Рішення
від 16.04.2009 по справі 60/63-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" квітня 2009 р. Справа № 60/63-09

вх. № 2533/1-60

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1 за дов іреністю б/н від 20.01.2009р.; 3-ї особи - не з"явився; відповідача - Р ешетько О.П. - директор згідн о наказу №28 від 01.09.2006 року;

розглянувши справу за поз овом Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_3, м. Харків; 3-я о соба , яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору на стороні позивача - Департаме нт державної реєстрації юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців, м.Харків;

до Закритого акціонерн ого товариства "Харківський комбінат упорядкування", м. Ха рків

про припинення юридичної о соби

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підпри ємець ОСОБА_3 (позивач) зве рнувся до суду з позовною зая вою, в якій просить припинити юридичну особу Закритого ак ціонерного товариства "Харкі вський комбінат упорядкуван ня". В обгрунтування позову по зивач посилається на те, що ст атутний фонд відповідача не сформований, акції не випуск аються, тому діяльність відп овідача суперечить закону та установчим документам, що є п ідставою для припинення юрид ичної особи відповідно до ст . 38 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців " та ст. 247 Господарського кодек су України.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 31 б ерезня 2009 року було прийнято п озовну заяву до розгляду, пор ушено провадження у справі, з алучено до участі у справі в я кості 3-ї особи, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні позивача - Д епартамент державної реєстр ації юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців (61000, м.Хар ків, пр.Московський, 96-А) та приз начено розгляд справи на 08 кві тня 2009 року о 15:00 годині.

Позивач супровідним листо м (вх. №3333) надав копію довірено сті від ОСОБА_3 ВКО №420239 та к опію свідоцтва про державну реєстрацію Фізичної особи-пі дприємця ОСОБА_3, який дол учений до матеріалів справи.

Представник відповідача 08 к вітня 2009 року надав через канц елярію суду відзив на позовн у заяву, в якому проти позовни х вимог заперечує та просить суд відмовити в позові. Разом з відзивом, згідно зазначено го в додатку, були надані копі я статуту від 22 травня 2008 року; к опія рішення господарського суду Харківської області по справі 37/31-08 від 10 липня 2008 року; ко пію листа Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку за вих. №6 від 10 листопад а 2005 року; копію листа Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку за вих. №1-В ві д 10 лютого 2006 року. Окрім того, ві дповідач надав за супровідни м листом (вх. №3334) копію наказу З акритого акціонерного товар иства "Харківський комбінат упорядкування" №28 від 01 вересн я 2006 року про призначення голо вою правління Решетько О.П. Надані документи були досл іджені судом та залучені до м атеріалів справи.

У відзиві на позовну заяву в ідповідач зазначає, що на мом ент утворення Закритого акці онерного товариства "Харківс ький комбінат упорядкування " та до наступного часу статут ний фонд Товариства не сформ ований, оскільки його учасни ки не внесли в статутний фонд свою частку, відповідач неод норазово звертався до Харків ського територіального упра вління Державної комісії цін них паперів та фондового рин ку, за наданням згоди на реєст рацію випуску акцій, однак ві дповідачу було відмовлено в реєстрації випуска акцій.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримує по зовні вимоги та просить суд ї х задовольнити з підстав, вик ладених у позовній заяві.

16 квітня 2009 року позивач нада в через канцелярію суду (вх. №1 1351) правове обгрунтування до п озовної заяви, в якому просит ь суд припинити юридичну осо бу Закритого акціонерного то вариства "Харківський комбін ат упорядкування" та посилає ться на те, що статут відповід ача рішенням господарського суду Харківської області ві д 10 липня 2008 року був визнаний н едійсним, отже його державна реєстрація була проведена з порушенням Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців" та зазначає, що ста тутний фонд у підприємства в ідсутній, акції не випускают ься й таким чином діяльність підприємства відповідача не відповідає установчим докум ентам, установчий фонд учасн иками Закритого акціонерног о товариства "Харківський ко мбінат упорядкування" не вне сений. Окрім того, позивач суп ровідним листом (вх. №11350 від 16 кв ітня 2009 року) надав копію паспо рту та копію ідентифікаційно го коду на ім"я ОСОБА_3.

Відповідач у судовому засі данні проти позовних вимог з аперечує; надав супровідним листом (вх. №11352 від 16 квітня 2009 ро ку) витяг з Єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України Закритого а кціонерного товариства "Харк івський комбінат упорядкува ння" (вих. №46/2-2347 від 07 квітня 2009 рок у) та довідку (б/н від 15 квітня 2009 року) про номери відкритих ра хунків в банківських установ ах Закритого акціонерного то вариства "Харківський комбін ат упорядкування".

Надані сторонами документ и були досліджені судом та до лучені до матеріалів справи.

Представник третьої особи у призначене судове засідан ня не з”явився, витребуваних ухвалою господарського суду Харківської області від 31 бер езня 2009 року документів до суд у не надав.

Враховуючи те, що норми ст.38 Г осподарського процесуально го кодексу України, щодо обов `язку господарського суду ви требувати у сторін документи і матеріали, необхідні для ви рішення спору, кореспондують ся з диспозитивним правом ст орін подавати докази, п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України визнач ає одним з принципів судочин ства свободу в наданні сторо нами суду своїх доказів і у до веденні перед судом їх перек онливості, суд вважає, що госп одарським судом в межах нада них ним повноважень створені належні умови для надання ст оронами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витре бування додаткових доказів, та вважає за можливе розгляд справи за позовної заявою по зивача за наявними у справі і додатково поданими на вимог у суду матеріалами і докумен тами.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши у судовому засіданні пояснення предста вників сторін, суд встановив наступне.

22 серпня 2005 року колективне п ідприємство "Харківський ком бінат упорядкування" було ре організовано шляхом перетво рення в Закрите акціонерне т овариство "Харківський комбі нат упорядкування".

На підставі протокола № 1 ус тановчих зборів акціонерів в ід 19 травня 2005 року був затверд жений статут Закритого акціо нерного товариства "Харківсь кий комбінат упорядкування", про що державним реєстратор ом виконавчого комітету Харк івської міської ради 22 серпня 2005 року було внесено запис о ре єстрації №14801230000013736 в єдиний держ авний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців .

На підставі протокола зага льних зборів учасників товар иства від 01 грудня 2005 року був з атверджений статут (в новій р едакції) Закритого акціонерн ого товариства "Харківський комбінат упорядкування", про що державним реєстратором в иконавчого комітету Харківс ької міської ради 06 грудня 2005 р оку було внесено запис о реєс трації №14801050001013736 в єдиний держав ний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Як вбачається з матеріалів справи, Закритому акціонерн ому товариству "Харківський комбінат упорядкування" Харк івським територіальним упра влінням Державної комісії ці нних паперів та фондового ри нку було відмовлено в реєстр ації випуску акцій підприємс тва при першому зверненні - ко пія супровідного листа від 10 л истопада 2005 року та копія розп орядження №6-В від 10 листопада 2005 року та в-друге було відмовл ено - копія супровідного лист а від 10 лютого 2006 року та копія р озпорядження №1-В від 10 лютого 2006 року.

У відповідних розпоряджен нях Харківське територіальн е управління Державної коміс ії цінних паперів та фондово го ринку відмовляє Закритому акціонерному товариству "Ха рківський комбінат упорядку вання" у реєстрації випуску а кцій оскільки підприємтвом п ри зверненні були порушені в имоги ч.2 ст. 4 та ст. 37 Закону Укра їни "Про господарські товари ства", пункту 2.2. Положення про п орядок реєстрації випуску ак цій закритих акціонерних тов ариств, затвердежного рішенн ям Державної комісії з цінни х паперів фондового ринку ві д 11 червня 2002 року №167, із змінами та доповненнями.

Згідно зі ст. 5 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців" державна реєс трація юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців пров одиться державним реєстрато ром виключно у виконавчому к омітеті міської ради міста о бласного значення або у райо нній, районній у містах Києві та Севастополі державній ад міністрації за місцезнаходж енням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця. Згідно зі с т.4 зазначеного Закону під пон яттям державної реєстрації ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців розуміється засвідчення факту створення або припинення юридичної ос оби, засвідчення факту набут тя або позбавлення статусу п ідприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстр аційних дій. які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдин ого державного реєстру.

Відповідно до п.8.1. статуту За критого акціонерного товари ства "Харківський комбінат у порядкування" розмір статутн ого капіталу Товариства скла дає 341139 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 155 Цивіль ного кодексу України, статут ний капітал товариства визна чає мінімальний розмір майна товариства, який гарантує ін тереси його кредиторів. Він н е може бути меншим за розмір, в становлений законом.

Згідно ст. 24 Закону України „ Про господарські товариства ”, розмір статутного капітал у акціонерного товариства не може бути менше суми, еквівал ентної 1250 мінімальним заробіт ним платам, виходячи із ставк и мінімальної заробітної пла ти.

На момент реєстрації стату ту відповідача - 22 серпня 2005 рок у розмір мінімальної заробіт ної плати був встановлений З аконом України "Про Державни й бюджет на 2005 рік" № 2505-ІV від 25 бер езня 2005 року, статтею 83 цього За кону, встановлено, що з 1 січня 2005 року розмір мінімальної за робітної плати складає 262 грив ні на місяць, з 1 квітня 2005 року - 290 гривень на місяць, з 1 липня 2005 року - 310 гривень на місяць, з 1 ве ресня 2005 року - 332 гривні. Розмір статутного капіталу Товари ства згідно з п.8.1 Статуту вста новлений у розмірі 341139,00 грн., що еквівалентно 1100,45 мінімальним заробітним платам, що в свою ч ергу не відповідає ч.4 ст.24 Зако ну України "Про господарські товариства".

Відповідно до ч.6 ст. 39 Закону України „Про господарські т овариства” та ч. 3 ст. 155 Цивільн ого кодексу України, якщо вар тість чистих активів товарис тва стає меншою від мінімаль ного розміру статутного капі талу, встановленого законом, товариство підлягає ліквіда ції.

З огляду на те, що розмір ста тутного капіталу (341139 грн.) відп овідача, Закритого акціонерн ого товариства "Харківський комбінат упорядкування", є зн ачно меншими розміру законод авчо встановленого мінімаль ного статутного капіталу, то вариство підлягає ліквідаці ї.

Відповідно до ст. 110 Цивільно го кодексу України, юридична особа ліквідується: по-перше , за рішенням її учасників або органу юридичної особи, упов новаженого на це установчими документами; по-друге, за ріше нням суду про визнання судом недійсною державної реєстра ції юридичної особи через до пущені при її створенні пору шення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встан овлених законом.

Згідно ч. 2 ст. 110 Цивільного ко дексу України, вимога про лік відацію юридичної особи може бути пред'явлена до суду орга ном, що здійснює державну реє страцію, а також учасником юр идичної особи.

Позивач є акціонером Закри того акціонерного товариств а "Харківський комбінат упор ядкування" та відповідно до у становчих документів його ча стка у статутному капіталі с кладає 1,01 % від статутного фонд у товариства. Це, в силу ч. 2 ст. 110 України, надає йому право зве рнутися до суду з позовом про припинення Товариства шляхо м ліквідації.

При цьому, юридичні підстав и прийняття судом рішення пр о припинення Товариства шлях ом ліквідації, подані в якост і виключного переліку в ч. 2 ст . 38 Закону України „Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в”. Серед них зазначені: визна ння недійсним запису про про ведення державної реєстраці ї через порушення закону, доп ущені при створенні юридично ї особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим док ументам, або такої, що заборон ена законом; невідповідність мінімального розміру статут ного фонду юридичної особи в имогам закону; неподання про тягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону; наявність в Єдино му державному реєстрі запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

Таким чином, у суду є підста ви для постановлення рішення про припинення юридичної ос оби шляхом ліквідації через невідповідність мінімально го розміру статутного фонду юридичної особи вимогам зако ну згідно абз. 3 ч. 2 ст. 38 Закону У країни „Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців”.

Згідно ч. 2 ст. 105 Цивільного ко дексу України, суд, що прийняв рішення про припинення юрид ичної особи, призначає коміс ію з припинення юридичної ос оби (ліквідаційну комісію, лі квідатора тощо). Згідно ч. 2 ст. 1 10 Цивільного кодексу України , рішенням суду про ліквідаці ю юридичної особи на його уча сників можуть бути покладені обов'язки щодо проведення лі квідації юридичної особи.

Відповідно до вимог ст. 32 Гос подарського процесуального кодексу України: доказами у с праві є будь-які фактичні дан і, на підставі яких господарс ький суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявні сть чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також і нші обставини, які мають знач ення для правильного вирішен ня господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог та запере чень.

Згідно ст.43 Господарського процесуального кодексу Укра їни господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єк тивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись за коном.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень позивача , статут Закритого акціонерн ого товариства "Харківський комбінат упорядкування" (в но вій редакції) від 06 грудня 2005 ро ку №14801050001013736 було визнано недійс ним згідно рішення господарс ького суду Харківської облас ті від 10 липня 2008 року по справі № 37/31-08, оскільки Товариство ста тутного фонду не має, акцій не випускає.

Оскільки ч. 2 ст. 105 Цивільного кодексу України визначає мо жливість призначення ліквід аційної комісії в складі одн ієї особи, та функції комісії з припинення юридичної особ и може бути покладено на орга н управління юридичної особи , суд вбачає можливим признач ити його ліквідатором відпов ідача.

З огляду на вищевикладене, г осподарський суд вважає, що п озовні вимоги про припинення Закритого акціонерного това риства "Харківський комбінат упорядкування" шляхом лікві дації обгрунтовані, доведені матеріалами справи, у зв"язку з чим підлягають задоволенн ю.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України державне мито у розмірі, передбаченому ста ттею 3 Декрету Кабінету Мініс трів України “Про державне м ито”, що становить 85 грн., та згі дно зі статтею 44 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, Постановою Кабінету М іністрів України від 29.03.2002р. № 411 судові витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу у сумі 118 гриве нь слід покласти на відповід ача.

Керуючись ч. 2 ст. 105, ст. 110, ст. 155 Ци вільного кодексу України, ст . 83 Закону України „Про держав ний бюджет України на 2005 рік, ст . 24, ст. 39 Закону України „Про гос подарські товариства”, ст. 38 З акону України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, ст. ст. 1, 2, 12, 15, 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Припинити юридичну особу З акритого акціонерного товар иства "Харківський комбінат упорядкування" (ідентифікац ійний код 14070501, місцезнаходжен ня: 61093, м. Харків, Ленінський рай он, вул. Ільїнська, 68) зареєстро вану 22 серпня 2005 року виконавчи м комітетом Харківської місь кої ради Харківської області , номер запису 14801230000013736.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Харківсь кий комбінат упорядкування" (61093, м. Харків, Ленінський район , вул. Ільїнська, 68, ідентифікац ійний код 14070501) на користь Фізич ної особи - підприємця ОСОБ А_3 (АДРЕСА_1 ідентифікац ійний номер НОМЕР_1, дата н ародження ІНФОРМАЦІЯ_1. в м.Харків) державне мито в сумі 85,00 грн. та 118,00 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Зобов"язати :

- керівника органу управлін ня, засновників (учасників) юр идичної особи Закритого акці онерного товариства "Харківс ький комбінат упорядкування ": протягом 10 діб з моменту отри мання цього рішення створит и ліквідаційну комісію, приз начити її голову та у триміся чний термін провести ліквіда цію юридичної особи відповід ача, в порядку встановленому статтями 60, 61 Господарського к одексу України;

- ліквідаційну комісію юрид ичної особи Закритого акціон ерного товариства "Харківськ ий комбінат упорядкування": п одати державному реєстратор у документи вказані в статті 36 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ”.

Повний текст рішення підпи саний 17 квітня 2009 року.

Суддя

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу5195698
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —60/63-09

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Рішення від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні