Постанова
від 30.09.2015 по справі 470/876/15-а
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-а/470/12/15

Справа № 470/876/15-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2015 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого: судді Орлової С.Ф.,

при секретарі Михалюк С.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Березнегуватського районного центру зайнятості Миколаївської області до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю,

ВСТАНОВИВ:

31 серпня 2015 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача у якому зазначив, що 27.11.2013 року на підставі раніше поданої заяви їй було надано статус безробітної та призначено виплату допомоги по безробіттю. Однак за даними Державної податкової інспекції було встановлено, що відповідачка з 12.12.2013 року по 30.09.2014 року на підставі цивільно - правової угоди з ПАТ «Миколаївобленерго» надавала послуги за винагороду. Посилаючись на те, що ОСОБА_1 свідомо не повідомила про обставини, які могли вплинути на виплату їй допомоги по безробіттю, позивач просив суд стягнути з неї незаконно отриману допомогу за період з 12.12.2013 року по 30.09.2014 року в сумі 5246 грн. 97 коп.

Представник позивача ОСОБА_2 (за довіреністю) позовні вимоги підтримав у повному обсязі, справу просив розглянути за його відсутності про що надав відповідну заяву.

Відповідачка в судове засідання подала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнала.

Вивчивши матеріали справи та наявні у ній докази суд доходить наступного.

Відповідно частини 1 статті 2 Закону України «Про зайнятість населення» безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Згідно частинами 2, 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Одним із видів матеріального забезпечення на випадок безробіття згідно із частиною першою статті 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» є допомога по безробіттю.

З матеріалів справи убачається, що що 27.11.2013 відповідачка звернулась до Березнегуватського районного центру зайнятості із заявою про надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю, відповідно до Законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», на підставі якої позивачем їй було надано статус безробітного з виплатою допомоги по безробіттю ( а.с.7).

Відповідно до акту розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" №39 від 04.12.2014 року позивачем було встановлено, що відповідач у період з 12.12.2013 року по 30.09.2014 року на підставі цивільно-правової угоди з ПАТ «Миколаївобленерго» за винагороду виконувала роботу з контрольного зняття показів приладів обліку на закріпленій ділянці, вручення населенню рахунків, попереджень та повідомлень, заміні розрахункових книжок, що підтверджується копією договору підряду № 11 від 12.12.2013 року (а.с.8-11).

У зв'язку з чим, 08 грудня 2014 року директором Березнегуватського районного центру зайнятості було винесено наказ № 99 про повернення коштів у сумі 5246 грн. 97 коп. виплачених як допомога по безробіттю відповідачу за період перебування її на обліку позивача з 12.12.2013 року по 30.09.2014 року (а.с.12).

Згідно частинами 2, 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Згідно з пунктом 6.14 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 року № 307 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2000 року за № 915/5136), якщо під час одержання допомоги по безробіттю безробітний своєчасно не подав відомості про обставини, що впливають на умови її виплати, у тому числі встановлені під час розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, з безробітного стягується сума виплаченої допомоги по безробіттю з моменту виникнення цих обставин. Якщо безробітний відмовився добровільно повернути зазначені кошти, то питання щодо їх повернення вирішується у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 1 пункту 5.5 розділу 5 зазначеного Порядку виплата допомоги по безробіттю припиняється, зокрема, у разі працевлаштування безробітного, зайняття підприємницькою або іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами (з дня працевлаштування, державної реєстрації як суб'єкта підприємницької або іншої діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами).

Підпунктом 1 пункту 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 198 , передбачено, що центр зайнятості припиняє реєстрацію безробітних, зокрема, з дня укладення цивільно-правового договору щодо виконання робіт (надання послуг).

Таким чином, наведені норми припинення виплати допомоги по безробіттю та зняття безробітних з обліку пов'язують із укладенням ними цивільно-правового договору, предметом якого є надання послуг за винагороду. Отже, укладення відповідачкою як застрахованою особою, яка має статус безробітної, цивільно -правової угоди, а саме договору підряду з ПАТ «Миколаївобленерго» є обставиною, що впливає на умови виплати їй допомоги по безробіттю, тому неповідомлення ОСОБА_1 центру зайнятості про виникнення такої обставини свідчить про невиконання нею своїх обов'язків та відповідно до частини третьої статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» є підставою для стягнення суми виплаченого забезпечення. Про що зазначено у правовій позиції викладеній у постанові Верховного Суду України від 17 лютого 2015 року №21-20а15, яка в силу ч.2 ст. 161 та ч.1 ст.244-2 КАС України є обов'язковою для застосування для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

Таким чином, позовні вимоги позивача є законними та обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 11, 86, 160-161 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Березнегуватського районного центру зайнятості Миколаївської області до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Березнегуватського районного центру зайнятості Миколаївської області р/р 37172001000440 ГУДКУ в Миколаївській області, код ЄДРПОУ 22434058,МФО 826013 незаконно отриману допомогу по безробіттю за період з 12.12.2013 року по 30.09.2014 року в сумі 5246 (п'ять тисяч двісті сорок шість) грн. 97 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Березнегуватський районний суд Миколаївської області шляхом подачі в 10- денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з одночасним направленням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя С. Ф. Орлова

Дата ухвалення рішення30.09.2015
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу51959529
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —470/876/15-а

Постанова від 30.09.2015

Адміністративне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні