірив доводи та заперечення сторін, дослідив надані сторонами докази та ухвалив законне і обґрунтоване рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права. Підстав для його скасування колегія суддів не вбачає.

Доводи апеляційної скарги,щодо невідповідності висновків суду обставинам справи,до уваги не приймаються як такі,що не обґрунтовані вимогами закону,належними доказами і такі,що висновки суду не спростовують, а тому підлягають відхиленню.

Відповідно з вимогами ч.3 ст.88 ЦПК України судові витрати обґрунтовано стягнуті судом першої інстанції у розмірі - 243,6 грн. з відповідача.

Керуючись ст.ст.88,303,307,308 ЦПК України,колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2,діючого в інтересах ОСОБА_3 - відхилити .

Рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 19 серпня 2015 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги протягом 20 днів з дня набрання законної сили безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.09.2015
Оприлюднено06.10.2015
Номер документу51786688
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —663/344/15-ц

Ухвала від 24.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Борко А. Л.

Ухвала від 24.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Борко А. Л.

Ухвала від 17.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Борко А. Л.

Ухвала від 07.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Херсонської області

Борко А. Л.

Рішення від 19.08.2015

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Ведмідська Н. І.

Ухвала від 25.02.2015

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Ведмідська Н. І.

Ухвала від 25.02.2015

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Ведмідська Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні