Ухвала
від 30.11.2011 по справі 22-ц-20587/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Харківської області

м. Харків, пл. Руднєва, 36, 61050, (057) 751-88-71

Справа № 22-Ц-20587/2011 р. Головуючий 1 інстанції: Шиховцова А.О. Категорія: земельніДоповідач: Сащенко І.С.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2011 року судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого - Сащенко І.С.,

суддів: - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

за участю секретаря - Москаленко Е.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою Куп’янського міжрайонного прокурора на ухвалу Куп’янського міськрайонного суду Харківської області від 12 вересня 2011 року по справі за позовом Куп’янського міжрайонного прокурора в інтересах держави, в особі управління державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління держкомзему у Харківській області до Харківської регіональної філії державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» при державному комітеті України із земельних ресурсів, Куп’янської районної державної адміністрації, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації, -

встановила:

23 серпня 2011 року Куп’янський міжрайонний прокурор в інтересах держави, в особі управління державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління держкомзему у Харківській області, звернувся в суд з позовом до Харківської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» при державному комітеті України із земельних ресурсів, Куп’янської районної державної адміністрації, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації.

Просив визнати недійсними: державний акт серії ХР № 034171 на право власності на земельну ділянку, площею 5, 8133 га, яка розташована за межами населеного пункту Гусинської сільської ради Куп’янського району, виданий на ім’я ОСОБА_3; запис у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо права власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку (кадастровий № 6323781500:03:000:0026).

Зобов’язати Харківську регіональну філію ДП «Центр Державного земельного кадастру» при державному комітеті України із земельних ресурсів скасувати державну реєстрацію у державному реєстрі земель державного акту серії ХР № 034171 від 19 квітня 2006 року на право власності на земельну ділянку, виданого на ім’я ОСОБА_3

В обґрунтування позову посилався на те, що відповідно до п. 13 Перехідних положень Земельного Кодексу України на період до 1 січня 2015 року громадяни і юридичні особи можуть набувати право власності на землі сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га.

На підставі розпорядження Куп’янської районної державної адміністрації № 304 від ЗО листопада 2005 року ОСОБА_3 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва надані у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 100, 1604 га розташовані за межами Гусинської сільської ради.

Атому надання ОСОБА_3 у власність земельної ділянки площею 5, 8133 га, яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення, протирічить п. 13 Перехідних положень ЗК України, оскільки перевищує розмір земельних ділянок сільськогосподарського виробництва, який можуть набувати громадяни.

Ухвалою Куп’янського міськрайонного суду Харківської області від 26 серпня 2011 року позовна заява залишена без руху, як така, що не відповідає вимогам ст. ст. 119, 120 ЦПК України, а Куп’янському міжрайонному прокурору у п’ятиденний строк з дня отримання ухвали запропоновано усунути її недоліки

Ухвалою Куп’янського міськрайонного суду Харківської області від 12 вересня 2011 року позовна заява визнана неподаною і повернута Куп’янському міжрайонному прокурору з підстав, передбачених ч. 2 ст. 121 ЦПК України.

В апеляційній скарзі Куп’янський міжрайонний прокурор Харківської області просить ухвалу скасувати, а позов направити на розгляд суду першої інстанції. При цьому посилається на: невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення судом норм процесуального права.

Інші особи, які беруть участь у справі, ухвалу суду не оскаржили, письмових заперечень на апеляційну скаргу не подали.

Апеляційна скарга підлягає задоволенню, а ухвала суду першої інстанції - скасуванню з таких підстав.

Визнаючи позовну заяву неподаною і повертаючи її Куп’янському міжрайонному прокурору Харківської області, суд виходив з того, що заяву подано без додержання вимог ст. ст. 119, 120 ЦПК

України, позивач відповідно до ухвали суду недоліки позовної заяви не усунув, а саме: не надав матеріали перевірки Куп’янської міжрайонної прокуратури; не зазначив: підстави припинення права власності, передбачені ЗК України; правові наслідки скасування державної реєстрації; чому саме земельна ділянка площею 5, 8133 га є предметом спору, та які саме дії районної державної адміністрації призвели до порушення земельного законодавства і інтересів держави; правовий статус Гусинської сільської ради; коло осіб, яких необхідно залучити до участі у справі; які саме інтереси позивача порушені, невизнані або оспорюються та підлягають захисту.

Погодитися з таким висновком не можна, оскільки він не відповідає обставинам позову і вимогам закону.

Відповідно до ч. ч. 1,2 ст. 121 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без

додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір чи не

оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 119 і 120 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, а також оплатить витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Із позовної заяви вбачається, що прокурор посилається на матеріали перевірки дотримання вимог земельного законодавства, проведеною управлінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель від 13 травня 2011 року.

Порушення земельного законодавства, виявлені у результаті перевірки і стали підставою для пред’явлення прокурором позову в інтересах держави, як власника землі.

При цьому до позову додані матеріали перевірки (а. с. 6-68).

У позові викладено зміст позовних вимог, обставини, якими прокурор їх обґрунтовує із зазначенням доказів та посиланням на норми матеріального і процесуального права.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги.

Згідно ст. 33 ЦПК України коло осіб, які беруть участь у справі визначає позивач.

З огляду на це, ухвалу не можна визнати законною і обґрунтованою.

Керуючись ст. ст. 303, 304, п. 4 ч. 2 ст. 307, п. 4 ч. 1 ст. 311, ст. 313, п. 2 ч. 1 ст. 314, ст. ст. 315, 317, 319 ЦПК України, судова колегія, -

ухвалила:

Апеляційну скаргу Куп’янського міжрайонного прокурора задовольнити.

Ухвалу Куп’янського міськрайонного суду Харківської області від 12 вересня 2011 року скасувати.

Позовну заяву Куп’янського міжрайонного прокурора в інтересах держави, в особі управління державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління держкомзему у Харківській області до Харківської регіональної філії державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» при державному комітеті України із земельних ресурсів, Куп’янської районної державної адміністрації, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування державної реєстрації, разом з матеріалами направити до того ж суду для продовження розгляду зі стадії відкриття провадження.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає, як така, що не перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу51930583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц-20587/11

Ухвала від 30.11.2011

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні