Постанова
від 14.09.2015 по справі 819/2604/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2604/15

14 вересня 2015 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

розглянувши у письмовому провадженні у м. Тернополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Явір» про відшкодування витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі (надалі позивач, УПФУ в Шумському районі) звернулося до суду з адміністративним позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Явір» (надалі - відповідач, товариство) про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених відповідно до пункт «б-з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», які підлягають відшкодуванню згідно чинного законодавства в сумі 22002 грн. 54 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що за Сільськогосподарським товариство з обмеженою відповідальністю «Явір» перед Управлінням Пенсійного фонду України в Шумському районі утворилася заборгованість по відшкодуванню фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 22002 грн. 54 коп. гр.гр. ОСОБА_2, ОСОБА_3 Однак вказана сума не була перерахована.

Представник позивача УПФУ в Шумському районі в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, подав письмове клопотання про розгляд справи без участі їх представника. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Явір» в судове засідання не прибув. Про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. У відповідності до ч.8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Так як повістка про виклик у суд доставлена відповідачу за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд даної адміністративної справи та реалізації ним права судового захисту прав та інтересів.

Оскільки відповідач, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду, не прибув у судове засідання без поважних причин, суд вважає, що дану справу може бути вирішено, у відповідності до ч.4 ст. 128 КАС України, на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Отже, враховуючи зазначені вище підстави, суд вирішив розглянути справу у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав

Судом встановлено, у товаристві працювали громадяни, яким призначена пенсія за віком на пільгових умовах, зокрема: ОСОБА_2, ОСОБА_3

Відповідно до ч.2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Водночас встановлено, що відповідач являється платником збору до Пенсійного фонду України, а об'єктом його оподаткування являються також і витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених вдповідно до п.п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Проте на день розгляду справи у підприємства сформувався борг з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених та сплачених - ОСОБА_2, ОСОБА_3 в сумі 22002 грн. 54 коп.за період з 25.02.2015 року по 25.08.2015 року.

У відповідності до вимог ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду у розмірі та строки, визначені чинним законодавством. Об'єктом оподаткування, згідно ст. 2 вказаного Закону, є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку.

Згідно з ст.58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсій страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, зокрема суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Згідно абз.4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, суб'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

В абз.1 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зазначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до абз. 5 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто порядок відшкодування передбачений законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно ч.1 пп.6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 (далі - Інструкція) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах, зокрема для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до ч.1 пп.6.8 п. 6 Інструкції підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Проте, в супереч наведеним нормам, відповідач не відшкодовав фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів „б"-„з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", у зв'язку з чим за Відповідачем виникла заборгованість в сумі 22002,54 грн. за період з 25.02.2015 року по 25.08.2015 року .

Позовні вимоги підтверджуються розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій призначених відповідно до пункту «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за 2015 року;

Таким чином, оскільки відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про добровільну сплату витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій, а також враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог, а відтак суд приходить до переконання, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 69, 70, 71, 94, 128, 160-163, КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Явір» (с. Піщатинці, Шумський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 30787099) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі ( вул. І.Франка, 34 м. Шумськ Тернопільська область, код ЄДРПОУ 21156315) 22002 (двадцять дві тисячі дві) грн. 54 коп. витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", шляхом перерахування на р/р №25608341102199 в Філії - Тернопільське обласне управління ВАТ "Ощадбанк", МФО 338545 код ЄДРПОУ одержувача 21156315, одержувач Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію постанови надіслати сторонам у справі.

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна:

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51861940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2604/15

Постанова від 14.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні