Постанова
від 30.09.2015 по справі 821/3104/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/3104/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Хом'якової В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до Підприємства споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського РАЙСТ" про стягнення заборгованості по пільгових пенсіях,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (далі - позивач, УПФУ) звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до Підприємства споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського РАЙСТ" (далі - відповідач), у якому просить стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за серпень 2015 року у сумі 531,20 грн. Обгрунтовуючі позовні вимоги позивач зазначає, що ПСК "Хлібокомбінат Скадовського Райст" є платником податків і зборів (обов'язкових платежів), передбачених Законом України "Про систему оподаткування", Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", та зареєстровано платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування (страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) в управлінні Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області. Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року N 1058-1V (далі Закон N 1058-1V) підприємство повинно покривати витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Просить суд стягнути з ПСК "Хлібокомбінат Скадовського Райст" заборгованість по пільгових пенсіях за серпень 2015 року в сумі 531,20 грн. на користь управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області.

Представник позивача подав суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач позовні вимоги не визнає, подав суду запереченя відповідно до яких зазначає, що колишній працівник ОСОБА_1 набув пільговий трудовий стаж, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, до моменту набрання чинності Постанови Кабінету Міністрів України "Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" №442 від 01 серпня 1992 року. Пенсія ОСОБА_1 призначена відповідно до ч.1 ст. 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення", у зв'язку з чим, підприємство не повинно покривати витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. До заперечення відповідач додав копії постанов Херсонського окружного адміністративного суду за 2014 -2015 роки, ухвали Одеського апеляційного адміністративного суду за 2014-2015 роки та копію ухвали Вищого адміністративного суду України від 25 червня 2014 року в справі №К/800/46331/13. Все це, на думку відповідача, є підставами для відмови в задоволенні позовних вимог. Просив розглянути справу в порядку письмового провадження.

Відповідно до положень ч.4 ст. 122 КАС України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши докази суд встановив наступне.

Згідно з довідкою ПАТ "Райагробуд" про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 10 червня 2011р. ОСОБА_1 працював у шкідливих умовах за Списком №2 з 28 вересня 1979р. по 13 січня 1987р., та з 19 березня 1987р. по 25 вересня 1987р. (7 років 9 місяців 23 дні).

Згідно з аналогічною довідкою ПСК "Хлібокомбінат Скадовського Райст" ОСОБА_1 працював повний робочий день на підприємстві хлібокомбінат Скадовського районного споживчого союзу у шкідливих умовах за Списком №2 за період з 5 жовтня 1987р. (наказ №251 від 1 жовтня 1987р.) по 31 липня 1992р. за посадою електрозварник зайнятий різанням та ручним уварюванням. Стаж складає 4 роки 9 місяців 26 днів.

Станом на 31 липня 1992р. його пільговий стаж дорівнює 12 рокам 7 місяцям 18 дням.

14.08.2011 ОСОБА_1 була призначена пенсія відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

10.08.2015р. УПФУ у Скадовському районі надіслало керівнику ПСК "Хлібокомбінат Скадовського РАЙСТ" розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення " за серпень 2015р. у розмірі 531,20грн. (38,6 % частка плати даного підприємства).

За змістом пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинності Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" було врегульовано Законом України від 26 червня 1997р. "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до п.п.1, 2 ст.1 якого відповідач був платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно ж з абз.4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених п.п.1, 2 ст.1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б"-"з" ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Абзацом 3 п.1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз.4 п.1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до абз.4 пп.1 п.2 Прикінцевих положень ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам, відповідно до пунктів "а", "б" ч.1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за списком №1 та списком №2, покриваються підприємствами та організаціями.

При цьому обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених Пенсійним фондом України після 1 січня 2004р., не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 працював на ПСК "Хлібокомбінат Скадовського Райст" на посаді "електрозварник" повний робочий день. Пенсія на пільгових умовах ОСОБА_1 була призначена не за ст. 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а відповідно до ст. 13 даного Закону, оскільки до введення в дію Закону "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 № 1788-ХП ОСОБА_1 не мав ще право на пенсію на пільгових умовах .

Таким чином, відповідач повинен відшкодовувати органу Пенсійного фонду України витрати на виплати та доставку пільгової пенсії ОСОБА_1 пропорційно відпрацьованому у відповідача спеціальному стажу, який дає право на пільгову пенсію.

Так, розмір відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за серпень 2015р. у розмірі 531,20грн. підтверджується розрахунком фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій по ПСК "Хлібокомбінат Скадовського Райст".

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 25 вересня 2012р. по справі №21а-251а12, постанові Вищого адміністративного суду України від 20.01.15 № К\800/64934/14.

Оскільки відповідачем заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 добровільно не сплачено, її стягнення відбувається в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 86 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Позивач належними доказами підтвердив правомірність своїх вимог.

Враховуючи зазначене, оскільки заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем не погашена, доказів по сплаті заборгованості відповідачем не надано, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 -167 КАС України, суд -

постановив :

Стягнути з підприємства споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського РАЙСТ" (код ЄДРПОУ 01734253) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за серпень 2015 року в сумі 531 грн. 20 коп. (п'ятсот тридцять одну гривню двадцять копійок) на користь Управління пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 10.2.4

Дата ухвалення рішення30.09.2015
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу51988059
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/3104/15-а

Постанова від 30.09.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні