Постанова
від 29.09.2015 по справі 813/4537/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2015 року № 813/4537/15

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Потабенко В.А.,

за участю секретаря судового засідання Петрика Р.І.,

представників:

від позивача - не прибув,

від відповідача - Свистуна Р.Я., згідно доручення,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова до відкритого акціонерного товариства "Бібльос" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

в с т а н о в и в:

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова (далі - УПФ у Франківському районі м. Львова, позивач) до відкритого акціонерного товариства "Бібльос" (далі - ВАТ "Бібльос", відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 79275,54 грн.

Представник позивача в судове засідання не прибув, 02.09.2015 року скерував на адресу суду клопотання за вх. № 28666, в якому зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить проводити розгляд справи за відсутності представника.

Представник відповідача в судовому засіданні просив розгляд справи відкласти, зазначивши, що відповідачем частково погашена заборгованість, однак жодних доказів на підтвердження цього суду не надав, в судове засідання 07.09.2015 року не з'явився без поважних причин.

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши дійсні обставини, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити повністю, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ВАТ "Бібльос", код ЄДРПОУ 02470371, зареєстроване за адресою: 79013, м. Львів, вул. Японська, 7.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачу направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за квітень - липень 2015 року по пенсіонерах: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17

Відповідачу було скеровано повідомлення № 124 від 10.04.2015 року на суму 19020,12 грн., № 165 від 07.05.2015 року на суму 19145,92 грн., № 207 від 10.06.2015 року на суму 20738,32 грн. та № 247 від 08.07.2015 року на суму 20371,18 грн.

Загальна суму боргу ВАТ "Бібльос" згідно наявних в матеріалах справи розрахунку заборгованості та корінців вищевказаних повідомлень становить 79275,54 грн.

Станом на час розгляду справи, сума коштів, вказана у розрахунку, не відшкодована.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 17 КАС України, компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 1 ст. 3 КАС України, справа адміністративної юрисдикції - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією із сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Визначення управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах як органів державної влади, що здійснюють управлінські функції, випливає з Положення про управління Пенсійного Фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року № 8-2.

Відповідно до покладених на нього завдань, управління контролює надходження страхових внесків та інших платежів до фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання коштів фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Отже, спір за участю відповідного управління Пенсійного фонду України та суб'єкта господарювання про стягнення заборгованості за платежами до Пенсійного фонду України має вирішуватись в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV від 09.07.2003 року із змінами і доповненнями (надалі - Закон), до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії застрахованим особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затв. постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, визначено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.5 вказаної Інструкції, розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Пунктом 6.8 Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Станом на момент розгляду справи в суді, доказів сплати заборгованості відповідачем суду не представлено, сума заборгованості відповідача не погашена та становить 79275,54 грн.

Судом не беруться до уваги твердження представника позивача про те, що ним була частково сплачена заборгованість, оскільки жодних підтверджуючих документів ним подано не було ні в судовому засіданні 07.09.2015 року, ні 29.09.2015 року.

Оскільки відповідачем самостійно не відшкодовані фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, вказана сума заборгованості підлягає стягненню з ВАТ "Бібльос" в користь УПФ у Франківському районі м. Львова.

Спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, а тому, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", від 09.07.2003 року № 1058-IV зі змінами та доповненнями, п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затв. постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69-71, 86, 94, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Бібльос" (код ЄДРПОУ 02470371, що зареєстроване за адресою: 79013, м. Львів, вул. Японська, 7) в користь управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова (код ЄДРПОУ 20847402, що знаходиться за адресою: 79034, м. Львів, вул. П. Мирного, 24 а) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 79275 (сімдесят дев'ять тисяч двісті сімдесят п'ять) гривень 54 коп.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 10 десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлений 05.10.2015 року.

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу52026610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4537/15

Постанова від 29.09.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні