Ухвала
від 07.09.2015 по справі 872/7779/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

07 вересня 2015 рокусправа № 808/2361/15

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Чумака С. Ю.,

суддів: Гімона М.М. Юрко І.В. ,

при секретарі: Портненко М.В.,

за участю представника позивача Бордюг Т.Є. та представника відповідача Панченко В.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу Приморської міської ради Приморського району Запорізької області на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 4 червня 2015 року у справі № 808/2361/15 за позовом Запорізької обласної ради до Приморської міської ради Приморського району Запорізької області про скасування податкових повідомлень-рішень, третя особа: Комунальний заклад «Санаторій медичної реабілітації «Глорія» Запорізької обласної ради,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати незаконним та скасувати рішення Приморської міської ради Приморського району Запорізької області від 31.03.2015 № 33 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель (м. Приморськ, вул. Курортна, 83) та виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки в натурі (на місцевості)».

В обґрунтування позову зазначив, що земельна ділянка за адресою: вул. Курортна, 83, м. Приморськ Приморського району Запорізької області є власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, управління якими здійснює Запорізька обласна рада. З огляду на викладене відповідач не має права приймати оскаржуване рішення. Окрім того, позивач вважає, що Приморська міська рада не є тим органом, до компетенції якого віднесено право скасовувати Державний акт на право користування землею.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 4 червня 2015 року адміністративний позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано рішення Приморської міської ради Приморського району Запорізької області від 31.03.2015 №33 "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель (м. Приморськ, вул. Курортна, 83) та виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки в натурі (на місцевості)".

Не погодившись з таким судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позову.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників позивача та третьої особи, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.

Судом встановлено, що рішенням шістдесят третьої сесії шостого скликання Приморської міської ради Приморського району Запорізької області № 33 від 31.03.2015 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель (м. Приморськ, вул. Курортна, 83) та виготовлення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки в натурі (на місцевості)», керуючись ст. 12 Земельного кодексу України, пп. 34 п. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 513 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель» та розглянувши технічну документацію із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель комунальної власності Приморської міської ради за адресою: м. Приморськ, вул. Курортна, 83, Приморського району Запорізької області, Приморська міська рада вирішила: 1 - затвердити документацію із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель; замовник Приморська міська рада, категорія земель: землі оздоровчого призначення; місце розташування земельної ділянки: вул. Курортна, 83, м. Приморськ, Приморський район, Запорізька область; 2 - затвердити межі та розмір земельної ділянки кадастровий номер:2324810100:12:001:0134, площею 8,2006 га (Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-2301380822015, дата формування 31.03.2015) (землі оздоровчого призначення) комунальної власності Приморської міської ради за адресою: м. Приморськ, вул. Курортна, 83; 3 - скасувати державний акт на право постійного користування землею серія Б №013671, площею 16,29 га зареєстрований в книзі записів державних актів на право користування землею за № 81, 1980р. (адреса земельної ділянки: м. Приморськ, вул. Курортна, для будівництва лікарні). Підстава: набуття права власності на нерухоме майно, яке розташоване на земельній ділянці по вул. Курортна, 83 в м.Приморськ іншими особами; 4 - перевести до земель запасу Приморської міської ради земельну ділянку оздоровчого призначення площею 8,2006га, яка розташована за адресою: м. Приморськ, вул. Курортна, 83; 5 - повідомити реєстраційну службу Приморського районного управління юстиції Запорізької області та відділ Держземагентсва у Приморському районі про скасування Державного акту на право державних актів на право користування землею серія Б № 013671 зареєстрований в книзі записів державних актів на право користування землею за № 81, 1980р. та внести відповідні записи до книги реєстрації державних актів; на черговому засіданні сесії Приморської міської ради розглянути питання щодо поділу земельної ділянки площею 8,2006га, яка розташована за адресою: м. Приморськ, вул. Курортна, 83. (а.с. 30-31).

Державний акт на право користування землею серії Б № 013671 1980 року виданий Запорізькій фізіотерапевтичній лікарні м. Приморськ Запорізької області УССР виконавчим комітетом Приморської районної Ради депутатів трудящих у тому, що за вказаним землекористувачем закріплюються в безстрокове і безплатне користування 16,29 га в межах згідно з планом землекористування. Земля надана під будівництво лікарні. (а.с. 12-14).

Відповідно до Акту прийому Обласної фізіотерапевтичної лікарні від 15.04.1992 остання передана з державної власності відповідно до Закону Української РСР "Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування", Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.1991 № 311 "Про розмежування державного майна Україні між загальнодержавною (республіканською) власність і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю", актами передачі державного майна від Міністерства охорони здоров'я України, а також рішення обласної Ради народних депутатів від 17.01.1992 № 5 Комісія по підготовці пропозицій про розмежування майна між різними рівнями адміністративно-територіальних утворень та роздержавлення власності прийняла Обласну фізіотерапевтичну лікарню м. Приморськ.

Рішенням Запорізької обласної ради четвертого скликання двадцятої сесії № 28 від 18.01.2006 «Про перейменування Обласної фізіотерапевтичної лікарні та затвердження нової редакції статуту» перейменовано Обласну фізіотерапевтичну лікарню в комунальний заклад "Санаторій медичної реабілітації "Глорія" Запорізької обласної ради. (а.с. 15-20).

Відповідно до п. 1.1 Статуту комунального закладу "Санаторій медичної реабілітації "Глорія" Запорізької обласної ради (колишнє найменування - "Обласна фізіотерапевтична лікарня") відноситься до закладів охорони здоров'я. Відповідно до рішення Запорізької обласної ради від 18.11.1997 № 6 «Про реалізацію повноважень обласної Ради щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад» Обласна фізіотерапевтична лікарня входить до складу об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області.

Рішенням Запорізької обласної ради шостого скликання двадцять п'ятої сесії №59 від 28.03.2013 «Про уточнений перелік об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області» затверджено уточнені переліки об'єктів, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, управління якими відповідно до статей 142, 143 Конституції України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" здійснює Запорізька обласна рада. Так, згідно додатку комунальний заклад "Санаторій медичної реабілітації "Глорія" Запорізької обласної ради належить до переліку комунальних установ і закладів, що є об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області.

Згідно п. 1 Рішення Запорізької обласної ради шостого скликання двадцять восьмої сесії № 33 від 08.08.2013 «Про земельні ділянки, які використовуються об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області" земельні ділянки, які використовуються об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області (відповідно до рішення обласної ради від 28.03.2013 № 59 «Про уточнений перелік об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області» (зі змінами та доповненнями).

Згідно Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.11.2009 серія САС № 391143 та Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 27.11.2009 на земельній ділянці за адресою: вул. Курортна, 83, м. Приморськ Приморського району Запорізької області розташовані об'єкти нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області. (а.с. 28-29).

За приписами ч. 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності", землями комунальної власності відповідних територіальних громад вважаються земельні ділянки на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади, а також земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій.

Таким чином, як правильно зазначив суд першої інстанції, земельна ділянка за адресою: вул. Куротна, 83, м. Приморськ Приморського району Запорізької області, на якій розташовані об'єкти нерухомого майна, що є спільною власність територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області та закріплені на праві оперативного управління за КЗ «Санаторій медичної реабілітації «Глорія» Запорізької обласної ради і перебуває у його постійному користуванні на підставі Державного акта на право користування землею серії Б № 013671, є власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, управління якими здійснює Запорізька обласна рада.

При вирішенні справи, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: розпорядження землями територіальних громад; передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; викуп земельних ділянок для суспільних потреб відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст; організація землеустрою; координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів; здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок відповідно до цього Кодексу; встановлення та зміна меж районів у містах з районним поділом; інформування населення щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок; внесення пропозицій до районної ради щодо встановлення і зміни меж сіл, селищ, міст; вирішення земельних спорів; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Згідно п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Разом з тим відповідно до п. 3 Указу Президента України "Про Положення про місцеву державну адміністрацію" від 14.04.1992 № 252 місцева державна адміністрація є правонаступником виконавчих комітетів відповідних Рад народних депутатів щодо прийнятих ними рішень, узятих зобов'язань та покладених на них законодавством обов'язків у тій їх частині, яка не суперечить Закону України "Про Представника Президента України" та Закону України "Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування". Як вбачається зі змісту Державного акту на право постійного користування землею серії Б № 013671, останній виданий виконавчим комітетом Приморської районної ради депутатів трудящих, а відтак у Приморської міської ради відсутні правові підстави для скасування вказаного Державного акту.

Порядок проведення інвентаризації, затверджений постановою Кабінету міністрів України № 513 від 23.05.2012 (далі - Порядок № 513) встановлює вимоги до проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою та складення за її результатами технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель.

Відповідно до п. 8, 9 Порядку № 513 підставою для проведення інвентаризації земель є рішення відповідного органу виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим чи органу місцевого самоврядування щодо виконання відповідних робіт, договори, укладені між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою, судові рішення. Замовниками технічної документації можуть бути органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим чи органи місцевого самоврядування, землевласники та землекористувачі (далі - замовники).

Суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що відповідачем не надано доказів, що земельна ділянка, розташована за адресою: вул. Курортна, 83 в м. Приморськ, є комунальною власністю територіальної громади м. Приморськ, оскільки відповідно до Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.11.2009 серія САС №391143 та Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 27.11.2009 комплекс будівель та споруд за адресою: Запорізька обл., Приморський р-н, м. Приморськ, вул. Курортна, 83 є спільною комунальною власністю територіальної громади сіл, селищ, міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради. З огляду на викладене твердження відповідача про відсутність технічної документації стосовно вилучення земельної ділянки з комунальної власності територіальної громади м. Приморськ та акту приймання-передачі земельної ділянки позивачу є безпідставними. Також безпідставними є твердження відповідача про те, що КЗ "Санаторій медичної реабілітації "Глорія" не має права на користування земельною ділянкою у зв'язку з тим, що Державний акт на право користування земельною ділянкою серії Б № 013671 1980 року виданий на ім'я іншої особи, оскільки з наданих позивачем та третьою особою документів вбачається, що Запорізька фізіотерапевтична лікарня перейменована у КЗ "Санаторій медичної реабілітації "Глорія", при цьому ідентифікаційний код 02005154 не змінювався, тобто фактично особа, якій виданий Державний акт також не змінилась.

Таким чином, третя особа правомірно користується вказаною вище земельною ділянкою правомірно на підставі належним чином виданих та оформлених правовстановлюючих документів.

Згідно пункту «е» статті 141 Земельного Кодексу України підставою припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

Вказана обставина зазначена відповідачем в оскаржуваному рішенні як підстава його прийняття, проте ним не надано суду відповідних доказів щодо переходу права власності на об'єкти нерухомого майна, зазначені у свідоцтві про право власності від 27.11.2009 року, в якому зазначено, що ці об'єкти належать саме територіальним громадам сіл, селищ та міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради.

Проте позивачем, як зазначалось вище, належними доказами підтверджено право власності на ці об'єкти.

Посилання апелянта на відсутність інформації стосовно кадастрового номеру земельної ділянки, її меж, площі, внесення інформації до Державного земельного кадастру, що виключає можливість визнання за третьою особою права користування цією земельною ділянкою, є безпідставними, оскільки відповідно до частин 2, 10 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 року № 3613-VI земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

З огляду на вказане колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, що у відповідача не було жодних підстав для прийняття рішення стосовно земельної ділянки по вулиці Курортній, 83 в місті Приморську Приморськго району Запорізької області.

За таких обставин, враховуючи наведені норми законів, колегія суддів вважає, що постанова суду першої інстанції є законною та обґрунтованою, підстав для її скасування не вбачається, а тому апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду першої інстанції має бути залишена без змін.

Повний текст виготовлено 9 вересня 2015 року.

На підставі викладеного, керуючись статтями 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 КАС України,суд,

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Приморської міської ради Приморського району Запорізької області залишити без задоволення.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 4 червня 2015 року у справі № 808/2361/15 залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складення в повному обсязі шляхом подання касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий: С.Ю. Чумак

Суддя: М.М.Гімон

Суддя: І.В. Юрко

Дата ухвалення рішення07.09.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51884267
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкових повідомлень-рішень,

Судовий реєстр по справі —872/7779/15

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні