Рішення
від 23.09.2015 по справі 924/1240/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" вересня 2015 р.Справа № 924/1240/15

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ХІТ", м. Полонне Хмельницької області

до Полонської міської ради, м. Полонне Хмельницької області

про визнання недійсним рішення

Суддя Смаровоз М.В.

Представники:

позивача: ОСОБА_1 - директор, ОСОБА_2 - за довіреністю від 25.10.2013р.;

відповідача: не з'явився.

У судовому засіданні 23.09.2015р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить суд визнати недійсним рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р. „Про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади містаВ» в повному обсязі.

Обгрунтовуючи позов, позивач відзначив, зокрема, що обгрунтуванням вищевказаного рішення є лист Полонського підприємства теплових мереж про необхідність встановлення твердопаливного котла на котельні по вул. Л. Українки, 199 (район ЗОШ ІвЂ”ІІІ ступенів № 4). Про прийняте Полонською міською радою рішення ТОВ „БІО ХІТВ» стало відомо 14.07.2015р. Позивач вважає, що рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради №22 від 10.06.2015р. прийняте з порушенням вимог чинного законодавства України, підстав і порядку прийняття відповідних актів, цим рішенням порушено охоронюваний інтерес позивача, пов'язаний з користуванням орендованим на підставі договору оренди майном. Підстави для визнання недійсним рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради №22 від 10.06.2015р. полягають в тому, що орган місцевого самоврядування не мав жодних правових підстав, передбачених законодавством, для прийняття рішення про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади міста від 02.01.2012р. Зазначено, що протягом усього періоду дії договору ТОВ „БІО ХІТВ» як орендар належним чином виконувало обов'язки, передбачені договором: використовувало орендоване майно відповідно до його призначення, визначеного умовами договору; своєчасно та в повному обсязі сплачувало орендодавцеві орендну плату; здійснювало поточний ремонт орендованого майна за рахунок власних коштів тощо. Також, як вказує позивач, засновниками підприємства, починаючи з 2012 року, вкладено в котельню в районі ОСОБА_3 ступенів №4 значні суми коштів, чим протягом всього часу забезпечено повноцінне та безперебійне постачання теплової енергії для Полонської ЗОШ І-Ш ступенів № 4 та Полонського будинку - інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в опалювальний сезон. Тарифи на послуги підприємства в порівнянні з конкурентом (Полонським підприємством теплових мереж) є приблизно в 2 рази меншими, що, відповідно, забезпечує значну економію бюджетних коштів. Крім того, як відзначив позивач, Полонська міська рада, приймаючи рішення про розірвання договору оренди комунального майна, не врахувала та не керувалася чинним на момент прийняття згаданого вище рішення договором оренди комунального майна, яким не передбачено право Полонської міської ради як сторони договору достроково розірвати договір в односторонньому порядку.

Враховуючи вищевикладене та керуючись положеннями ст.19 Конституції України та ч. 3 ст. 24 Закону України „Про місцеве самоврядуванняВ» , позивач просить суд задовольнити позов.

Представник відповідача в судовому засіданні 03.09.2015р. проти задоволення позову заперечує, вважаючи його безпідставним.

03.09.2015р. представником відповідача подано клопотання № 1117 від 02.09.2015р., в якому просить суд залучити до участі в даній справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, Полонське підприємство теплових мереж. В обгрунтування клопотання відповідач посилається, зокрема, на те, що підставою для прийняття рішення сесії стало звернення Полонського підприємства теплових мереж з листом №340 від 12.05.2015р., в якому зазначено про те, що заплановано встановлення на всіх котельнях підприємства твердопаливних котлів, в тому числі протягом літнього періоду встановити твердопаливний котел на котельні по вул. Л. Українки, 199 (в районі ОСОБА_3 ступенів №4). Згідно технічних норм для розміщення обладнання необхідне все приміщення котельні. Однак, як вказує позивач, частина котельні знаходиться в оренді ТОВ „БІО ХІТВ» , встановити твердопаливний котел не буде можливо. Також, як вказує відповідач, невстановлення твердопаливних котлів Полонським підприємством теплових мереж тягне за собою понесення значних збитків у господарській діяльності підприємства. Крім того, прийняте рішення суду по справі фактично вплине на права і обов'язки Полонського підприємства теплових мереж (невстановлення твердопаливного котла та понесення збитків підприємством), вважає позивач.

Позивач проти задоволення вищезазначеного клопотання відповідача від 02.09.2015р. заперечує, вважаючи його необгрунтованим.

З приводу клопотання відповідача від 02.09.2015р. щодо залучення до участі в даній справі в якості третьої особи Полонського підприємства теплових мереж судом відзначається, що відповідно до ст.27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Також, згідно з пунктом 1.6. постанови Пленуму Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанціїВ» № 18 від 26.12.2011 року, у вирішенні питання щодо наявності юридичного інтересу у третьої особи суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

З огляду на викладене, суд вважає, що оскільки відповідачем не доведено, що рішення у даній справі може вплинути на права або обов'язки Полонського підприємства теплових мереж (яке не є стороною у договорі оренди від 02.01.2012р., стосовно розірвання якого Полонською міською радою прийнято оспорюване рішення), відсутні підстави для задоволення клопотання відповідача від 02.09.2015р. щодо залучення до участі в даній справі третьою особою Полонського підприємства теплових мереж.

Розглядом наявних матеріалів справи встановлено таке.

02.01.2012р. між Полонською міською радою (орендодавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "БІО ХІТ" (орендарем) укладено договір оренди комунального майна власності територіальної громади міста (далі - договір), предметом якого є оренда частини нежитлового приміщення площею 19,8 кв.м, що знаходиться в місті Полонному по вулиці Лесі Українки, 199, а саме: частина котельні в районі ОСОБА_3 ступенів №4, яка обліковується на балансі Полонського підприємства теплових мереж та є комунальною власністю територіальної громади міста. Майно передається в оренду з метою розміщення у ньому котла під тверде паливо (п. 1.1. договору).

Згідно з п. 2.1. договору орендар вступає у строкове платне користування майном на підставі рішення № 16 18-ї сесії Полонської міської ради VI скликання від 26 грудня 2011 року у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі майна.

Як передбачено п. 2.3. договору, майно вважається поверненим орендодавцю з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі.

Відповідно до п.п. 3.4, 3.5, 3.8. договору орендна плата за перший місяць оренди становить 221,31 грн. Річна орендна плата становить 2645,08 грн. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Орендна плата перераховується орендарем щомісячно наперед не пізніше 10 числа поточного місяця.

Згідно з п. 5.2. договору орендодавець має право, зокрема, виступати з ініціативою щодо внесення змін та доповнень до договору оренди або його розірвання у випадку погіршення стану орендованого майна внаслідок недбалого використання або невиконання умов договору оренди.

Цей договір укладено строком на 1 рік, що діє з 02 січня 2012р. по 02 січня 2013р. (п. 7.1. договору). Водночас, згідно з п. 7.6. договору, у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну цього договору після закінчення строку його чинності протягом одного місяця договір вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором.

Як передбачено п.7.2 договору, умови цього договору зберігають силу протягом усього терміну дії цього договору, в тому числі у випадках, коли після його укладання законодавством встановлено правила, що погіршують становище орендаря.

Відповідно до п. 7.3. договору зміна або розірвання договору оренди можливі за погодженням сторін. Зміни та доповнення, що вносяться, розглядаються сторонами протягом одного місяця.

Договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї із сторін за рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством України (п. 7.4. договору).

Дія договору оренди припиняється внаслідок: закінчення терміну договору; загибелі об'єкта оренди (не з вини орендаря); достроково за згодою сторін або рішенням господарського суду; зміни власника майна (п. 7.7. договору).

До договору додані: розрахунок орендної плати; акт приймання-передавання орендованого приміщення від 02.01.2012р.; додаток № 3 до договору „Розрахункові реквізити орендодавця та балансоутримувачаВ» .

У листі № 340 від 12.05.2015р., адресованому Полонському міському голові ОСОБА_4, Полонське підприємство теплових мереж повідомило про те, що програмою впровадження інвестиційного проекту на встановлення котлів на твердому паливі на 2012-2015 р.р. передбачено встановлення на всіх котельнях підприємств твердопаливних котлів. Підприємством заплановано протягом літнього періоду встановити твердопаливний котел на котельні по вул. Л.Українки, 199 (район ОСОБА_3 ступенів № 4). Також зазначено, що згідно з технічними нормами, для розміщення обладнання (як основного, так і допоміжного) необхідно використовувати все приміщення котельні. На даний час частина нежилого приміщення котельні площею 19,8 м перебуває в оренді ТОВ „БІО ХІТВ» , на підставі укладеного договору між ТОВ „БІО ХІТВ» і Полонською міською радою. У зв'язку з цим, Полонське підприємство теплових мереж звертається з проханням розглянути питання про розірвання з ТОВ „БІО ХІТВ» договору оренди частини приміщення котельні по вул. Л. України 199.

Відповідно до рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р. „Про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади містаВ» , розглянувши листа Полонського підприємства теплових мереж про необхідність встановлення твердопаливного котла на котельні по вул. Л. Українки, 199 (район ЗОШ І-Ш ступенів № 4), керуючись Законом України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , міська рада вирішила:

„1. Розірвати з 10.07.2015р. договір оренди комунального майна власності територіальної громади міста від 02.01.2012 р., укладений між Полонською міською радою та ТОВ „БІО ХІТВ» про оренду частини нежилого приміщення площею 19,8 м, що знаходиться в місті Полонному по вулиці Лесі Українки, 199 (частина котельні в районі ОСОБА_3 ступенів № 4).

2. Зобов'язати керівництво ТОВ „БІО ХІТВ» звільнити орендоване приміщення до 10.07.2015р.В»

В матеріалах справи також наявні копії: листа № 17-2/07 від 17.07.2015р.; № 17/07 від 17.07.2015р.; № 17-1/03 від 17.07.2015р.; рішення Полонської міської ради 18-ї сесії VI скликання № 16 від 26.12.2011р. „Про надання дозволу на передачу в оренду комунального майнаВ» тощо.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, суд приймає до уваги таке.

Як передбачено ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Частиною 1 статті 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ч.5 ст.60 Закону України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Як встановлено судом, згідно з п. 2.1. укладеного 02.01.2012р. між Полонською міською радою (орендодавцем) та товариством з обмеженою відповідальністю "БІО ХІТ" (орендарем) договору оренди комунального майна власності територіальної громади міста, орендар вступає у строкове платне користування майном на підставі рішення № 16 18-ї сесії Полонської міської ради VI скликання від 26 грудня 2011 року.

Однак, судом з’ясовано, що відповідно до рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р. „Про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади містаВ» , розглянувши листа Полонського підприємства теплових мереж про необхідність встановлення твердопаливного котла на котельні по вул. Л. Українки, 199 (район ЗОШ І-Ш ступенів № 4), керуючись Законом України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , міська рада вирішила:

„1. Розірвати з 10.07.2015р. договір оренди комунального майна власності територіальної громади міста від 02.01.2012 р., укладений між Полонською міською радою та ТОВ „БІО ХІТВ» про оренду частини нежилого приміщення площею 19,8 м, що знаходиться в місті Полонному по вулиці Лесі Українки, 199 (частина котельні в районі ОСОБА_3 ступенів № 4).

2. Зобов'язати керівництво ТОВ „БІО ХІТВ» звільнити орендоване приміщення до 10.07.2015р.В»

Судом відзначається, що відповідно до п. 7.3. договору оренди від 02.01.2012р. зміна або розірвання договору оренди можливі лише за погодженням сторін. Договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї із сторін за рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством України (п. 7.4. договору). Також, пунктом 7.7. договору оренди від 02.01.2012р. визначено, що дія договору оренди припиняється внаслідок: закінчення терміну договору; загибелі об'єкта оренди (не з вини орендаря); достроково за згодою сторін або рішенням господарського суду; зміни власника майна.

Крім того, судом береться до уваги, що згідно зі ст.651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Також, статтею 26 Закону України „Про оренду державного та комунального майнаВ» передбачено, що договір оренди припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; приватизації об'єкта оренди орендарем (за участю орендаря); банкрутства орендаря; загибелі об'єкта оренди; ліквідації юридичної особи, яка була орендарем або орендодавцем. Договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України. Одностороння відмова від договору оренди не допускається.

Отже, прийнявши рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р., яким вирішено розірвати з 10.07.2015р. договір оренди від 02.01.2012 р. та зобов'язати керівництво ТОВ „БІО ХІТВ» звільнити орендоване приміщення до 10.07.2015р., відповідач в односторонньому порядку відмовився від договору оренди, що суперечить вищенаведеним приписам законодавства та положенням укладеного між Полонською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю "БІО ХІТ" договору оренди від 02.01.2012р.

За таких обставин, беручи до уваги наведені вище положення законодавства, враховуючи встановлені судом факти та зміст позову, суд вважає обґрунтованими вимоги щодо визнання недійсним рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р. „Про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади містаВ» в повному обсязі.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню зі стягненням з відповідача судових витрат по справі згідно зі ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст.1, 2, 4 5 , 12, 13, 33, 43, 49, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати недійсним рішення 59-ї чергової сесії VI скликання Полонської міської ради № 22 від 10.06.2015р. „Про розірвання договору оренди комунального майна власності територіальної громади містаВ» в повному обсязі.

Стягнути з Полонської міської ради (м. Полонне Хмельницької області, вул. Лесі Українки, буд. 113, ідентифікаційний код 04060743) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ХІТ" (м. Полонне Хмельницької області, вул. Залізнична, буд. 31, корпус Д, ідентифікаційний код 37673541) 1218 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 28.09.2015р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддрук. 2 прим.: 1 - до справи; 2 - відповідачу (30500, Хмельницька обл., м. Полонне, вул. Л.Українки, буд. 113).

Дата ухвалення рішення23.09.2015
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51828796
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1240/15

Рішення від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 30.07.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні