Рішення
від 28.09.2015 по справі 913/522/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ61022, м. Харків, проспект Леніна, б.5, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28 вересня 2015 року                                                   Справа № 913/522/15

                                                                                Провадження № 17/913/522/15

За позовом Комунального підприємства «Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс Аптека», м. Луганськ

про стягнення 71134,02 грн.

Суддя: Фонова О.С.

                                        

У засіданні брали участь:

від позивача – не прибув;

від відповідача – не прибув.

Суть спору: позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості в сумі 61870,48 грн., 3% річних у сумі 1076,34 грн., інфляційних нарахувань у сумі 1811,11 грн., пені у сумі 3164,14 грн., витрат по сплаті земельного податку у сумі 3211,98 грн., за договором оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва № 619 від 01.08.2010.

Відповідно до даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 21.07.2015 місцезнаходження відповідача: 91021, Луганська обл., місто Луганськ, вул.Сорокіна, буд. 1.

Відповідно до п.3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи-підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ст.17 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”).

Згідно з ст.18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” від 15.05.2003 №755-IV якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Листом від 16.03.2015 №511-30-100 що розміщений на сайті даного підприємства, Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта», повідомляє, що відповідно до Указу Президента України від 14.11.2014 № 875/2014 «Про рішення ради національної безпеки і оборони України від 04.11.2014 “Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» (зі змінами), органи поштового зв'язку тимчасово не здійснюють пересилання поштових відправлень, зокрема до м. Луганська.

За таких обставин, у відповідності до роз'яснень, наданих Вищим господарським судом України в інформаційних листах від 05.06.2014 № 01-06/745/2014 «Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», від 12.09.2014 №01-06/1290/14 «Про Закон України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції» (із відповідними змінами), з метою належного інформування відповідача як учасника судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, судом розміщувались оголошення про час і місце судових засідань на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет, про що свідчать роздруковані сторінки із сайту.

З огляду на вищевказане, відповідно до ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши обставини справи, витребувані судом та надані позивачем докази на підтвердження своїх доводів, заслухавши пояснення представників сторін, що прибули у судове засідання, суд

в с т а н о в и в:

Між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування нежитлового фонду» Дарницького району м. Києва (далі – позивач), як Орендодавцем, яке було перейменовано на Комунальне підприємство «Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва», та Товариством з обмеженою відповідальністю «Люкс Аптека» (далі – відповідач), як Орендарем, укладено договір оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва № 619 від 01.08.2010.

Згідно з п.1.1. Договору, Орендодавець на підставі Розпорядження Дарницької районної у місті Києві адміністрації від 10.03.2010 №154 передає, а Орендар приймає в оренду нерухоме майно, що належить до комунальної власності територіальної громади Дарницького у місті Києві району об'єкт оренди, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Російська, буд. 35.

Відповідно до п. 2.1. Договору, об'єктом оренди є нежиле приміщення загальною площею 74,5 кв.м., яке знаходиться на першому поверсі.

Пунктом 2.2 Договору, визначена вартість об'єкта оренди згідно із затвердженим звітом про експертну (незалежну) оцінку станом на 28.02.2010 у сумі 288698,57 грн.

Також, згідно п. 3.1 Договору, за користування об'єктом оренди Орендар сплачує Орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади Дарницького району м. Києва, затвердженою рішенням Дарницької райради від 19.12.2007 №13, яка становить 41,82 грн. за 1 кв.м. орендованої площі, що в сумі складає 3115,06 грн.

Згідно з п.3.2 Договору, розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Відповідно до п.3.4. Договору, додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується Орендарем разом з орендною платою.

Також, згідно з п.3.5 Договору, орендна плата сплачується Орендарем, починаючи з дати підписання акта приймання – передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання Сторонами акта приймання – передачі при поверненні об'єкта оренди Орендодавцеві.

Пунктом 3.6. Договору визначено, що орендна плата сплачується Орендарем щомісячно, незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря, не пізніше 15 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця. Крім орендної плати Орендар відшкодовує Орендодавцю плату за землю, яка припадає пропорційно на частку орендованої площі.

Згідно з п. 6.2 Договору, за несвоєчасну сплату орендних платежів Орендар сплачує на користь Орендодавця пеню в розмірі 0,5% від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру, встановленого законодавством України. У випадку примусового стягнення несвоєчасно сплаченої орендної плати, у порядку, встановленому законодавством України, з Орендаря, також стягуються у повному обсязі втрати, пов'язані з таким стягненням. Строк позовної давності для нарахування пені за прострочення виконання зобов'язання по сплаті орендних платежів за домовленістю сторін встановлюється в 1 (один) рік.

Нерухоме майно, що є предметом договору, було передане позивачем відповідачеві за актом приймання-передачі, складеним та підписаним сторонами 01.08.2010. (а.с.18).

В порушення умов Договору, відповідач свої зобов'язання щодо оплати орендної плати не виконав, у зв'язку з чим, позивач звернувся до суду з вимогами стягнути з відповідача заборгованість у сумі 61870,47 грн.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача за прострочення виконання грошових зобов'язань 3% річних у сумі 1076,34 грн., інфляційних нарахувань у сумі 1811,11 грн., пені у сумі 3164,14 грн., та витрати по сплаті земельного податку у сумі 3211,95 грн.

Відповідач в судові засідання не прибув, доводів позивача, вказаних у позовній заяві, не оспорив.

Встановивши фактичні обставини справи, оцінивши доводи позивача та надані ним докази, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до змісту статті 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно.

Пунктом 3.6. Договору визначено, що орендна плата сплачується Орендарем щомісячно, незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря, не пізніше 15 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця.

Як було встановлено при розгляді справи та підтверджено матеріалами справи, відповідачем в повному обсязі не виконані зобов'язання за Договором щодо перерахування орендної плати, у зв'язку з чим, за ним утворилась заборгованість з орендної плати за період з лютого 2013 року по квітень 2014 року у заявленій до стягнення сумі.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) одностороння відмова від зобов'язання не допускається, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов, що передбачені договором, вимогами Цивільного кодексу України, тощо.

Статтею 530 ЦК України встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У зв'язку з вищезазначеним, вимога про стягнення заборгованості по орендній платі у сумі 61870,47 грн. є арифметично вірно нарахованою та обґрунтовано заявленою.

Позивачем також заявлено до стягнення відшкодування витрат по сплаті земельного податку за період з лютого 2013 року по квітень 2014 року в сумі 3211,95 грн. (по 214,13 грн. щомісячно).

Пунктом 3.6. Договору визначено, що орендна плата сплачується Орендарем щомісячно, незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря, не пізніше 15 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця. Крім орендної плати Орендар відшкодовує Орендодавцю плату за землю, яка припадає пропорційно на частку орендованої площі.

З наведеного пункту Договору вбачається, що строк виконання зобов'язання з оплати встановлений тільки для орендної плати, тоді як для відшкодування плати за землю такого строку не встановлено.

Як вбачається з частини 2 статті 530 ЦК України, якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

До матеріалів справи позивачем було надано копії претензій, зокрема № 440 від 29.04.2014, № 334 від 31.03.2014, № 1945 від 27.02.2014, в яких позивач вимагав сплатити заборгованість по сплаті земельного податку (в останній претензії на суму 3211,98 грн.), однак доказів надсилання чи вручення їх відповідачу надано не було.

Суд ухвалами від 27.07.2015, 10.08.2015, 14.09.2015 витребовував у позивача докази надсилання відповідачу претензій та рахунків, однак позивач у письмових поясненнях зазначив, що вказані претензії направлялись простими листами без повідомлення про вручення поштового відправлення. Крім того, позивач зазначив, що діючим законодавством не передбачено обов'язкового врегулювання спору шляхом надсилання претензій. Щодо ненадання доказів відправлення або вручення рахунків, позивачем жодних пояснень з цього приводу надано не було.

Стаття 129 Конституції України відносить до основних засад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляється в тому, що, як зазначається в частині 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 34 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтвердженні певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З вищенаведеного вбачається, що позивачем не доведено, пред'явлення вимоги відповідачу про сплату відшкодування земельного податку у сумі 3211,95 грн. у встановлений законом спосіб.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні вимоги про стягнення відшкодування витрат по сплаті земельного податку в сумі 3211,95 грн.

Також, позивач просить стягнути з відповідача 3% в сумі 1076,34 грн. за період, починаючи з дати прострочення по 15.04.2014 по кожному місяцю окремо та інфляційні нарахування в сумі 1811,11 грн. за аналогічні періоди.

Відповідно до пункту 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач вірно встановив періоди прострочення 3% річних та вірно визначив середні індекси інфляції за періоди прострочення, які обраховані відповідно до вимог п. 3.2 Постанови пленуму Вищого господарського суду України № 14 від 17.12.2013 «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань».

Отже, вимоги позивача про стягнення 3% річних у сумі 1076,34 грн. та інфляційних втрат в сумі 1811,11 грн. грн. є арифметично вірно обрахованими, обґрунтовано заявленими та підлягають задоволенню.

Стосовно вимоги про стягнення пені в сумі 3164,14 грн. суд зазначає наступне.

Згідно з п. 6.2 Договору, за несвоєчасну сплату орендних платежів Орендар сплачує на користь Орендодавця пеню в розмірі 0,5% від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру, встановленого законодавством України.

Позивачем заявлено до стягнення пеню виходячи з розміру подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення:

- в сумі 299,50 грн. за період з 18.02.2013 по 18.08.2013, нараховану на борг з орендної плати за лютий 2013 року в сумі 4118,98 грн.;

- в сумі 296,70 грн. за період з 18.03.2013 по 17.09.2013, нараховану на борг з орендної плати за березень 2013 року в сумі 4127,21 грн.

- в сумі 286,92 грн. за період з 16.04.2013 по 14.10.2013, нараховану на борг з орендної плати за квітень 2013 року в сумі 4123,08 грн.

- в сумі 280,14 грн. за період з 16.05.2013 по 13.11.2013, нараховану на борг з орендної плати за травень 2013 року в сумі 4123,08 грн.

- в сумі 273,70 грн. за період з 17.06.2013 по 15.12.2013, нараховану на борг з орендної плати за червень 2013 року в сумі 4123,08 грн.

- в сумі 270,70 грн. за період з 16.07.2013 по 13.01.2014, нараховану на борг з орендної плати за липень 2013 року в сумі 4127,21 грн.

- в сумі 267,53 грн. за період з 16.08.2013 по 13.02.2014, нараховану на борг з орендної плати за серпень 2013 року в сумі 4127,21 грн.

- в сумі 267,27 грн. за період з 16.09.2013 по 16.03.2014, нараховану на борг з орендної плати за вересень 2013 року в сумі 4123,08 грн.

- в сумі 265,40 грн. за період з 16.10.2013 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за жовтень 2013 року в сумі 4094,22 грн.

- в сумі 217,27 грн. за період з 18.11.2013 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за листопад 2013 року в сумі 4094,22 грн.

- в сумі 177,15 грн. за період з 16.12.2013 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за грудень 2013 року в сумі 4110,60 грн.

- в сумі 132,03 грн. за період з 16.01.2014 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за січень 2014 року в сумі 4118,82 грн.

- в сумі 85,51 грн. за період з 17.02.2014 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за лютий 2014 року в сумі 4139,41 грн.

- в сумі 44,32 грн. за період з 17.03.2014 по 15.04.2014, нараховану на борг з орендної плати за березень 2014 року в сумі 4147,69 грн.

Пунктом 3.6. Договору визначено, що орендна плата сплачується Орендарем щомісячно, незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря, не пізніше 15 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця.

Відповідно до частини 6 статті 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Виходячи з вказаних умов договору, прострочення виконання зобов'язання відбувається 16 числа кожного місяця, тоді як позивачем нараховано пеню по зобов'язаннях лютого, березня 2013 року, за шість місяців, починаючи не з 16 числа (перший день прострочення), а з 18 та 17 відповідно. Отже, в межах зазначеного в розрахунку періоду, суми пені за вказані вище місяці, слід відкоригувати, з урахуванням меншої кількості днів прострочення у неправильних періодах.

З огляду на вказане, вірно обрахованою буде пеня в сумі 295,10 грн., що нарахована на борг з орендної плати за лютий 2013 року та пеня в сумі 293,77 грн., що нарахована на борг з орендної плати за березень 2013 року.

Позивачем нараховано пеню по зобов'язаннях листопада 2013 року, лютого-березня 2014 року також за період, починаючи з 18 та 17 числа відповідного місяця, однак по 15.04.2014 (кількість днів менша ніж у шести місяцях), що є в межах шестимісячного періоду, який є вірним для нарахування. Решта пені нарахована вірно.

Враховуючи вищевикладене, до стягнення підлягає пеня в сумі 3156,81 грн. У стягненні пені в сумі 7,33 грн. слід відмовити.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню частково в сумі основного боргу 61870,47 грн., 3% річних в сумі 1076,34 грн., інфляційних нарахувань в сумі 1811,11 грн. та пені в сумі 3156,81 грн., з віднесенням судових витрат на сторін, пропорційно задоволених позовних вимог, згідно зі статтею 49 ГПК України. В решті вимог слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Люкс Аптека», м. Луганськ, вул.. Сорокіна, буд. 1, ідентифікаційний код 26656551, на користь Комунального підприємства «Дирекція по обслуговуванню нежитлового фонду Дарницького району міста Києва», м. Київ, вул. Вербицького, буд. 32, ідентифікаційний код 356602996, заборгованість з орендної плати в сумі 61870,48 грн., 3% річних у сумі 1076,34 грн., інфляційні нарахування у сумі 1811,11 грн., пеню у сумі 3156,81 грн., судовий збір в сумі 1744,31 грн., видати наказ.

3. В решті позовних вимог відмовити.

У судовому засіданні оголошено вступну і резолютивну частини рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.

Повне рішення складено: 05.10.2015.

          Суддя                                                                                 О.С. Фонова

Дата ухвалення рішення28.09.2015
Оприлюднено09.10.2015
Номер документу51964987
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/522/15

Рішення від 28.09.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні