Ухвала
від 22.09.2015 по справі 127/21753/15-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/21753/15-к

Провадження №1-кс/127/9181/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2015 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що ним розглядаються матеріали кримінального провадження №32015020000000064 від 10.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження встановлено, що службові особи товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юр. адреса: АДРЕСА_2 ), здійснюючи фінансово-господарську діяльність, протягом періоду з 01.07.2012 року по 07.05.2015 року, шляхом заниження податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету держави, в порушення вимог п.198.6 ст. 198, п.200.1, п.200.2 ст. 200 Податкового кодексу України (в редакції, що діяла до 31.12.2014) та п.198.6 ст. 198, п.200.1, п.200.2 ст. 200 Податкового кодексу України (в редакції, що діє з 01.01.2015), ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 3681967 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під час здійснення фінансово-господарської діяльності мали взаємовідносини з підприємствами, які не мали можливості вести фінансово-господарську діяльність, у зв`язку з відсутністю трудових ресурсів, основних фондів, складських приміщень, тобто не мали умов для досягнення результатів економічної діяльності. Одним із таких підприємств, що має ознаки фіктивності є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ). Згідно даних АІС «Податковий блок» ДФС України встановлено, що для здійснення фінансово-господарської діяльності службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » проводили розрахунки через банківський рахунок: № НОМЕР_4 (долар США, євро та українська гривня), відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Факт проведення фінансово-господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), перерахування грошових коштів по рахунках вказаних підприємств, отримання коштів, їх спрямування та перерахування на рахунки інших суб`єктів господарської діяльності, і відповідно, з`ясування законності їх обігу, встановлення факту їх надходження та перерахування, має суттєве значення для підтвердження корисливого мотиву вчинення злочину та, відповідно, кваліфікації кримінального правопорушення.

З метою вжиття заходів щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, а також з`ясування фактичного перерахування грошових коштів та законності їх обігу, необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ), відкритих АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), тому слідчий вважає за необхідне здійснити вилучення відомостей про рух грошових коштів, а також завірених належним чином копій документів, наданих для відкриття та використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) вказаного банківського рахунку, які можуть виступати в якості джерела доказів по кримінальному провадженню.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку), які перебувають у володінні службових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), тому слідчий звернувся з даним клопотанням до суду.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання за обставин викладених у ньому.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився. Про час та місце розгляду даного клопотання повідомлявся своєчасно та належним чином телефонограмою, однак його неявка, в силу ст. 163 ч. 4 КПК України, не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Дослідивши матеріали кримінального провадження №32015020000000064, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що для підтвердження факту ухилилення від сплати податку на додану вартість « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлення контрагентів вказаного товариства, що має суттєве значення для підтвердження корисливого мотиву скоєння кримінального правопорушення та, відповідно, кваліфікації кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі до запитуваних ініціатором клопотання документів.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Судом встановлено, що документи про доступ до яких надійшло клопотання, перебувають вАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та містять банківську таємницю.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 163, 164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 та/або іншим працівникам, які будуть діяти на підставі його доручення, тимчасовий доступ до оригіналів документів стосовно інформації по рахунку № НОМЕР_4 (долар США, євро та українська гривня) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ), відкритий АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), яка містить банківську таємницю, та здійснення їх вилучення АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) в завірених належним чином копіях:

1. Відомостей про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_4 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ) в прибутковій і видатковій частині із зазначенням дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів за період з 01.07.2012 по 07.05.2015.

2. Документів, які стосуються відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_4 (долар США, євро та українська гривня) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 ), а саме:

- документів обліково-реєстраційної справи;

- статуту (установчого договору);

- карточок із зразками підписів і відбитком печатки встановленого зразка;

- заяв на відкриття рахунків;

- договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта;

- копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, завіреного нотаріально;

- ксерокопій паспортів уповноважених осіб;

- оригіналів довіреностей на право вчинення юридичних дій від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

- договорів найму чи іншого документа про призначення на посаду директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

- оригіналу довіреності завіреної нотаріально на ім`я особи, яка має право на відкриття і розпорядження рахунками;

- заяви на видачу чекових книжок;

- документів, які засвідчують видачу і отримання чекових книжок із зазначенням серійного номера першого і останнього чеку кожної чекової книги, які отримувались підприємством за період з 01.07.12 по 07.05.2015;

- заяв клієнта на встановлення системи «Клієнт-Банк»;

- договору на обслуговування системи «Клієнт-Банк»;

- акту про введення системи «Клієнт-Банк» в експлуатацію;

- документів, які засвідчують встановлення системи «Клієнт-Банк»;

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа і електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі вказаних електронних ключів;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів за період з 01.07.12 по 07.05.2015;

- чеків на отримання готівки за період з 01.07.12 по 07.05.2015.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено21.03.2023

Судовий реєстр по справі —127/21753/15-к

Ухвала від 22.09.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні