Ухвала
від 25.09.2015 по справі 804/14497/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

25 вересня 2015 р.Справа №804/14497/15

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Власенко Д.О., розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційне підприємство "МОТОДОР" про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційне підприємство "МОТОДОР" до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради в особі конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Виконуючого обов`язки Нікопольського міського голови ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТО - ТРАНС" про визнання нечинними та скасування рішень, визнання дій протиправними,-

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов зазначений адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційне підприємство «МОТОДОР».

Разом з позовною заявою до суду подано заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування оформлене протоколом №2 від 06.07.2015 р. в частині оголошення переможцем по об’єкту №1 Товариства з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075) до набрання законної сили рішенням у даній справі; зупинення дії рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради від 23.07.2015 р. №536 «Про введення в дію рішення конкурсного комітету з визначення переможців конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування від 06.07.2015 року» в частині укладення договору про організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування по об’єкту №1 з Товариством з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075) до набрання законної сили рішенням у даній справі.

Вивчивши подане позивачем клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, суд вважає, що воно підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства України, суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Згідно ч. 2 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову постановляє суд першої інстанції, а якщо розпочато апеляційне провадження, то таку ухвалу може постановити суд апеляційної інстанції.

Положеннями ч. 3 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Ухвала негайно надсилається до суб'єкта владних повноважень, що прийняв рішення, та є обов'язковою для виконання.

Відповідно до п. 17 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 № 2 "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ", судам необхідно враховувати, що згідно з частинами третьою та четвертою статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України забезпечення позову в адміністративних справах допускається лише у двох формах: 1) зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються; 2) заборони вчиняти певні дії. Наведений перелік підстав забезпечення позову є вичерпним.

Згідно з ч. 1 ст. 118 Кодексу адміністративного судочинства України клопотання про забезпечення адміністративного позову розглядається не пізніше наступного дня після його одержання й у разі обґрунтованості та терміновості вирішується ухвалою негайно без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши подане позивачем клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, судом встановлено, що невжиття заходів забезпечення позову ускладнить виконання рішення суду по цій справі у разі задоволення позову, оскільки між Виконавчим комітетом Нікопольської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "АВТО - ТРАНС" існуватимуть договірні відносини, предметом яких буде перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, ТОВ «Авто-транс» будуть виконуватися відповідні договірні зобов’язання (перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування) перед Відповідачем. Зазначене призведе до виникнення нових судових спорів (зокрема, щодо визнання договору перевезення пасажирів нікчемним), а для відновлення прав, свобод чи інтересів позивача доведеться докласти значних зусиль та судових витрат.

Забезпечення адміністративного позову у формі зупинення дії рішення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, оформлене протоколом №2 від 06.07.2015 р. в частині оголошення переможцем по об’єкту №1 Товариства з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075); зупинення дії рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради від 23.07.2015 р. №536 «Про введення в дію рішення конкурсного комітету з визначення переможців конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування від 06.07.2015 року» в частині укладення договору про організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування по об’єкту №1 з Товариством з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075) до набрання законної сили рішенням у даній справі, - відповідає процесуальним приписам ч. 4 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства України та враховує правову позицію, наведену в п. 17 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 № 2 "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ".

Отже, вжиття заходів щодо забезпечення адміністративного позову необхідне у зв’язку з тим, що існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам та інтересам позивача до ухвалення рішення по суті, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат.

Враховуючи вищевикладені обставини справи та положення законодавства, керуючись п. 17 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ", ч. 1, 2, 4 ст. 117, ч. 1 ст. 118 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративний суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційне підприємство "МОТОДОР" про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційне підприємство "МОТОДОР" до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради в особі конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Виконуючого обов`язки Нікопольського міського голови ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТО - ТРАНС" про визнання нечинними та скасування рішень, визнання дій протиправними - задовольнити.

Зупинити дію рішення конкурсного комітету з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, оформлене протоколом №2 від 06.07.2015 р. в частині оголошення переможцем по об’єкту №1 Товариства з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075) до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі.

Зупинити дію рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради від 23.07.2015 р. №536 «Про введення в дію рішення конкурсного комітету з визначення переможців конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування від 06.07.2015 року» в частині укладення договору про організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування по об’єкту №1 з Товариством з обмеженою відповідальністю «Авто-транс» (код ЄДРПОУ 30465075) до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі.

Відповідно до частини 6 статті 118 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала з питань забезпечення адміністративного позову може бути оскаржена. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення25.09.2015
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51844514
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання нечинними та скасування рішень, визнання дій протиправними

Судовий реєстр по справі —804/14497/15

Ухвала від 16.12.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 10.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Постанова від 05.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 25.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 25.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні