Постанова
від 18.07.2011 по справі 2-а/1970/1701/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1701/11

18 липня 2011 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

судді Дерех Н.В.

при секретарі судового засідання Вальчук І.М.

за участю:

прокурора Марцун А. А.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора Чортківського району в інтересах держави в особі Чортківського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_2 акціонерного товариства «Чортківське племпідприємство» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків,

встановив:

Прокурор Чортківського району звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Чортківського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (надалі позивач, Чортківський РЦЗ) до ОСОБА_2 акціонерного товариства «Чортківське племпідприємство» (надалі відповідач, ВАТ «Чортківське племпідприємство») про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, посилаючись на те, що Відкрите акціонерне товариство «Чортківське племпідприємство» не сплачувало страхові внески в повному розмірі і допустило недоїмку зі сплати страхових внесків в сумі 3256,99 грн., що підтверджується розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного страхування України на випадок безробіття.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача позов підтримали та просили його задовольнити у зв'язку з несвоєчасною та неповною сплатою страхових внесків ОСОБА_2 акціонерним товариством «Чортківське племпідприємство» до Фонду загальнообов'язкового державного страхування України на випадок безробіття.

Представник відповідача ОСОБА_2 акціонерного товариства «Чортківське племпідприємство» в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, не повідомив причини неприбуття та не подав заяви про розгляд справи за його відсутності. Тому суд вважає, що справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд заслухавши пояснення прокурора та представника позивача дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, проаналізувавши матеріали справи вважає, що вказаний позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Згідно ст.12 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", дотримання законодавства України на випадок безробіття забезпечує виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє від імені Фонду.

Функції робочого органу виконавчої дирекції Фонду в Чортківському районі покладаються на Чортківський районний центр зайнятості, на який Законом покладено функції проведення збору страхових внесків, контролю правильності нарахування та своєчасності сплати страхових внесків, виплата забезпечення та надання соціальних послуг, а також представництво інтересів Фонду в судових органах.

Відповідно до Закону України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування", відповідач зобов'язаний був з 01.01.2001 р. сплачувати страхові внески до Фонду в розмірі 2,5 % від фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

Законом України «Про внесення змін до деяких Законів України з питань загальнообов'язкового соціального страхування» були змінені ставки внесків на випадок безробіття і з 09.02.2002 р. вони становили 2,1 % від фактичних витрат оплати праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), а з 01.03.2003 р. - 1,9 % від фактичних витрат оплати праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" стосовно розміру страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття на 2005 рік, а саме, для роботодавців -1,6 % суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

Законом України «Про Державний бюджет України на 2006 рік», який набрав чинності з 1 січня 2006 року, змінено розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, які становлять: для роботодавців - 1,3 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, та для найманих працівників - 0,5 відсотка суми оплати праці.

З 13.01.2009 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення», внесено зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", якими встановлено нові розміри страхових внесків на випадок безробіття, які становлять: для роботодавців - 1,6 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, та для найманих працівників - 0,6 відсотка суми оплати праці.

Обов'язковість та своєчасність сплати саме страхових внесків на загальнообов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, передбачена пп.2 п.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», відповідальність за несвоєчасну та неповну сплату страхових внесків передбачена ст.38 вказаного закону.

Відповідно до частини 3 статті 17 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань.

Відповідно до п. 9.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000 року за № 339 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2001 за № 30/5221, при надходженні документів із сплати недоїмки, пені та штрафу в першу чергу погашається недоїмка, а потім - пеня та штраф. Якщо за платниками до наступного чергового строку сплати страхових внесків є недоїмка, то вона сплачується у такому порядку: спочатку сплачується недоїмка минулих років, потім послідовно: пеня за цю недоїмку, недоїмка за перший строк платежу поточного року, пеня за цю недоїмку і т.д.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 01.01.2011 року заборгованість по страхових внесках до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття ВАТ ..Чортківське племпідпгаємство" становила 25279.28 гон. з них

недоїмка - 17371,45 грн. У 2011 році підприємством сплачено 14352,43 грн. - недоїмки, станом 01.03.2011 року сума страхових внесків, строк сплати яких не настав, у сумі 237,97 перейшла в недоїмку та підлягає стягненню. Таким чином заборгованість становить: недоїмка -3256,99 грн., пеня - 7669,86 грн.

20.01.2010 року рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду було задоволено позов Чортківського районного центру зайнятості до ВАТ „Чортківське племпідприємство" про стягнення недоїмки по страхових внесках на випадок безробіття, яка виникла за період з 01.07.2009 по 30.09.2009 року на суму 924,02 грн. Та 10.03.2010 року рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду було закрито провадження у справі за позовом Чортківського районного центру зайнятості до ВАТ „Чортківське племпідприємство" у зв'язку зі сплатою відповідачем заборгованості по сплаті страхових внесків на випадок безробіття за 4-й квартал 2009 року у сумі 1296,67 грн.

Протягом 2010 року підприємством було нараховано 4503,06 грн. та у 2011 році сплачено 1246,07 грн. страхових внесків на випадок безробіття. Таким чином заборгованість станом на 01.03.2011 року становить 3256,99 грн. з них 2442,74 грн. - сума страхових внесків від роботодавців, 814,25 грн. - сума страхових внесків від застрахованих осіб.

За таких встановлених обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, документально підтвердженими матеріалами справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не заперечені у встановленому порядку відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 86, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов - задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_2 акціонерного товариства «Чортківське племпідприємство» (с.Шманьківчики, Чортківського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 00704474) заборгованості по страхових внесках на випадок безробіття в сумі 3256 (три тисячі двісті п'ятдесят шість) грн. 99 коп. на користь Чортківського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в Чортківському районі, шляхом перерахування:

страхові внески від роботодавців в сумі 2442,74 грн. - на р/р 37179301900554, ГУДК у Тернопільській області, МФО 838012;

страхові внески від застрахованих осіб сумі 814,25 грн. - на р/р 37178302900554, ГУДК у Тернопільській області, МФО 838012

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шяяхом подачі в 10 денний строк з дня постановления постанови апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Копію постанови надіслати відповідачу В А Т «Чортківське племпідприємство».

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51862071
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1701/11

Ухвала від 22.06.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні