Ухвала
від 22.09.2015 по справі 127/21716/15-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/21716/15-к

Провадження №1-кс/127/9152/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2015 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою АДРЕСА_1 , за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_5 , яке мотивоване тим, що СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015020000000046 за ч.1 ст.212 КК України щодо ухилення від сплати податків службовими особами ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), які в період з 01.02.2012 по 31.12.2014 в порушення Податкового кодексу України при проведенні господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП БФ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 631 556 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах.

У ході досудового розслідування встановлено, що директор ПП « ОСОБА_4 » ОСОБА_9 , здійснюючи господарську діяльність, пов`язану з наданням послуг по будівництву та ремонту приміщень, протягом 2012-2014 отримував кошти з бюджетних організацій на здійснення ремонтних робіт. Фактично всі роботи проводились робітниками ПП « ОСОБА_4 ». Однак, з метою ухилення від сплати податків ОСОБА_9 для здійснення робіт використовував реквізити підприємств з ознаками фіктивності, на які перераховував грошові кошти за нібито проведені субпідрядні роботи.

На підставі ухвали Вінницького міського суду Вінницької області від 01.07.2015 на ПП « ОСОБА_4 » проведено вилучення копій первинних фінансово-господарських документів по взаємовідносинах ПП « ОСОБА_4 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » , ПП БФ « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_8 » за 2012-2104. Проведеним оглядом зазначених документів встановлено, що вони містять відомості про проведення ремонтно-будівельних робіт та надання інших послуг субпідрядними організаціями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПП БФ « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_8 » на замовлення підрядної організації ПП « ОСОБА_4 ». Проте, вилучені документи не містять інформації щодо організацій, які замовляли ремонтно-будівельні роботи у ПП « ОСОБА_4 » та власників об`єктів, на яких проводились дані ремонтно-будівельні роботи.

Встановлено, що за юридичною адресою ПП « ОСОБА_4 », а саме: АДРЕСА_1 зберігаються первинні фінансово-господарські документи по взаємовідносинах підряднника ПП « ОСОБА_4 » з замовниками ремонтно-будівельних робіт, які виконувались субпідрядниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПП БФ « ОСОБА_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПП « ОСОБА_8 » у 2012-2014 роках.

Документи, що свідчать про проведені взаємовідносини ПП « ОСОБА_4 » з замовниками ремонтно-будівельних робіт, мають значення для встановлення обставин вчинення злочину, відомості, що містяться в цих документах є доказами, так як з їх допомогою можливо встановити осіб, які підписували документи зі сторони замовників ремонтних робіт, об`єкти, на яких проводились ремонтні роботи, дійсність проведених робіт, об`єми проведених ремонтних робіт, періоди проведених ремонтних робіт, суми розрахунків та інші обставини вчинення злочину.

Відомості, які містяться у вказаних документах, у сукупності з іншими фактичними даними нададуть змогу доказати умисел направлений на ухилення від сплати податків.

Єдиним можливим способом дослідити дані питання у ході досудового розслідування та отримати докази вчинення злочину є одержання тимчасового доступу до документів та проведення їх вилучення у ПП « ОСОБА_4 » за адресою: АДРЕСА_1 , вказані документи мають істотне значення для розкриття вказаного кримінального правопорушення.

В судовому засіданні директор ПП « ОСОБА_4 » заперечив щодо вимог даного клопотання, суду пояснив, документи, які має на меті вилучити слідчий, вже були вилучені при проведенні обшуку та їх не повернули, однак жодних доказів вказаної обставини суду не надав.

Слідчий клопотання підтримав, суду пояснив, що дійсно за його клопотанням, суд своєю ухвалою надавав дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 », однак деякі документи з запитуваних йому не були надані, сам директор ПП « ОСОБА_4 » не бажає добровільно надати документи для їх дослідження, тому просить задоволити дане клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого, директора ПП « ОСОБА_4 », дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній, перебувають у ПП « ОСОБА_4 ».

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження буде доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий судя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, запитувані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому слід дане клопотання задоволити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 165 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС СУФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів та дозвіл на проведення вилучення (виїмки) копій первинних фінансово-господарських документів ПП « ОСОБА_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою АДРЕСА_1 , що свідчать про проведені взаємовідносини з підприємствами, організаціями, установами, які являлись замовниками ремонтно-будівельних робіт на об`єктах, де залучалися субпідрядні організації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП БФ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) за період з 01.01.2012 по 31.12.2014.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу51942820
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/21716/15-к

Ухвала від 22.09.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні