Постанова
від 01.10.2015 по справі 910/11926/15
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2015 року Справа № 910/11926/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Удовиченка О.С. суддів:Погребняка В.Я., Поліщука В.Ю. розглянувши касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві

на ухвалуКиївського апеляційного господарського суду від 13.07.2015

у справі№ 910/11926/15 господарського суду м. Києва за заявоютовариства з обмеженою відповідальністю "КТД-Сервіс" про ліквідаторбанкрутство Улянич О.С. в судовому засіданні взяли участь представники :

ТОВ "КТД-Сервіс"Пендюр В.В. В С Т А Н О В И В :

Постановою господарського суду міста Київської області від 15.06.2015 року у справі № 910/11926/15(суддя Чеберяк П.П.) визнано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "КТД-Сервіс", відкрито ліквідаційну процедуру з всіма передбаченими чинним законодавством наслідками та призначено ліквідатором Улянич Ольгу Сергіївну, яку зобов'язано відповідно до статей 41 - 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виконати ліквідаційну процедуру банкрута у строк, передбачений даним Законом, за результатами роботи по ліквідації підприємства-банкрута надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу.

Не погоджуючись із вказаною постановою суду, ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві звернулася до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 13.07.2015 відмовлено ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві в прийнятті апеляційної скарги на постанову господарського суду міста Києва від 15.06.2015 на підставі ст.91 ГПК України.

ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 13.07.2015, справу направити на розгляд до апеляційної інстанції.

В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судом апеляційної інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм матеріального та процесуального права, зокрема: ст.91 ГПК України.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства в Україні є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Суд апеляційної інстанції, відмовляючи у прийнятті апеляційної скарги, виходив з того, що ДПІ не має правового статусу кредитора у справі про банкрутство боржника, оскільки після прийняття постанови про визнання банкрутом не зверталася до боржника з кредиторськими вимогами, а отже, оскаржуваною постановою суд не вирішував питання про права та обов'язки ДПІ.

В обґрунтування порушення судом інтересів держави в особі ДПІ, скаржник, посилаючись на ст.78 Податкового кодексу України, зазначив про те, що визнання боржника банкрутом робить неможливим проведення ДПІ перевірки боржника з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених податків і зборів.

Втім, відповідно до ст. 78.1. Податкового кодексу України документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин, зокрема, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків.

Отже, порушення провадження у справі про банкрутство є підставою для проведення перевірки боржника з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених податків і зборів та до закінчення ліквідаційної процедури ДПІ не позбавлена можливості проведення такої перевірки боржника і визнання боржника банкрутом не є перешкодою для виконання органами ДПІ своїх обов'язків.

Крім того, ДПІ не позбавлена права в подальшому звертатися з кредиторськими вимогами до боржника у порядку, встановленому Законом, а після набуття статусу кредитора оскаржувати в подальшому процесуальні документи, які, на її думку, прийняті з порушенням законодавства.

Таким чином, оскільки ДПІ не доведено належними доказами, що спірною постановою суд вирішив питання щодо її прав та обов'язків, то висновок суду апеляційної інстанції, що ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві не має права апеляційного оскарження постанови суду першої інстанції згідно приписів статті 91 Господарського процесуального кодексу України є законним та обґрунтованим.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі ГУ ДФС у м. Києві залишити без задоволення.

Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 13.07.2015 у справі № 910/11926/15 залишити без змін.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді В.Я. Погребняк

В.Ю. Поліщук

Дата ухвалення рішення01.10.2015
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51990004
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11926/15

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 30.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 01.10.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Постанова від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні