Ухвала
від 17.09.2015 по справі 127/21850/15-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/21850/15-к

Провадження №1-кс/127/9227/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2015 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 та можливість вилучити їх, за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що невстановлені слідством особи, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, придбали реєстраційні документи та печатку ППФ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 , м. Вінниця) у директора вказаного підприємства ОСОБА_5 (РНКОПП НОМЕР_2 ) та протягом періоду з 01.09.2012 по 01.12.2014 використовували їх для прикриття незаконної діяльності шляхом безпідставного формування первинних бухгалтерських документів про нібито проведені господарські операції з реалізації товарно-матеріальних цінностей підприємствам реального сектору економіки.

Відповідно до дослідження № 27/16-00/31542689 від 22.04.2015 фінансово-господарської діяльності приватного підприємства фірми ІНФОРМАЦІЯ_2 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.09.2012 по 01.12.2014 встановлено факти про використання реквізитів ППФ ІНФОРМАЦІЯ_2 без мети фактичного здійснення господарської діяльності, а виключно з метою прикриття незаконної діяльності. У вказаний період часу ППФ ІНФОРМАЦІЯ_2 отримано грошових коштів від підприємства реального сектору економіки ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в сумі 6227073 грн.

За результатами проведення призначеної судово-почеркознавчої експертизи первинних бухгалтерських документів по проведених фінансово-господарських операціях ППФ ІНФОРМАЦІЯ_2 з ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 за період з 01.09.2012 по 01.12.2014 надати відповідь щодо того ким виконані підписи на досліджуваних документах не представилось можливим у зв`язку з тим, що дані підписи прості, виконані рухами середнього ступеню виробленості та координації рухів.

Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 являється директором та головним бухгалтером ПП ОСОБА_6 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_1 ). Вказане підприємство має банківські рахунки за № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 , відкриті у відділенні № НОМЕР_8 АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_2 , конт. тел. НОМЕР_9 ).

Враховуючи те, що службові особи ПП ОСОБА_6 мають доступ до банківських документів та можливість внесення у них змін, а також необхідність проведення судово-почеркознавчої експертизи, виникла необхідність в здійсненні виїмки відомостей про рух грошових коштів, а також оригіналів документів, наданих для відкриття та використання ПП ОСОБА_6 банківських рахунків № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 , які перебувають у володінні службових осіб АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні слідча клопотання підтримала.

Представник АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 до судового засідання не з`явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був повідомлений про дату і час судового розгляду завчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають в АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Судом встановлено, що документи про доступ до яких надійшло клопотання, перебувають в АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 та містять банківську таємницю.

Згідно ч. 6, 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження буде доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий судя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Судом встановлено, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тому слід задоволити вказане клопотання..

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 165 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області майору податкової міліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів стосовно інформації ПП ОСОБА_6 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_1 ), яка містить банківську таємницю, та здійснення їх виїмки у АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_10 , адреса: АДРЕСА_3 , конт. тел. НОМЕР_11 ) у відділенні № НОМЕР_8 АТ ІНФОРМАЦІЯ_1 АДРЕСА_2 , конт. тел. НОМЕР_9 ), а також можливості залишення їх в кримінальному провадженні до розгляду вищевказаного провадження судом по суті:

Відомостей про рух грошових коштів на паперових та електронних носіях по рахунках ПП ОСОБА_6 за № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 в прибутковій і видатковій частині із зазначенням дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів за період з 01.09.2012 по 01.12.2014.

2. Документів, які стосуються відкриття та обслуговування рахунків за № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 , відкритих ПП ОСОБА_6 , а саме:

- документів обліково-реєстраційної справи;

- статуту (установчого договору);

- карточок із зразками підписів і відбитком печатки встановленого зразка;

- заяв на відкриття рахунків;

- договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта;

- копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, завіреного нотаріально;

- ксерокопій паспортів уповноважених осіб;

- оригіналів довіреностей на право вчинення юридичних дій від імені службових осіб ПП ОСОБА_6 ;

- договорів найму чи іншого документа про призначення на посади службових осіб ПП ОСОБА_6 ;

- оригіналу довіреності завіреної нотаріально на ім`я особи, яка має право на відкриття і розпорядження рахунком;

- заяви на видачу чекових книжок;

- документів, які засвідчують видачу і отримання чекових книжок із зазначенням серійного номера першого і останнього чеку кожної чекової книги, які отримувались підприємством за період з 01.09.2012 по 01.12.2014;

- заяв клієнта на встановлення системи Клієнт-Банк;

- договору на обслуговування системи Клієнт-Банк;

- акту про введення системи Клієнт-Банк в експлуатацію;

- документів, які засвідчують встановлення системи Клієнт-Банк;

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі вказаних електронних ключів;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів за період з 01.09.2012 року по 01.12.2014;

- чеків на отримання готівки за період з 01.09.2012 по 01.12.2014.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено21.03.2023

Судовий реєстр по справі —127/21850/15-к

Ухвала від 17.09.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні