Рішення
від 18.05.2010 по справі 16/30
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2010 р. Справа № 16/30 Господарський суд Івано-Франківської області в складі судді Калашника В. О.

при секретарі судового засідання Кучма І.І.

розглянувши матеріали справи

за позовом: Фонду комунальної власності територіальної громади м.Калуша.

вул. Франка, 1, м.Калуш, Івано-Франківська область,77300

до відповідача: ВАТ "Оріана".

вул. Євшана, 9, м.Калуш,77300

за участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_1 ( довіреність № 2/2-14 від 19.06.09р)-заступник голови Фонду;,

Від відповідача: не з'явився.

про визнання права власності на об"єкт нерухомого майна .

Встановив:

Спільним рішенням дирекції ВАТ "Оріана" і президії профкому від 11.03.1988р. за №74а "Про передачу гуртожитків на баланс заводів ВАТ "Оріана" , гуртожиток №7 "Мрія", який розташований в м.Калуш по вул.Б.Хмельницького, 8, був переданий на баланс ДП "Калійний завод" ВАТ"Оріана".

Однак, ДП "Калійний завод" не мало на той період фінансових можливостей утримувати соціальні об"єкти , а тому виявило бажання передати гуртожиток №7 "Мрія" до кумунальної власності.

На підставі клопотання ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана" за № 91/04-439 та відповідно до положень Закону України "Про передачу об"єктів права державної та комунальної власності", Калуською міською радою було принято рішення №525 від 19.07.2000року "Про згоду на прийняття в комунальну власність територіальної громади м.Калуша позастатутного майна ВАТ "Оріана".Зазначеним рішенням міська рада надала згоду на прийняття безкоштовно у власність територіальної громади м. Калуша гуртожиток ВАТ "Оріана", згідно з додатком, який містив перелік гуртожитків, що підлягали передачі.

До цього переліку увійшов зокрема і гуртожиток №7 "Мрія", розташований в м.Калуш по вул. Б.Хмельницького, 8.

На підставі вказаного рішення , в 2002 році відбулась передача гуртожитків та технічної документації, про що складені відповідні акти прийому-передачі.

Рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради за №178 від 08.04.2002р. затверджені акти приймання-передачі гуртожитків ВАТ "Оріана" до комунальної власності територіальної громади міста Калуша, зокрема і гуртожитку №7 "Мрія" по вул.Б.Хмельницького, 8.

Цим же рішенням прийняті гуртожитки передані на баланс ВЖЄО міськвиконкому.

Таким чином, відбулась передача приміщення гуртожитку №7 в якому на першому поверсі розташована їдальня №28.

Виконавчий комітет Калуської міської ради , своїм рішенням за № 15 від 31.01.2007р. вирішив оформити за територіальною громадою м. Калуш в особі Калуської міської ради право власності на приміщення будівлі гуртожитку №7 в цілому, загальною площею 4949,1 кв.м. по вул. Б.Хмельницького , а обласному бюро технічної інвентаризації слід було видати свідоцтво про право власності на об"єкти вказані в рішенні.

Оскільки , приміщення їдальні №28 утворює з гуртожитком №7 "Мрія" цілісний майновий комплекс", то передачі в комунальну власність територіальної громади міста підлягала вся будівля гуртожитку, включаючи і приміщення їдальні.

Однак, між Калуською міською радою та ВАТ "Оріана" виник спір , щодо першого поверху гуртожитку №7 "Мрія", приміщення яких використовувалось як їдальня №28, загальною площею 412 кв.м., в тому числі підсобні приміщення для обслуговування їдальні Позивач вважає, що передача будівлі гуртожитку на баланс територіальної громади м.Калуша передбачає перехід на баланс, як приміщення гуртожитку ,так і приміщення їдальні.

Оскільки, право Позивача на приміщення їдальні №28 ,яка розташована на першому поверсі в будівлі гуртожитку №7 "Мрія" не визнається відповідачем, Позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою в якій просить визнати за територіальною громадою міста Калуша в особі Калуського комунального підприємства право власності на приміщення їдальні №28 з підсобними приміщеннями , розташовані в гуртожитку №7 "Мрія" , яка знаходиться за адресою: м.Калуш , вул.Б.Хмельницького,8.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав , викладених в позовній заяві та просить суд позов задоволити.

Відповідач відзив на позов не подав ,представник в судове засідання не з"явився незважаючи на неодноразові повідомлення про час і місце розгляду справи.

Положенням ст.33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається , як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем не подано суду жодного доказу в підтвердження заперечень позовних вимог, як і не подано самих заперечень.

Відповідно до положень ст.75 ГПК України , суд вважає за можливе розглянути спір у визначений ст.69 ГПК УКраїни строк , приймаючи до уваги доводи Позивача ,викладені в позовній заяві та докази, долучені до матеріалів справи.

Заслухавши в судовому засіданні доводи представника Позивача, дослідивши обставини у справі і подані докази, суд вважає їх належними, а позовні вимоги підставними і обгрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

При винесенні рішення суд керувався наступним:

Відповідно до ст.329 ЦК України, юридична особа публічного права набуває право власності на майно, передане їй у власність, та на майно, набуте нею у власність на підставах, не заборонених законом.

Суб"єктом публічного права є територіальна громада. Правовий статус територіальних громад визначений Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Статтею 26 вказаного закону визначено, що до виключної компетенції міських рад відносяться питання про включення до об"єктів комунальної власності майна, відчуженого в процесі приватизації.

Будівля гуртожитку №7 "Мрія", на першому поверсі якого знаходилась їдальня №28, до 1988року перебувала на балансі ВАТ"Оріана".

Згідно спільного рішення дирекції ВАТ "Оріана" та президії профкому за №74"а" від 11.03.1988року, будівля гуртожитку була передана Дочірньому підприємству "Калійний завод".

Оскільки, в процесі приватизації гуртожиток №7 "Мрія", який розташований по вул. Б.Хмельницького не увійшов до статутного фонду ДП "Калійний завод" , а також враховуючи те, що підприємство неспроможне утримувати гуртожиток в належному стані, директор ДП "Калійний завод" звернувся з клопотанням до голови Калуської міської ради про передачу гуртожитку у комунальну власність міста.

Відповідно до п.3 Положення "Про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств , установ та організацій", затверджених постановою КМУ №891 від 06.11.1995року, відомчий житловий фонд передається в комунальну власність разом із вбудованими і прибудованими приміщеннями.

На підставі клопотання ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана", Калуською міською радою було принято рішення №525 від 19.07.01р. про надання згоди на прийняття в комунальну власність територіальної громади м.Калуша гуртожитків ВАТ "Оріана", які не увійшли до статутних фондів його підприємств.

Отже, передачі у власність територіальної громади міста Калуша підлягали повністю будівлі гуртожитків, включаючи вбудовані і прибудовані приміщення.

Таким чином, територіальна громада м.Калуша правомірно набула право власності на гуртожиток №7 "Мрія", який розташований в м.Калуші по вул.Б.Хмельницького,8 включаючи приміщення їдальні №28, розміщене на першому поверсі гуртожитку.

31.01.2007р., виконавчим комітетом Калуської міської ради було прийнято рішення за №15 про оформлення права комунальної власності на нерухоме майно, до якого увійшов гуртожиток №7 загальною площею 4949,1кв.

Своїми листами за №31 від 18.11.2009р. та №26 від 18.12.2009р. відповідач підтвердив факт передачі гуртожитку №7 "Мрія" по вул.Б.Хмельницького в тому числі і їдальні з підсобними приміщеннями приблизною площею 800кв.м. на баланс Калуської міської ради, однак у нього не збереглись відповідні документи.

Відповідно до ст.14 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", рішення щодо передачі гуртожитку у власність відповідній територіальній громаді приймає власник гуртожитку (або уповноважена ним особа чи визначений статутом утвореної власником гуртожитку організації керівний орган) або суд за поданням місцевої ради, на території якої знаходяться гуртожиток.

Передача гуртожитків(як цілісний майновий комплекс) у власність територіальних громад здійснюється за рішенням законного власника гуртожитків (чи уповноваженої власником особи) або рішенням суду.

Рішення уповноваженого органу ВАТ"Оріана" в особі ДП "Калійний завод" про передачу будівлі гуртожитку №7 "Мрія" по вул.Б.Хмельницького ,8 в м.Калуші було оформлено листами директора заводу до Калуської міської ради за №243 від 28.08.2001р. та №91/04-439 від 05.07.2001р.

Враховуючи викладені обставини ,суд вважає позовні вимоги обгрунтованими і такими, що відповідають положенням нормативно-правових актів цивільного законодавства, а тому підлягають задоволенню.

Судові витрати, відповідно до ст.49 ГПК України слід покласти на Відповідача, стягнувши їх на користь Позивача.

На підставі викладеного, відповідно до ст.124 Конституції України, ст.329, 392 ЦК України, ст.14 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", Положення "Про порядок передачі в комунальну власність державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або в оперативному управлінні підприємств , установ та організацій" затверджених постановою КМУ №891 від 06.11.1995року, керуючись ст.33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Фонду комунальної власності територіальної громади м.Калуша (вул. Франка, 1, м.Калуш, Івано-Франківська область) до Відповідача, ВАТ "Оріана" (вул. Євшана, 9, м.Калуш) про визнання права власності зодовольнити.

Визнати за територіальною громадою міста Калуша в особі Калуського комунального підприємства право власності на приміщення їдальні №28 з підсобним приміщенням розташованим в гуртожитку №7 "Мрія", який знаходится за адресою: м.Калуш, вул. Б.Хмельницького, 8.

Стягнути з Відповідача , ВАТ "Оріана" (вул. Євшана, 9, м.Калуш, код 05743160) на користь Позивача, Фонду комунальної власності територіальної громади м.Калуша (вул. Франка, 1, м.Калуш, Івано-Франківська область) 85,00грн. державного мита та 118,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили та направити Позивачу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Калашник В. О.

рішення підписане 28.05.10

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


ОСОБА_2 28.05.10

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу51990694
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/30

Рішення від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 16.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 01.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кишинський М.І.

Рішення від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Сіверін В. І.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні