Рішення
від 05.10.2015 по справі 922/4892/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" жовтня 2015 р.Справа № 922/4892/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

при секретарі судового засідання Вознюк С.В.

розглянувши справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Харківгаз", м. Харків до Публічного акціонерного товариства "Красноградське автотранспортне підприємство № 16345" м. Красноград про стягнення 19 159,31грн. за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1, дов. № 4064 від 31.12.2014р.;

відповідача - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з відповідача суму основного боргу в розмірі 19 159,31грн. за неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором на постачання природного газу № 07ПТ-ПРФ-32-2015 від 05.01.2015р., а також покласти на відповідача понесені витрати зі сплати судового збору.

Представник позивача позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача у призначене судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Враховуючи те, що судом вжито всі заходи для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, проте відповідач не скористався своїм правом, передбаченим ст.22 Господарського процесуального кодексу України, тому суд вважає за можливе розглядати справу за відсутності представника відповідача за наявними в справі матеріалами, відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи та надані учасниками судового процесу докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

05.01.2015р. між Публічним акціонерним товариством "Харківгаз" (позивач) та Публічним акціонерним товариством "Красноградське автотранспортне підприємство 16345" (відповідач) укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом № 07 ПТ-ПРФ-32-2015 (далі договір), відповідно до умов якого позивач зобов'язався постачати природний газ відповідачу в обсягах і порядку, передбачених договором для забезпечення потреб відповідача, а відповідач оплачувати позивачу вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах цього договору.

Передача газу здійснюється на межах балансової належності об'єктів відповідача відповідно до актів розмежування ділянок обслуговування. Перелік комерційних вузлів обліку газу та газоспоживного обладнання визначається сторонами в додатку № 1 до договору (п.1.2 договору).

Послуги з постачання газу документально оформлюються підписаним сторонами актом приймання-передачі газу (п.2.6 договору).

Відповідно до п.2.7 договору позивача до 5-го числа, наступного за звітним місяцем, направляє відповідачу два примірники акта приймання-передачі газу за звітний місяць, підписані уповноваженим представником та скріплені печаткою позивача.

За умовами п.2.8 договору відповідач зобов'язався протягом двох робочих днів з дати одержання акта приймання-передачі газу повернути позивачу один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний та скріплений печаткою відповідача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від його підписання.

Акти приймання-передачі газу є підставою для остаточних розрахунків відповідача з позивачем (п.2.9 договору).

У п. 4.6 договору сторони погодили порядок здійснення розрахунків, а саме відповідача зобов'язався здійснювати оплату вартості послуг з постачання газу авансовими та/або плановими платежами із розрахунку договірного обсягу постачання газу. У випадку недоплати вартості послуг з постачання газу за розрахунковий період відповідач проводить остаточний розрахунок не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до п. 3.4. договору сторони погодили право позивача, як постачальника, перевіряти роботу вузлів обліку, установлених у споживача.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що 23.03.2015р. з метою проведення позачергової повірки, працівниками ПАТ "Харківгаз" було проведено демонтаж лічильника газу РЛ G4 (заводський номер 390161) про що сторонами складено та підписано протокол щодо направлення ЗВТ на позачергову повірку (а.с.17).

За результатами метрологічної повірки лічильник газу РЛ G4 (заводський номер 390161) визнано непридатним до застосування, що підтверджується довідкою Державного підприємства «Харківський регіональний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» про непридатність засобу вимірювальної техніки № ХГ/02825 від 24.03.2015р. (а.с.18).

За умовами п.5.13 Правил обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005р. № 618 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.01.2006р. за № 67/11941 (далі - Правила), перерахунки об'єму протранспортованого газу проводяться у випадках, зокрема, непридатності до застосування (несправності) ЗВТ за результатами перевірки технічного стану комерційного вузла обліку газу.

Перерахунки об'єму протранспортованого газу проводяться за період відсутності (несправності) ЗВТ, починаючи з дати проведення останньої перевірки комерційного вузла обліку газу або з дати зняття ЗВТ до моменту встановлення повірених ЗВТ, з урахуванням кількості годин роботи газового обладнання споживача. У разі, якщо такі перевірки не проводились або немає актів про зняття ЗВТ, перерахунки проводяться за період, починаючи з контрактної доби поточного календарного місяця або з моменту пуску газу після планових та інших відключень у поточному місяці, які здійснювались спільно з обліковою організацією. У разі аварійних ситуацій, перелік яких надано у пункті 8.2 цих Правил і які зареєстровані у роздрукованих звітах обчислювачів та обчислювачів коректорів, перерахунки здійснюються згідно з підпунктом 5.13.2 цих Правил, за період з моменту виникнення аварійної ситуації до моменту її усунення (п.5.13.1 Правил).

У п. 5.13.2 Правил передбачено, якщо власником комерційного вузла обліку газу є споживач, перерахунки об'єму протранспортованого газу за період відсутності (несправності) ЗВТ здійснюються обліковою організацією за проектною номінальною потужністю неопломбованого газового обладнання з урахуванням кількості годин роботи газового обладнання споживача.

За умовами п.4.5 договору сторони погодили, що розрахунковий період становить один місяць з контрактної години першого дня місяця до контрактної години першого дня наступного місяця включно.

На підставі викладеного, позивачем складено технічний перерахунок протранспортованого обсягу газу з 01.03.2015р. (з 09:00год.) до 23.03.2015р. (до 09:00год - до моменту відключення від газопостачання) за номінальною потужністю неопломбованого газового обладнання (а.с.16), відповідно до якого було встановлено кількість спожитого за цей період газу - 1,896тис.куб.м., що складає 21 594,38грн.

Як зазначає позивач, 08.04.2015р. листом № 01-13/760 відповідачу був направлений акт приймання-передачі газу за березень 2015р., технічний розрахунок та технічний акт приймання - передання природного газу (а.с.19).

Із матеріалів справи судом вбачається, що 14.05.2015р. на адресу відповідача супровідним листом за № 01-13/1013 позивач повторно направив акт приймання-передачі газу за березень 2015р. (а.с.20 - 21).

Відповідач зазначений акт приймання-передачі газу не підписав, мотивовану відмову від його підписання також на адресу позивача не направив.

Таким чином, позивач у березні 2015р. поставив відповідачу газ, в розмірі 1,896тис.куб.м. на загальну суму 21 594,38грн., за який відповідача не розрахувався, у зв'язку з чим заборгованість відповідача, з урахуванням здійснених авансових платежів, складає 19 159,31грн.

За приписами ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст.612 Цивільного кодексу України).

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Факт наявності заборгованості за поставлений за договором природний газ підтверджується належними доказами, наявними у справі.

Відповідно до ст.43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вказані обставини та те, що відповідач не надав суду доказів на підтвердження сплати ним заборгованості перед позивачем у сумі 19 159,31грн., суд дійшов висновку, що позовні вимоги є цілком обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується ст.49 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої судовий збір при задоволенні позову покладається на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 526, 610, 612 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 4, 12, 22, 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Красноградське автотранспортне підприємство 16345", код ЄДРПОУ 03115175 (63304, Харківська область, м. Красноград, вул. Карла Маркса, 38, п/рахунок НОМЕР_1 ПАТ "ОСОБА_2 Аваль", МФО 380805) на користь Публічного акціонерного товариства "Харківгаз", код ЄДРПОУ 03359500 (61109, м. Харків, вул. Безлюдівська, 1, р/р НОМЕР_2 в АТ "Кліринговий дім" м. Київ, МФО 300647) - 19 159,31грн. основного боргу, 1 827,00грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 07.10.2015 р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення05.10.2015
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу51999929
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4892/15

Рішення від 05.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні