Постанова
від 29.11.2010 по справі 6858/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 6858/10/1570

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2010 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Білостоцького О.В.

При секретарі: Гречаному В.С.

За участю сторін:

Представника позивача: ОСОБА_1

Представника відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Білгород-Дністровському районі Одеської області до колективного рибогосподарського аграрного підприємства «Заря» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулось відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Білгород-Дністровському районі Одеської області (далі Фонд) до колективного рибогосподарського аграрного підприємства «Заря» (далі КРАП «Заря»). Позивач просить стягнути з відповідача на користь відділення Фонду заборгованість за 1 квартал 2010 року по сплаті страхових внесків у розмірі 8056 грн. 28 коп. Свої вимоги позивач обґрунтовує порушенням відповідачем зобов'язань із своєчасної та повної сплати у встановленому порядку страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, передбачених Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 року №1105-ХІV.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила їх задовольнити з підстав, викладених в адміністративному позові.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився, був повідомлений про час та місце судового засідання належним чином та своєчасно, про що свідчать повідомлення про вручення рекомендованого листа. Рекомендовані листи з повістками надсилались згідно ч. 8 ст. 35 КАС України на адресу, яка вказана в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Таким чином суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце судового розгляду справи і надання відповідачу можливості захисту своїх прав та інтересів. З цих підстав ухвалою суду вирішено розглянути справу без участі представника відповідача відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та обставини:

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві визначено Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 року №1105-ХІV (далі Закон України №1105-ХІV). Ним визначено, що страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням (ст. 15 Закону України №1105-ХІV).

Згідно ст.ст. 16 та 18 цього Закону безпосереднє управління Фондом соціального страхування від нещасних випадків здійснюють його правління та виконавча дирекція, яка є постійно діючим виконавчим органом правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Виконавча дирекція є підзвітною правлінню Фонду, проводить свою діяльність від імені Фонду у межах та в порядку, що визначаються його статутом і Положенням про виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування від нещасних випадків, організовує та забезпечує виконання рішень правління Фонду.

Робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділення в районах і містах обласного значення. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду є юридичними особами.

Таким чином суд вважає, що позивач - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Білгород-Дністровському районі Одеської області - є місцевим підрозділом центрального органу державної виконавчої влади, який здійснює повноваження щодо нарахування, встановлення, перерахунку та виплати страхових сум, а також здійснює повноваження щодо стягнення в судовому порядку заборгованості платників збору по страховим внескам, пені та штрафним санкціям, а тому на підставі положень п. 5 ч. 2 ст. 17, п. 5 ч. 4 ст. 50 КАС України може звертатись до суду з приводу здійснення владних повноважень в порядку адміністративного судочинства.

Статтею 6-ою Закону України №1105-ХІV визначено, що суб'єктами страхування від нещасного випадку є застраховані громадяни, а в окремих випадках - члени їх сімей та інші особи, страхувальники та страховик. Застрахованою є фізична особа, на користь якої здійснюється страхування, страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи. Роботодавцем відповідно до ст. 7 цього Закону вважається власник підприємства або уповноважений ним орган та фізична особа, яка використовує найману працю.

Згідно витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців КРАП «Заря», ідентифікаційний код 03889379, було зареєстроване Білгород-Дністровським міськвиконкомом Одеської області 19.02.1993 року (а.с. 26-27). 13 липня 2001 року КРАП «Заря» набуло статус страхувальника від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, та взято на облік як платник страхових внесків за № НОМЕР_1 (а.с.7).

Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний, зокрема, здійснювати облік та вести реєстр платників страхових внесків; письмово повідомляти страхувальнику умовний клас професійного ризику його підприємства - групу галузей (підгалузей) економіки або видів діяльності, що мають визначений для цієї групи рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності (ст. 24 Закону України №1105-ХІV).

Згідно ст.ст. 1, 2 Закону України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 22 лютого 2001 року

№ 2272-III та Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1423 від 13.09.2000 року КРАП «Заря» віднесено до 60 класу професійного ризику виробництва та встановлено з 13 січня 2009 року його страховий тариф у розмірі 3,28% фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, про що Фондом відповідачу 16 січня 2009 року було видане повідомлення № 7470 ( а.с. 6).

У ч. 2 ст. 45 Закону України № 1105-ХІV зазначено, що роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Відповідно до п. 3.10 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

від 12 липня 2007 року № 36 (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України

1 серпня 2007 р. за № 867/14134) КРАП «Заря» подало до Фонду розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду за 1 квартал 2010 року. У цьому документі відповідач вказав розраховану ним суму несплачених страхових внесків у розмірі 8056,28 грн. (а.с.5).

На момент судового розгляду справи суму визначеної відповідачем заборгованості сплачено у добровільному порядку не було.

З приписів Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ вбачається, що податковий борг (недоїмка) зі збору на загальнообов`язкове соціальне страхування - це зобов`язання страхувальника, що виникає з моменту одержання коштів на оплату праці в банківській установі перед Фондом зі збору на обов`язкове соціальне страхування з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності та не сплачене у встановлений строк.

Виходячи з того, що відповідач заперечень суду на позовні вимоги з приводу проведеного розрахунку заборгованості не надав, а також не надав докази сплати суми боргу на час розгляду справи, суд на підставі п. 4 ч. 2 ст. 162 КАС України приймає постанову про задоволення позовних вимог у повному обсязі та стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу в розмірі 8056,28 грн. по страхових внесках на загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 7-14, 17, 50, 71, 86, 122, 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Білгород-Дністровському районі Одеської області до колективного рибогосподарського аграрного підприємства «Заря» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з колективного рибогосподарського аграрного підприємства «Заря» на користь відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Білгород-Дністровському районі Одеської області заборгованість по страховим внескам у сумі 8056,28 грн.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України - з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на постанову, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 29 листопада 2010 року.

Суддя: Білостоцький О.В.

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.11.2010
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51855005
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6858/10/1570

Ухвала від 10.08.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Ухвала від 30.06.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Постанова від 29.11.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні